Senatorul pedelist Dumitru Oprea se pregateste de a patra cursa electorala intr-un an si jumatate. Senatorul de Iasi al PD-L, Dumitru Oprea, care a renuntat in noiembrie la Legislativul european pentru cel de la Bucuresti, s-a razgandit: vrea sa se intoarca la Bruxelles. El a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca doreste sa participe la cursa electorala din iunie. Oprea a devenit europarlamentar PLD in noiembrie 2007, fiind urmatorul pe lista dupa Theodor Stolojan. La alegerile locale din 1 iunie 2008, Dumitru Oprea a candidat la primaria Iasi, dar a iesit pe locul doi. El a devenit insa senator de Iasi in noiembrie 2008, cand a renuntat la Parlamentul European, scrie Gandul.

Flutur, Nichita si Hrebenciuc, castigatori la „lozul” bugetar. Judetele Suceava, Iasi si Bacau au primit cei mai multi bani de la buget. Marian Oprisan de la Vrancea este marele invins al anului. Baronii locali cu influenta in PSD si PDL sau supervizorii de la centru ai unor fiefuri judetene si-au taiat partea leului la impartirea fondurilor pentru bugetele locale. Intr-un top 10 al judetelor care au obtinut cei mai multi bani, totul s-a facut frateste: 5 judete controlate de PDL, cinci de PSD. Dupa cum se stie, casierul-sef a fost ministrul Finantelor, PDL-istul Gheorghe Pogea. Tinand cont de acest aspect, numele beneficiarilor din acest partid nu reprezinta o surpriza: Gheorghe Flutur (Suceava), Ostaficiuc (Timis), Gheorghe Stefan (Neamt), Vasile Blaga (Bihor) si Alin Tise, ca sa nu spunem Emil Boc (Cluj). Nici numele celor de la PSD nu reprezinta vreo surpriza, scrie Cotidianul.

Bataia electorala, un fapt obisnuit al alegerilor. Turul doi al alegerilor locale a avut loc ieri in trei localitati in care s-au confruntat PSD si PDL. Din nou, scandaluri, amenintari, batai, bate de baseball si plangeri penale la Politie. Este vorba despre orasul Faget din judetul Timis, comuna Carpinet, judetul Bihor, si comuna Ganeasa, judetul Olt. Confruntarile politice au continuat chiar in ziua alegerilor la Ganeasa, unde, cu cateva zile inainte, in campania electorala, s-au auzit focuri de arma in urma unor dispute intre taberele de sustinere ale PSD si PDL, patru persoane fiind ranite, scrie Romania libera.

Geoana l-a inscris pe Vanghelie la scoala. Scoala Ardeleana. Mircea Geoana vrea sa reinvie Scoala Ardeleana. O face din „obligatie”, convins fiind ca in Ardeal exista multi intelectuali social-democrati, care insa n-au avut, pana acum, „platforma de comunicare pe care trebuiau sa o aiba”. La lansarea ideii, care s-a infaptuit sambata, in Poiana Brasov, au asistat ministrii Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Victor Ponta, Constantin Nita si Ionut Bazac, dar si edilul de la sectorul cinci, Marian Vanghelie. De altfel, Vanghelie pare sa joace un rol cheie in proiectul pentru Ardeal al liderului PSD, scrie Gandul.

In "Interlopii vin la putere in Romania", Silviu Sergiu observa ca " politica a coborat in strada. Nu este mai aproape de oameni. Falia dintre politicieni și alegatori nu s-a restrans. Politica a coborat in cartiere, in mijlocul interlopilor care se viseaza demnitari ai statului. De la instalarea guvernului PDL-PSD, doua personaje dubioase, eufemistic vorbind, au fost la un pas sa puna mana pe funcții importante. Ambii pretendenți sunt acuzați de stranse legaturi cu lumea interlopa. Deși justiția nu i-a dovedit deocamdata, faptele lor de vitejie in straturile sociale periferice sunt de notorietate". Integral in EvZ.

Tom Gallagher, in "Momentul de sovinism al domnului Basescu", afirma ca "motivul pentru care PSD a fost atat de refractar in chestiunea cooptarii UDMR in coalitia de guvernare a continuat sa nedumereasca destui observatori vreme buna dupa instalarea noului Guvern. Atitudinea preponderent stereotipa a fostilor fesenisti Ion Iliescu, Mircea Geoana si Traian Basescu afisata in ultima vreme fata de maghiari pare sa rezolve acum, in mare masura, misterul". Integral in Romania libera.