PSD dispune de un aparat de bruiere a semnalelor telefonice pe care-l foloseste de fiecare data cand liderii pesedisti se tem in mod acut de interceptarea convorbirilor. Instalatia de bruiere este amplasata la sediul central din Kiseleff si, din cate se stie, ultima data a fost folosita in urma cu doua saptamani, in plin scandal “Gabriel Oprea”. Bruiajul a fost atunci atat de puternic incat televiziunile au avut mari probleme in a transmite imagini in direct de la sediul PSD. Intre orele 11:00 si 14:00 a zilei respective, nici un telefon nu a putut fi folosit in zona. Cand ii intrebi pe liderii PSD despre acest aparat de bruiere, nimeni nu stie nimic, scrie Cotidianul.

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, vorbeste intr-un interviu pentru Cotidianul despre Nabucco, despre relatia cu Rusia. "Livrarile directe de gaz rusesc reprezinta o prioritate nu numai pentru Romania, ci si la nivel european. In acest moment gasirea unor alternative sau o interconectivitate mai serioasa din punct de vedere energetic reprezinta pentru Romania prioritati, iar aceste prioritati sunt de natura economica, nimeni nu trebuie sa le interpreteze ca un fel de reactie politica la ceea ce s-a intamplat si evident ca subiectul trebuie abordat cu partenerii rusi. Nu avem nici o limitare din acest punct de vedere, este o problema care-i priveste direct si imediat pe cetatenii Romaniei. Interesele lor si ale tarii prevaland, vom spune foarte clar aceste lucruri. Din dialogul de pana acum exista disponibilitate din partea rusilor privind abordarea acestei teme", a declarat Cristian Diaconescu.

Presedintele PSD sustine ca, in urma cu doi ani, a discutat cu Traian Basescu formarea unui guvern PSD-PDL in cazul in care motiunea de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu ar fi trecut. Ioana Lupea: Stiati ca Ilie Sarbu negocia de doi ani, potrivit propriei declaratii, cu Traian Basescu? Mircea Geoana: L-am intrebat si noi. A spus un alt lucru, ca acum doi ani, la motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, a existat o negociere cu PDL pentru formarea unei majoritati. N-a functionat atunci pentru ca n-a trecut motiunea. Dar asta nu inseamna ca Sarbu este de doi ani intr-o negociere perpetua cu PDL. Ioana Lupea: N-ati fost dumneavoastra acum doi ani, la motiunea de cenzura, sa discutati cu Basescu? Nu dv. ati negociat formarea unei majoritati cu PDL? Mircea Geoana: Ba da. Am vrut sa facem o majoritate PSD-PDL acum doi ani. Daca motiunea trecea, Romania trebuia sa aiba un guvern, respectiv un guvern PSD-PDL, scrie EvZ.

Calin Popescu-Tariceanu ia in serios posibilitatea inscrierii in cursa pentru Cotroceni, discutand aceasta varianta cu apropiatii sai, printre care si omul de afaceri Dinu Patriciu, sustin surse liberale. In schimbul candidaturii, seful PNL ar putea primi acceptul liderilor importanti ai partidului de a ramane in fruntea liberalilor pana in 2010, desi mandatul sau expira anul acesta, scrie EvZ.

