Geoana se gandeste sa candideze la Presedintie. Mircea Geoana se gandeste sa intre in cursa pentru Cotroceni. Potrivit unor surse din PSD, liderul formatiunii ar fi comandat un sondaj de opinie complex care sa indice sansele candidatilor social-democrati la prezidentiale. Recent, intr-un interviu acordat ziarului Gandul, Adrian Nastase, pana acum singura „oferta” oficiala a PSD, declara ca are “mari rezerve” sa mai intre in cursa pentru Cotroceni. In sondajul comandat de Geoana apare si numele lui Adrian Nastase pe lista de lideri pesedisti carora li se va masura popularitatea.

Guvernul vrea sa cheltuiasca 1,5 miliarde de euro din banii UE in 2009. La intalnirea de astazi de la Palatul Victoria, ministrii implicati in derularea fondurilor europene si-au propus ca tara noastra sa semneze in cursul acestui an contracte pentru proiecte europene in valoare de 6,1 miliarde de euro. “Am dori sa reusim contractarea a peste 6 miliarde de euro si cheltuirea a 1,5 miliarde de euro din fondurile europene care ni se cuvin. Oricum, saptamanal o sa facem o analiza a situatiei contractarii si cheltuirii banilor comunitari”, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, potrivit Cotidianul.

Senatorii Star Trek pot fi si in trei locuri o data. Inainte de a se apuca de restantele legislative, noii parlamentari s-au dovedit a fi mai preocupati de cumulul de functii. Pana acum, nu mai putin de 17 senatori au primit unda verde pentru a fi parlamentari, avocati, profesori, dar si directori de teatre ori spitale. Practica nu este noua in parlament, dar solicitarile actualilor senatori sau deputati ridica o serie de semne de intrebare, fie si numai din perspectiva timpului necesar indeplinirii functiilor, scrie Romania libera.

Nastase crede ca Basescu e Pilat din Pontul Euxin. Intr-o postare pe blogul sau, Nastase ii reproseaza lui Basescu faptul ca isi schimba parerile extrem de des si aminteste in acest sens: o razgandire pe tema cumulului pensii-salarii si declaratia privind posibila sa renuntare la o noua candidatura. “L-am vazut la televizor pe Traian Basescu si, inca o data, m-am minunat. Cum poate avea cineva incredere in el, cata vreme isi schimba atat de des parerile si pozitiile publice? Numai aseara a declansat cel putin doua situatii paradoxale. Prima este aceea in care s-a razgandit in ce priveste cumulul pensii-salarii, din zona angajatilor la stat. Dupa ce a promovat si sustinut proiectul lui Boc (se spune ca, de fapt, chiar l-ar fi initiat, trimitand textul de la Cotroceni la Palatul Victoria), afirmand ca aceasta solutie este corecta si constitutionala, si sa mai terminam cu exceptiile din legi, acum ”si-a dat seama” ca e vorba de o masura pripita", scrie Nastase, potrivit Cotidianul.

In "Marinar la apa", Robert Turcescu vorbeste despre declaratia alambicata si usor incoerenta a domnul Basescu prin care ne da de veste ca s-ar putea sa nu mai candideze. "Lung prilej de vorbe si de ipoteze. Unii zic ca ar fi o capcana, altii il si vad pe actualul presedinte pregatind un plan-surpriza, prin care sa se transforme, din presedinte-jucator, in prim-ministru. Intr-o tara ca a noastra, cu alcatuiri politice avand stabilitatea piftiei, orice e posibil. Iar faptul ca aflam acum, chiar din gura prezidentului, despre negocieri pentru formarea unui guvern PSD - PDL, incepute inca din 2007, e dovada clara a unui amestec bizar de ticalosie si ipocrizie care sta la temelia constructiilor ce alcatuiesc peisajul politic dambovitean". Integral in Cotidianul.

Mircea Marian, in "Ce preferati: somer sau salariu inghetat?", spune ca "guvernul Boc are si idei bune: vrea sa inghete, pentru urmatoarele sase luni, salariile si pensiile. Problema este ca nu are curaj sa o faca. Mircea Geoana si-a asumat rolul de lider al opozitiei din interiorul coalitiei majoritare si a anuntat ca se opune unei astfel de propuneri. De ce? Pentru ca se teme ca, in prag de alegeri, va fi afectat electoratul PSD. Salariile sunt deja blocate in imensa majoritate a companiilor private. Unele firme, inclusiv in presa, le-au redus. Cand ii intrebi pe angajati daca prefera sa se ajunga la concedieri sau sa se diminueze, in bloc, salariile, majoritatea opteaza pentru scaderea veniturilor. Un salariu mai mic este mai bun decat ajutorul de somaj, dincolo de efectele psihologice dezastruoase ale pierderii locului de munca". Integral in EvZ.