Basescu vrea capul lui Nastase mai repede. Dupa o discuție de peste patru ore ieri la Cotroceni, liderii PSD și PDL, secondați de șefii instituțiilor-cheie in domeniul justiției, au convenit asupra avizarii in maximum trei saptamani a dosarelor Adrian Nastase și Șerban Mihailescu. „S-a stabilit ca exista o percepție al nivelul UE ca parlamentul intarzie avizarea unor dosare penale și am decis sa dam cat mai repede un semnal politic”, ne-a declarat Toni Grebla, președintele Comisiei Juridice a Senatului, estimand ca dosarul Mihailescu va trece prin plen in doua saptamani, in timp ce in cazul Nastase soluția se va da saptamana viitoare, scrie EvZ.

Nicolicea, al doilea baron PSD cazut in operatiunea „Statia de epurare”. Eugen Nicolicea este al doilea lider judetean al PSD, dupa Constantin Contac, care pierde sefia filialei pe care o conduce. Considerat ca fiind omul de casa al lui Miron Mitrea in PSD, Nicolicea a ramas fara titulatura de baron de Mehedinti, dupa ce, vineri, intr-o sedinta a conducerii organizatiei PSD, la sefia filialei a fost numit Adrian Duicu pe post de interimar. Eugen Nicolicea conducea filiala PSD din Mehedinti inca din 1990, scrie Cotidianul.

Premierul Boc da afara și femei insarcinate. Emil Boc i-a demis pe 61 dintre cei 68 de angajați ai Corpului de Control, pe motiv ca nu mai beneficiaza de increderea premierului. Cei care s-au trezit ieri cu deciziile de concediere pe masa sunt oameni angajați prin concurs de-a lungul anilor și preluați de toate guvernarile, inclusiv de cea din care a facut parte PDL pana in 2007. Mai mult, susțin surse din instituție, printre cei disponibilizați se afla o angajata care abia a nascut și o alta in ultima perioada de sarcina, deși, potrivit legii, persoanele in astfel de situații nu pot fi date afara, scrie EvZ.

Geoana vrea sa scape de dusmani. Batalia in PSD se poarta atat pe orizontala, cat si pe verticala. Profitand de faptul ca Mircea Geoana vrea sa-si asigure un congres prietenos si deci ii debarca pe oamenii promovati in partid pe filiera Iliescu-Nastase-Mitrea (in jur de zece baroni locali), liderii judeteni ai PSD au inceput sa se atace intre ei, sperand ca pe acest fond al debarcarilor macar sa-si asigure, la randul lor, un mediu prietenos in organizatiile pe care le conduc, daca nu chiar sa promoveze, scrie Romania libera.

Robert Turcescu, in "Vara nu-i ca iarna", aminteste ca atunci cand, intr-o recenta emisiune TV, a facut constatarea ca Romania nu are la ora actuala un Guvern, ci doua partide aflate la guvernare, "zambitorul domn Hrebenciuc a sarit ca ars, clamand din toti rarunchii unitatea de monolit a Coalitiei PDL-PSD. A fost randul meu sa zambesc, intelegand ca nici Hrebenciuc, dar nici aliatii democrat-liberali ai pesedistilor n-au acum nici o alta varianta decat aceea de a se injura reciproc pe la colturi si de a-si trimite bezele in fata camerelor de luat vederi. PDL si PSD se plimba mana-n mana prin Palatul Victoria, cu grija mare pentru viitorul tarii. Pentru cei care sunt in stare sa creada intr-o astfel de imagine, editorialul de fata se incheie aici. Pentru ceilalti, probabil nu putini, care au vazut si au inteles de-a lungul timpului cum decurge viata politica romaneasca, e de asteptat o mutare-surpriza". Integral in Cotidianul.

In "Fara mape, ne raman doar sape", Silviu Sergiu afirma ca "trecutul profesional al procurorilor și judecatorilor romani nu va mai putea fi facut public. Sau, altfel spus, „dupa mapa nu se sapa”. Dupa blocarea procesului de deconspirare a foștilor securiști, sistemul judiciar ticaloșit mai obține o victorie in razboiul impotriva instalarii normalitații și statului de drept. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu mai poate publica mapele profesionale ale magistraților. Curtea de Apel București a stabilit, la finele anului trecut, ca informațiile de acest gen nu sunt de interes public (sic!). Motivarea instanței este penibila și revoltatoare". Integral in EvZ.