Mircea Marian critica ultimele decizii ale guvernului in Boc munceste. Boc nu gandeste: "Nu resping complet posibilitatea ca acest guvern sa fie preocupat si de salvarea Romaniei. Dar exista un numar de fapte care fac ca intregul efort depus de hiperactivul Emil Boc sa para hilar si lipsit de credibilitate. Sa luam, de exemplu, proiectul programului anticriza. Sunt 17 pagini pline de masuri tehnice, de la capitalizarea CEC si incurajarea exporturilor la reabilitarea termica a blocurilor. Dar, undeva la punctul 35, de pe pagina cinci, apare si introducerea „in procedura de urgenta“ a tichetelor de vacanta. Sa zicem ca depasirea crizei sta in numarul mare de sindicalisti care vor fi atrasi de namolurile de la Amara, in loc sa risipeasca economiile lor de un an pe plajele din Bulgaria. Sa ne uitam mai atent si peste proiectul de reducere cu 20% a bugetarilor din aparatul central. La o prima vedere, guvernul, curajos, se ia in piept cu sindicatele si pare a fi hotarat sa scape de birocratii inutili care zac prin ministere. Numai ca, vineri, in Monitorul Oficial s-a publicat o hotarare prin care numarul maxim de posturi din Ministerul de Externe se majora. Vorbim despre o categorie de personal atat de bine platita incat Basescu le-a trimis legea de salarizare inapoi la parlament, cerand sa mai taie din drepturi - ceea ce nu s-a intamplat. Acest guvern a inceput prost. Nu exista aproape nicio fapta buna pe care sa nu o fi compromis printr-o lunga serie de gafe. Nu s-au produs dezastre majore, dar totul a avut un aer de populism, de improvizatie si de amatorism. Iar Boc si-a gasit si teritoriul pe care sa-i opuna rezistenta lui Basescu: de mai multe zile respinge sfatul presedintelui de a-si angaja, la guvern, un purtator de cuvant". (Integral in Evenimentul Zilei)

Bugetul de "criza" al Camerei Deputatilor prevede cheltuirea a peste 55 milioane lei pentru sporuri si deplasari interne, pe langa salarii si indemnizatii de 192 milioane lei. Deputatii refuza sa faca restructurari si, pentru sumele imense cerute de la buget, dau vina pe fostii lor colegi. In pofida cresterii cu peste 22 la suta a bugetului, oficiali ai Camerei spun ca acesta a scazut, per total, fata de 2008, prevalandu-se de faptul ca s-au majorat tarifele la diferite servicii sau de acordarea indemnizatiilor tranzitorii. Pe langa salarii si indemnizatii, proiectul de buget include acordarea a peste 24 milioane lei pentru tot felul de sporuri, in timp ce indemnizatiile de conducere au fost estimate la 1.535.000 lei. Cheltuielile de personal nu sunt singurele care au crescut, deputatii avand la dispozitie aproape 31 milioane lei pentru deplasari interne, peste dublul anului precedent, in timp ce fondurile destinate delegatiilor externe au fost reduse doar cu 14 la suta, ajungand la patru milioane, scrie Romania Libera.

Miron Mitrea pare ca se va intoarce cu ganduri de pace din vacanta. In interviul pentru Gandul, fostul secretar general al PSD spune ca poate trai fara functii de conducere in stat si se indoieste ca va candida la vreun post in conducerea partidului, la congresul din primavara. Crede ca sustinerea PNL la guvernare, in ultimii doi ani, a fost „o prostie cat casa”, care a facut ca PSD sa ia mai putine mandate decat in 2004. Mitrea respinge ideea unui prezidentiabil independent si afirma ca PSD trebuie sa-l trimita in lupta cu Basescu pe cel mai bun dintre potentialii candidati. Nu primeste munitie de la Cotroceni, cum afirma Nastase, iar legatura lui cu seful statului nu e atat de puternica pe cat se crede, scrie Gandul.

Liderul interimar al PD-L Vrancea, Alin Trasculescu, a numit in functiile din Biroul Politic Judetean doar persoane care ii sunt apropiate si care doresc functii in institutiile din judet, ceea ce a starnit un val de nemultumiri in randul membrilor de partid, care au sustinut campania de la alegerile locale dar si cele parlamentare. PD-L-istii vranceni sunt cu atat mai nemultumiti cu cat democratii cu state vechi in partid au fost inlaturati in detrimentul fostilor PLD-isti, iar greii partidului, care au sprijinit formatiunea politica atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare au fost dati la o parte, scrie Gardianul.