Liderii PSD si PDL s-au certat din nou, ieri, la intalnirea saptamanala a coalitiei. Problema principala: refuzul democrat-liberalilor de a-l schimba pe Ionel Mantog de la conducerea complexulului energetic Turceni. Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Victor Ponta, s-a contrat dur cu premierul Emil Boc si cu ministrii Adriean Videanu si Vasile Blaga. „Puneti si voi macar pe unul care nu a fost trimis in judecata“, ar fi cerut Ponta. Replica pe un ton ridicat a democrat-liberalilor a fost ca niciunii dintre cei propusi de PSD nu sunt curati ca lacrima. Au urmat mai multe replici pe acelasi ton ridicat fara ca „problema Mantog“ sa fie rezolvata. Tonul ridicat prin care au incercat sa-l puna la punct democrat-liberalii a fost si problema lui Victor Ponta. Ministrul relatiei cu parlamentul s-a plans colegilor de partid ca liderii PDL „impun deciziile prin tipete“. Dupa intrevederea cu PDL, a urmat sedinta conducerii PSD. „Sunt foarte suparat. Nu mai accept ca Videanu si Boc sa tipe la mine. Nu sunt ministru de rangul doi sau trei“, a avertizat Ponta, scrie EvZ.

Fostul deputat PD (ulterior PNL) din legislatura 1996-2000 George Serban a descoperit si a publicat pe blogul sau documente din care reiese ca, in conformitate cu prevederile legale, Silviu Prigoana trebuie considerat ca fiind demis din functia de deputat. Concret, Serban a descoperit la Registrul Comertului doua firme in care Prigoana apare ca fiind administrator, dar in declaratia de interese a deputatului PDL nu apare nimic consemnat in acest sens. Contactat de Cotidianul, Silviu Prigoana ne-a declarat urmatoarele: „De la Etno TV Magazine mi-am dat demisia in luna octombrie si era problema Consiliului de Administratie sa opereze modificarile la Registrul Comertului”. In ceea ce priveste cea de-a doua firma, Prigoana ne-a mentionat ca „este in dizolvare” si ca „nu este treaba lui” ca operatorii de la Registrul Comertului nu au efectuat operatia respectiva in scripte. „In plus, a completat Prigoana, cei de la Comisia juridica au 30 de zile ca sa ma cheme si sa discutam problema”, scrie Cotidianul.

In PSD, a existat intotdeauna o problema cu filialele din Ardeal, care nu au acceptat sa fie reorganizate de centru. Ieri, in Biroul Permanent al PSD, nu s-a spus clar cine va merge sa faca ordine in aceste organizatii (ultima oara, la Cluj, fusese trimis Cristian Diaconescu) si nici nu s-au putut gasi vinovati directi, in conditiile in care Ioan Rus si Vasile Dancu – cei doi capi ai Grupului de la Cluj, care tineau in mana filialele din Ardeal – si-au dat demisia si, teoretic, nu mai au nicio responsabilitate pe linie de partid. Mircea Geoana s-a limitat sa spuna ca este „inadmisibil” ca PSD sa scoata doar 7% la Primaria Cluj. Liderii pesedistii s-au enervat insa cel mai tare cand li s-a prezentat situatia unei comune din judetul Alba, unde s-au desfasurat duminica alegeri si unde candidatul PSD a luat doar sase voturi. „Pe asta nici familia lui nu l-a votat”, au conchis liderii social-democrati, subliniind ca „partidul are o mare problema” in unele organizatii ardelene cu „selectarea candidatilor”. Nerostita, ideea „blatului cu PD-L” a fost practic, in acel moment, in mintea tuturor, afirma Gandul.

Amenintarile conservatorilor cu iesirea din alianta cu PSD pe motiv ca au fost marginalizati la impartirea posturilor din administratia centrala si locala nu au avut nici un efect asupra social-democratilor. Presedintele PSD, Mircea Geoana, ii sfatuieste pe colegii de la PC sa nu abandoneze alianta, nu promitandu-le posturi in administratia locala, ci transmitandu-le ca partidele mici au sanse minuscule sa ajunga sa faca performanta. “Cred ca partenerii nostri de la PC, cu care suntem in relatii de parteneriat, care in mod cert va continua, doresc sa verifice daca pe picioare proprii ar avea o sansa mai mare sau mai mica la europarlamentare. Sfatul meu pentru Dan Voiculescu si pentru Daniela Popa este ca ar fi preferabil sa ramana intr-o relatie structurata cu PSD, pentru ca, la cum se vad lucrurile in sondaje, partidele mici au sanse minuscule sa faca performanta. E o decizie a dansilor, dar nu se poate pune sub nicio forma sub semnul intrebarii alianta intre PSD si PC”, a spus liderul social-democrat, scrie Gardianul.

Proiectul prin care se propunea alinierea pensiilor parlamentarilor la sistemul public de pensii va fi redepus de deputatii PDL, a anuntat ieri presedintele Camerei, Roberta Anastase. In plus, democrat-liberalii promit sa solicite dezbaterea propunerii legislative in regim de urgenta. "PDL depune legea pensiilor pentru a intra pe procedurile normale, iar intr-o saptamana sau doua se vor vedea modificarile aduse. Se redepune de catre grupul parlamentar PDL, cu semnatura tuturor membrilor", a declarat Anastase. Aceasta dupa ce un proiect similar, semnat de Cristian Radulescu, a fost clasat fara clipire in sedinta din 9 februarie a Birourilor Permanente ale celor doua Camere, sub pretextul ca nu intrase in procedura legislativa, desi fusese obtinut deja avizul Consiliului Legislativ. Anastase nu a spus insa nimic despre un alt proiect clasat in aceeasi sedinta, prin care initiatorii propuneau inasprirea conditiilor de acordare a indemnizatiei de cazare, in sensul ca de aceasta sa nu mai beneficieze senatorii si deputatii ce detin proprietati in Bucuresti fara a avea si domiciliul acolo, scrie Romania Libera.

CNSAS a trimis instantei Curtii de Apel Bucuresti o nota conform careia deputatul PSD de Vrancea Nica Ciprian a colaborat cu Securitatea, afirma Curentul.

Ioana Lupea,Basescu ii vrajeste pe maghiari: "Traian Basescu a pornit in cautarea unor noi nise de electorat pe care sa conteze intr-un razboi dur pentru Presedintia Romaniei. Semn ca nu este sigur pe victorie. Ca este ingrijorat de posibilitatea ca primarul Bucurestilor sa intre in competitie in ultimul moment. Iar seful statului stie ca electoratul pro-Basescu va fi mai greu de mobilizat la urne decat electoratul anti-Basescu. Secuimea pe care a vizitat-o de patru ori de la inceputul mandatului i-a fost, pana acum, favorabila. Maghiarii din cele trei judete nu au raspuns apelului UDMR de a vota pentru demiterea presedintelui la referendumul din 2007. Dintre alegatorii care s-au prezentat la urne in Harghita si in Covasna, 80% au spus „nu“. Mai mult, UDMR a pierdut din increderea conationalilor sai in urma colaborarii cu PSD si PRM la actiunea de demitere a sefului statului. Basescu doreste sa decupleze elita politica maghiara de electorat si sa-l castige pe cel din urma cu lucruri concrete: o scoala, un drum, bani pentru turism. Ce va conta la final: confortul sau lupta nesfarsita pentru autonomie? Chiar daca mesajul din Covasna nu este nationalist, efectul operatiunii de seductie poate implini opera nationalistilor. Traian Basescu nu-i iubeste pe maghiari, ci voturile lor".

(Integral in Evenimentul Zilei).