Crin Antonescu candideaza conditionat la sefia PNL. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ieri, oficial, ca isi va depune candidatura pentru sefia partidului si pentru Presedintia Romaniei doar daca se va convoca un congres extraordinar in luna martie. Antonescu a argumentat ca exista mai multi lideri ai partidului care considera ca presedintele PNL trebuie sa fie si candidatul partidului la prezidentiale. Aceste declaratii vin in contextul in care Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, nu pare hotarat sa candideze la prezidentiale, afirma surse liberale, cu toate ca, recent, el si-a dat un „acord de principiu“, intr-o discutie cu omul de afaceri Dinu Patriciu, scrie EVZ.

Premierul e pe cale sa afle ce inseamna taierea pensiilor pentru parlamentari. Parlamentarii ar putea sa nu mai beneficieze de pensiile de serviciu. Cel putin astfel si-a propus premierul Emil Boc, acesta anuntand, joi seara, la postul public de televiziune, ca Guvernul va solicita modificarea legislatiei in vigoare privind pensia parlamentarilor, printr-un proiect de lege care va fi inaintat Legislativului. „Sunt sustinatorul numarul unu, si cand eram in opozitie, si cand sunt prim-ministru, sa eliminam pensiile parlamentarilor. Cred ca aceste pensii nu se justifica, tot pe acelasi principiu al legilor speciale. Nu e normal ca o persoana care are patru ani de mandat sa primeasca 80% din salariu dupa acea pensie toata viata”, a spus Boc, citat de Gandul.

Criza economica amana revizuirea Constitutiei. Revizuirea Constitutiei ar putea sa nu intre in calcul in acest an, atat din cauza crizei financiare, cat si a alegerilor prezidentiale. “Nu va exista un an zero al modificarii Legii fundamentale”, a declarat ieri consilierul prezidential Cristian Preda, in cadrul unei dezbateri desfasurate la Palatul Parlamentului pe tema reformei constitutionale. “Presedintele nu va face precum Ion Iliescu, numarand mandatele dupa cum curge calendarul Constitutiilor”, a spus Preda, aratand ca seful statului nu va putea profita de eventuala revizuire, pentru ca se afla la sfarsit de mandat, informeaza Gardianul.

Cine vrea sa ajunga la Cotroceni. Principalele partide nu si-au desemnat oficial candidatii, dar taberele din interior s-au angajat in lupta pentru promovarea favoritilor. Seful statului ezita sa-si faca publica decizia, ingreunand strategia oponentilor sai. Traian Basescu, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu, pe care mediile politice ii dau drept cei mai posibili candidati, evita sa declare public daca vor intra sau nu in cursa prezidentiala. Candidaturile lor sunt conditionate de anumite evenimente, informeaza Adevarul.

PSD si PNL propun Adunare Constituanta din 2012. In cadrul unui simpozion dedicat dezbaterilor referitoare la modificarea Constitutiei, Bogdan Niculescu-Duvaz (PSD) si Crin Antonescu (PNL) au propus ca viitorul Parlament ce va rezulta dupa alegerile din 2012 sa se transforme in Adunare Constituanta. Aceasta ar avea menirea sa elaboreze o Constitutie in totalitate noua, care ar urma sa fie ulterior supusa referendumului, scrie Cotidianul.

Cristian Teodorescu vorbeste in editorialul sau "Nastase taie coada pisicii lui Dorin Petrisor" despre faptul ca "Adrian Nastase a descoperit firele unei conspiratii continentale puse la cale impotriva lui". "Printre conspiratori se numara institutii europene, autohtone si persoane fizice. Capul rautatilor se afla in Romania, la DNA. De aici urmele duc la Comisia Europeana. Probabil ca ajung si in Macedonia, unde se afla Monica Macovei. De acolo, pe un fir secret, musai ca trec pe la Cotroceni, cu extensie la Mircea Geoana. Unul dintre aceste nenumarate fire ale conspiratiei isi are capatul in redactia Cotidianului, pe biroul lui Dorin Petrisor. Joi, Adrian Nastase a anuntat pe blogul sau ca va da pe cineva in judecata. Nu Comisia Europeana, cum gresit banuiti, nici DNA-ul, Cotrocenii sau pe Mircea Geoana, cum la fel de gresit ati crezut, ci pe Dorin Petrisor". Integral in Cotidianul.

In editorialul "O inghetata pentru bugetari", Iosif Klein Medesan discuta despre faptul ca premierul Boc se "gandeste serios sa inghete salariile pe o perioada de cateva luni". "Ieri, a si facut-o, de facto, marindu-le doar cu rata inflatiei. Desigur, este vorba numai de salariile bugetarilor, pentru ca asupra celor din sectorul privat Guvernul nu are nici jurisdictie, nici putere. Oricum, patronii "privatilor" le-au inghetat deja acestora salariile, sau chiar le-au redus, atunci cand nu le-au desfiintat cu totul, concediind zeci de mii (deocamdata) de angajati care produceau marfuri ramase fara cumparatori". Integral in Romania Libera.