Hrebenciuc se razbuna pe finul lui Mitrea. Deputatul Eugen Nicolicea a fost indepartat din functia de presedinte al PSD Mehedinti. Nicolicea este finul lui Miron Mitrea si recent s-a contrat cu Viorel Hrebenciuc, pe care l-a acuzat de „sforarii“ in grupul parlamentar al PSD. Drept urmare, Biroul Permanent al PSD a decis la inceputul saptamanii sa-l suspende din functie si sa-l inlocuiasca cu un interimar. Bogdan Niculescu Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, a confirmat decizia luata in privinta lui Nicolicea. „Nu prea stiu detalii, dar imi amintesc ca a fost un pachet de decizii cu privire la cateva organizatii cu rezultate slabe“, a declarat Duvaz, citat de EVZ.

PDL si PSD reactiveaza prefectii politici. Cele doua partide vor sa initieze un proiect de lege prin care prefectii sa aiba mandate de patru ani. Coalitia de guvernamant se pregateste sa incalce o recomandare europeana, inclusa in tratatul de preaderare a Romaniei la UE. Coalitia PDL-PSD a redactat un proiect de lege prin care prefectii, subprefectii si institutiile deconcentrate urmeaza sa fie numiti cu sustinere politica, pentru mandate limitate la patru ani, care urmeaza sa fie dezbatut in regim de urgenta, saptamana aceasta, in Parlament. Anuntul a fost facut, ieri, de presedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mirza, care a precizat ca actul normativ nu face decat sa legalizeze modul in care se fac aceste numiri in prezent, scrie Adevarul.

„Trebuie sa castigam prezidentialele ca sa fim siguri ca ramanem la guvernare”. Presedintele PSD Mircea Geoana le-a transmis, ieri, la Timisoara, colegilor din vestul tarii convocati la o reuniune regionala un mesaj extrem de direct si transant – lupta cu PD-L la europarlamentare si prezidentiale va fi una fara menajamente. „Trebuie sa castigam prezidentialele ca sa fim siguri ca ramanem la guvernare”, le-a spus seful PSD colegilor sai, sustin surse care au participat la sedinta. In cadrul discursului sau, Geoana a incercat sa-si mobilizeze colegii spunandu-le ca alegerile pentru Parlamentul European trebuie sa fie incalzirea pentru batalia care va stabili locatarul de la Cotroceni. Conform acelorasi surse, Geoana le-a recunoscut colegilor ca nimeni nu stie ce se va intampla pe scena politica dupa momentul Prezidentialelor, totul depinzand de castigator, scrie Gandul.

Guvernul arunca cu bani in Basescu. Cheltuielile de transport ale administratiei prezidentiale pentru 2009 s-au majorat de 32 de ori fata de anul 2008, de la 3.000 de lei la 100.000 de lei, potrivit Anexei 301 din proiectul de buget avizat de comisiile de buget finante ale Parlamentului. Astfel, cheltuielile de personal ale Presedintiei vor creste in acest an cu 51,87% fata de anul 2008 si vor ajunge la 29,78 milioane de lei. Cheltuielile salariale in bani ale administratiei prezidentiale se vor majora cu 19,4%, iar sporurile pentru conditiile de munca, cu 180%. In schimb, in 2009, scad primele de vacanta cu 67,3 %, de la 367.000 de lei in 2008, la 120.000 de lei. La capitolul alte drepturi salariale, este prevazuta o crestere cu "4.444%, de la 18.000 de lei in 2008 la 818.000 de lei", potrivit Anexei 301 la proiectul de buget, scrie Gardianul.

Clujul isi alege noul primar. Noua candidati se infrunta pentru a prelua postul de primar, devenit vacant prin demisia lui Emil Boc. Campania electorala li s-a parut clujenilor una deosebit de anosta. Partidele politice au parut sa nu isi fi dat seama ca au la dispozitie doar doua saptamani ca sa ii convinga pe alegatori. Candidatul PDL, Sorin Apostu, si-a axat campania pe proiectele de investitii pe care ar dori sa le realizeze cu ajutorul Guvernului. Asa ar fi construirea unui nou stadion, a unui sediu pentru Filarmonica si a unui spital, scrie Romania Libera.

Basescu le da iar ungurilor cu autonomia peste nas. Presedintele Traian Basescu a respins ideea acordarii autonomiei teritoriale in Romania si i-a acuzat pe politicienii care sustin acest concept ca mint, avertizandu-i ca vor suporta consecinte. Seful statului a declarat, vineri, la Predeal, inainte de o anuntata vizita in judetele Harghita si Covasna, ca “in Romania, datorita Constitutiei, articolul 1, autonomia teritoriala este imposibila, este clar ca oamenii sunt mintiti de politicienii care au jurat in Parlament ca vor respecta Constitutia. Este de neadmis politica facuta de multi primari de etnie maghiara care au trecut la un proces de epurare a romanilor din primariile pe care le conduc”, scrie Cotidianul.

In editorialul "Presa si stat", Ovidiu Pecican vorbeste despre faptul ca "presedintele Traian Basescu a infierat presa pentru o presupusa discreditare a statului". "Respectand o traditie a prestatiei prezidentiale deplin afirmata in ultimele doua decenii, presedintele Traian Basescu a infierat presa pentru o presupusa discreditare a statului. Exista, dupa cum se stie, un anume sindrom, pe care psihiatrii l-ar putea analiza cu folos, apeland la cazuri celebre – de la regi absolutisti la dictatorii sadea –, caracterizat prin identificarea (macar la nivel oral) dintre o persoana cu o institutie. Tonul, in privinta aceasta, cel putin cand vine vorba despre statalitate, l-a dat regele Frantei, Ludovic al XIV-lea, atunci cand a spus "Statul sunt eu!". Nu toata lumea are insa acelasi curaj de a-si afirma nestingherit de enormitatea afirmatiei de mai sus adeziunea deplina la institutia pe care o slujeste, crezand ca face mai mult si ca este chiar ea. Multi procedeaza mai degraba ca romancierul Gustave Flaubert, care a parafrazat – tot foarte serios, dar nu mai putin ironic – celebra zisa a Regelui-Soare, afirmand identificarea lui cu personajul favorit din capodopera sa, "Madame Bovary", prin cuvintele "Emma sunt eu!". Integral in Romania Libera.

Cristian Patrasconiu, in editorialul "Diplomatie de Dambovita pe Raportul Comisiei Europene", vorbeste despre "traditia conturata la noi in jurul rapoartelor venite de la Comisia Europeana". "Cateva zile de oarecare agitatie, dupa care, in cel mai bun caz, mers inainte cu frana trasa. Cam asa s-ar putea descrie, succint, traditia conturata la noi in jurul rapoartelor venite de la Comisia Europeana. Se va rupe lantul? Poate ca unii dintre dumneavoastra ati vazut cum arata - sunt niste hartii (putine) in care unele fraze apar bolduit si, in plus, sunt scrise cu corp de litera mai mare. Le primesc politicienii, in mod obligatoriu purtatorii de mesaj ai partidelor, si din ele recita atunci cand prin preajma e vreun microfon sau vreun ziarist. Sunt un fel de echivalent al cheitelor cu care se intorc jucariile pentru ca, dupa ce le primesc si le parcurg, politicienii respectivi par ca le rostesc automat. Desigur, nu e nimic rau in a fi pregatit cand intri intr-o dezbatere. In fond, cele mai spectaculoase si mai eficiente momente de spontaneitate sunt acelea bine... pregatite". Integral in Cotidianul.