Dupa ce vineri se declara impotriva convocarii unui congres extraordinar, luni, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu si-a schimbat brusc pozitia. “Astazi (ieri – n.r.) i-am informat pe colegii din BPC ca am solicitat presedintilor organizatiilor teritoriale judetene ale PNL sa participe maine (marti – n.r.) la o intalnire unde subiectul principal va fi legat de oportunitatea organizarii unui Congres PNL. Precizez ca le voi cere presedintilor de organizatii judetene sa ia serios in consideratie posibilitatea organizarii unui Congres extraordinar, in asa fel incat PNL sa poata sa mearga intr-un Congres care sa aleaga o noua conducere, cu o legitimitate sporita…”, a declarat Tariceanu, citat de Cotidianul.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in aceasta seara, in cadrul intalnirii cu tinerii romani de la Ambasada Romaniei de la Budapesta, ca legea electorala va fi modificata "relativ repede". Seful statului a explicat ca participarea la vot pentru referendum si alegeri locale, de 39%, nu ar trebui considerata ca neaparat scazuta si ca trebuie pusa pe seama blocajului introdus in mod voit cu privire la posibilitatea romanilor din strainatate de a participa la vot. "Deliberat s-a construit legea pentru ca votul romanilor din strainatate sa fie diminuat", a spus Basescu. El a mai anuntat ca cel mai probabil votul prin corespondenta nu va putea fi introdus, "dar votul electronic se va face tot posibilul sa fie introdus", afirma EvZ.

Obositi dupa cele doua ore de dezbateri asupra strategiei partidului si a bugetului pe 2009, social-democratii s-au reunit vineri seara, cu mic, cu mare, la ora 20:00, in holul Hotelului Mara, unde au fost cazati. Mai intai, jurnalistii au fost invitati intr-o sala separata, pentru a nu fi martorii petrecerii politicienilor. Ca sa nu se simta ignorati, la ei au venit totusi liderii Mircea Geoana, Marian Vanghelie, Adrian Nastase si Ilie Sarbu. Daca Geoana a povestit despre peripetiile sale din armata, Vanghelie s-a laudat "cat de tare" este el in partid, iar Adrian Nastase si-a reluat vesnicele plangeri despre hartuirea sa politica. "Am comandat niste sondaje sa-mi fac, asa, o parere despre ce crede lumea despre mine. Bai, copii, ma iubeste lumea: 99% dintre oameni spun ca fac treaba la primarie. In partid, sunt pe cai mari. Nu ma poate face nimeni. Vin astia la mine sa-i bag in Parlament, ma uit la ei si imi dau seama ce gandesc. Doar pun mana pe el si, gata, l-am facut!", s-a laudat Vanghelie. Dupa discutia cu Vanghelie, jurnalistii au aflat ca primarul de la 5 vizeaza un post de vicepresedinte al PSD. La fel ca Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu, scrie Romania Libera.

Nemultumirile pesedistilor pe tema numirii in diverse functii din esalonul doi continua, in pofida faptului ca PD-L sustine ca o asemenea problema nu ar exista. In sedinta de luni dimineata a Coalitiei, mai multi lideri ai PSD, in frunte cu Mircea Geoana si presedintele filialei Bucuresti, Marian Vanghelie, i-au reprosat premierului Emil Boc tergiversarea numirii mai multor social-democrati in functii, cu accent pe propunerea pentru locul lasat liber de Virgil Ardelean, Ionel Georgescu, scrie Gandul.

Liberalii isi pun tot mai des problema reintrarii la guvernare. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, duminica seara, la Gala tinerilor liberali, ca PNL va fi chemat sa-si asume guvernarea Romaniei, avand in vedere incompetenta dovedita de Guvernul Boc. “Vom face intotdeauna distinctia fata de ceea ce reprezinta actuala putere, reprezentata de domnii Boc si Geoana, putere care da dovada unei incompetente pe care nu am banuit-o. De aceea, cred ca PNL va fi chemat mai curand decat ne imaginam sa-si asume guvernarea Romaniei, spre binele romanilor”, a explicat Tariceanu. El a spus ca, in vederea acestui demers, liderii PNL trebuie sa se poata bizui pe tinerii liberali. De asemenea, Bogdan Olteanu, purtatorul de cuvant al liberalilor, sustine pe blogul sau ca Basescu “nu e multumit de coabitarea cu PSD, (...) nu e fericit cu performantele guvernarii si nici nu vrea sa isi piarda alegatorii, cel putin pe cei fanatizati anti-PSD. Si atunci, mai devreme sau mai tarziu, Traian Basescu (...) isi va relegitima guvernarea fie cu ceva racolari nu prea puturoase, fie invitand PNL sa ocupe strapontinele guvernarii”. Cu toate acestea, Olteanu a afirmat ca opozitia este solutia cea mai buna pentru ca exista “sansa unui 30%” prin “coalizarea votului liberal, a votului structural si a votului negativ”. Olteanu crede ca numai prin aceasta strategie liberalii au sansa de a invinge la viitoarele alegeri, afirma Gardianul.

China si Rusia nu au patentat un sistem economic nou ci au fost beneficiare ale procesului de globalizare, sustine Alexandru Lazescu in comentariul intitulat Despre criza si lumea pe care ne-o dorim. Realitatea e ca admiratia pentru modelul chinez si cu atit mai mult pentru cel rusesc nu are de fapt nicio baza reala. Tarile respective nu au inventat in niciun fel vreun sistem economic indigen superior celui pe care il blameaza. Iar atacurile liderilor de la Moscova si Beijing la adresa actualului sistem economic global, a carui filosofie de baza este aceea ca circulatia libera a marfurilor si capitalului aduce prosperitate, sint in mare parte ipocrite. "Miracolul chinez", adica un ritm de crestere economica anuala de 10-12 procente, a fost posibil tocmai datorita globalizarii. Miza atacurilor la adresa Washingtonului e alta, desigur. Ceilalti mari actori globali, China, Rusia, partial India si Brazilia, simt ca e momentul sa ocupe un teren pe care in acest moment Statele Unite par sa-l lase descoperit. In principiu, lista ar trebui completata si cu Uniunea Europeana, dar chiar liderii europeni recunosc ca e inca departe momentul cind continentul va vorbi pe o singura voce. Daca acest lucru se va intimpla vreodata, cel putin pe termen mediu. (integral in Ziarul de Iasi)