Tariceanu ii prezice demisia lui Predoiu. Liderul PNL sustine ca ministrul justitiei l-a asigurat ca va demisiona din guvern dupa adoptarea celor patru Coduri, estimata pentru luna mai. Mandatul actualului ministru al justitiei in guvernul PDL-PSD ar urma sa se incheie in trei-patru luni, le-a dat de inteles Calin Popescu-Tariceanu liberalilor, invocand o discutie pe care a avut-o cu Catalin Predoiu la momentul trecerii acestuia in barca executivului Boc. Liderul PNL sustine ca Predoiu a vorbit despre intentia de a demisiona dupa adoptarea celor patru Coduri in domeniul justitiei si de a reveni in PNL, partid din care s-a autosuspendat pe perioada mandatului. Ministerul Justitiei a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Tariceanu, scrie EvZ.

Liderii PDL si PSD s-au certat din nou ieri in sedinta Biroului Politic de Coordonare al Coalitiei. Subiectul: refuzul PSD de a denunta protocoalele de colaborare semnate dupa alegerile locale cu PNL la nivelul Consiliilor Judetene si Locale. „Daca vrei sa te casatoresti cu cineva, trebuie mai intai sa desfaci casatoria de dinainte. Nu poti sa faci, asa, un menage à trois“, a declarat ieri democrat-liberalul Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, inainte de sedinta. Potrivit unor surse din conducerea celor doua partide, liderii PSD si PDL s-au certat in sedinta pe tema acestui subiect. In timp ce democrat-liberalii le-au cerut social-democratilor sa renunte la protocoalele cu PNL, pentru a oferi „o dovada a implicarii in coalitie alaturi de PDL“, acestia sustineau ca nu pot denunta intelegeri facute in urma cu opt-noua luni, cu atat mai mult cu cat acest punct nici nu a fost cuprins in protocolul semnat la nivel central, scrie Gandul.

Crin Antonescu il invita pe Ludovic Orban sa se retraga. Exista posibilitatea ca unul dintre noi sa-si retraga candidatura, dar nu exista posibilitatea ca eu sa-mi retrag candidatura", a afirmat ieri vicepresedintele PNL Crin Antonescu, intrebat daca este posibil ca el sau Ludovic Orban sa renunte la candidatura la sefia PNL. "Infiintarea unei functii de prim-vicepresedinte, de exemplu, consacrarea unui numar doi oficial in partid e binevenita", a precizat liderul PNL. "Nu dau sfaturi. Eu nu mi-am anuntat imediat candidatura. Mi-am anuntat candidatura dupa examinarea nu doar a sanselor, ci si a sustinerii pentru un anumit proiect. In momentul in care am facut acest lucru, nu exista nicio posibilitate sa-mi retrag candidatura. Am participat la multe batalii politice, pe unele le-am castigat, pe unele le-am pierdut, dar din nici una nu tin minte sa ma fi retras", a comentat vicepresedintele PNL, scrie Romania Libera.

Mai multi membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au plecat, ieri, de la sedinta conducerii acestui for legislativ, nemultumiti ca presedinta Camerei, Roberta Anastase, a intarziat la lucrari peste un sfert de ora. Printre cei care au decis sa paraseasca sedinta Biroului Permanent s-au aflat Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Eugen Nicolaescu, Dan Motreanu (PNL), Kelemen Hunor si Marton Arpad (UDMR), Adrian Nastase si Daniela Popa (PSD-PC). Social-democratul Adrian Nastase si liderul PC, Daniela Popa, au refuzat sa comenteze gestul de a pleca de la sedinta, insa Kelemen Hunor, chestor al Camerei Deputatilor, a declarat ca Roberta Anastase “ar trebui sa invete sa fie punctuala”. “Acum a intarziat 20 de minute si data trecuta o jumatate de ora”, a spus Kelemen Hunor. Roberta Anastase a declarat ca a intarziat pentru ca a avut o intalnire cu lideri ai grupurilor parlamentare. In timp ce membrii conducerii Camerei paraseau sala, Roberta Anastase a venit la sedinta insotita de reprezentantii PD-L in Biroul Permanent Cezar Preda si Dumitru Pardau, precum si de secretarul Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), afirma Gardianul.

Congresul PSD, programat sa aiba loc in aceasta primavara, va avea, dupa toate probabilitatile, un singur punct important pe ordinea de zi: desemnarea candidatului PSD pentru functia de presedinte al Romaniei. Surse din conducerea partidului au declarat pentru Cotidianul ca luni, la sedinta BPN, Mircea Geoana si mai multi lideri ai PSD au vorbit despre inoportunitatea organizarii de alegeri interne. „Daca facem alegeri, ne dam singuri cu capul de zid. Si o sa trecem stabilirea candidatului la prezidentiale in plan secundar“, a explicat unul dintre liderii PSD. „Nu s-a luat o decizie ferma, dar acesta este trendul: nu se vor mai face alegeri pentru conducerea partidului pana anul viitor“, ne-a declarat una dintre sursele citate, scrie Cotidianul.

Conducerea social-democrata ia in calcul amanarea desemnarii unui nou secretar general al partidului si completarea celor patru functii vacante de vicepresedinti pana dupa Congresul programat pentru luna aprilie. Desi aceste numiri ar fi trebuit sa se faca in cadrul forului suprem al formatiunii, liderii PSD doresc sa transfere sarcina Consiliului National. La Congres ar urma sa fie desemnat, astfel, doar candidatul la prezidentiale si sa fie validat noul Statut. Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz, ne-a declarat, ieri, dupa sedinta PBN a partidului, ca o decizie in acest sens va fi luata in viitoarele doua saptamani, la reuniunea Comitetului Executiv, afirma Gandul.