Ministrul Nica si-a impus la Galati prefectul: un prefect evazionist penal. Bivalentul Dan Nica, vicepremier si ministru de Interne, a fost simbata la Galati, orasul lui de domiciliu. Nu avea cine stie ce treaba, dar trebuia sa-i dea unui bun prieten ceva de la Guvern: numirea in functia de prefect al judetului. Asa ca s-a dus, mai ales ca noul prefect, Claudiu Brånzan, nu e vreun zgirie brinza si l-a ajutat si el pe Nica atunci cind a fost nevoie. Si cind credeti ca a fost mai multa nevoie? Nu, nu neaparat cind Brånzan era adjunct al Administratiei Zonei Libere Galati (pozitie pe care a parasit-o pentru cea de prefect), ci cind s-a oferit voluntar sa ia un dosar penal pe numele lui. Ma rog, vorba vine „voluntar”, ca a fost o decizie liber impusa de procurori, deci cu asta nu te bati, scrie Academia Catavencu.

Cearta Olteanu- Preda, cenzurata. In sedinta Biroului Permanent, Roberta Anastase a dat asigurari ca nu inten­tioneaza sa faca „o sel­ectie” in transcriere. Ea explica acum ca injuraturile nu au fost inregistrate. Luni a fost scandal mare in forul de conducere al deputatilor. Iritat de tonul lui Olteanu, Preda i-a spus: „Sa zbierati la nevasta dumneavoastra, nu la mine“. Replica lui Olteanu a fost pe masura: „Daca aveti probleme conjugale, rezolvati-le acasa”. Schimbul de replici a fost confirmat de mai multi participanti, insa nu apare in stenograma publicata pe site-ul Camerei, scrie Adevarul.

Elena Udrea vrea sa transforme tuica in vin. Ministrul intentioneaza sa devieze traseul turistic „Drumul Vinului” prin trei localitati din judetul natal, Buzau. Problema e ca, in aceste obiective, nu se face vin, ci cel mult tuica, pentru ca in zona sunt doar pruni si meri. Ministrul Turismului, Elena Udrea, vrea sa includa in programul cunoscut sub numele „Drumul Vinului” trei localitati din Buzau, judetul sau natal, care se afla in zone de deal si submontane, care nu sunt insa favorabile cultivarii vitei-de-vie. Asa reiese din raspunsul la interpelarea deputatului PNL de Buzau George Scutaru, privind stadiul acestui proiect si cum poate fi inclus judetul in program, scrie Gandul.

In editorialul "Mamaliga diplomatica a explodat" Laura Cernahoschi vorbeste despre faptul ca "ministrii romani au iesit pentru prima oara in ofensiva diplomatica in relatia cu politicienii italieni, care continua cu discursurile xenofobe si cu propunerile aberante in privinta imigrantilor romani. Dupa ani in care reprezentantii statului roman s-au dus cu caciula in mana la Roma si au inghitit pe nemestecate propaganda xenofoba a politicienilor italieni, gata sa generalizeze la adresa „romanilor periculosi“ in discursurile adresate alegatorilor proprii, iata ca se poate sa ne indreptam si noi coloana vertebrala". Integral in Cotidianul.

PSD si PDL renunta la legea prefectilor politici. Coalitia de guvernamant s-a razgandit dupa ce a fost criticata de Comisia Europeana. Comisia Europeana i-a semnalat cabinetului Boc sa lase Legea prefectilor asa cum este. Si anume, reprezentantii guvernului in judete sa ramana inalti functionari publici si, in niciun caz, sa se revina la vechiul statut in care puteau fi membri de partid, noteaza EvZ.

Modelul Pinalti face prozeliti: primar PNL, sef la PDL. Patru primari din judetul Neamt, alesi din partea PNL, au fost numiti, la sfarsitul saptamanii trecute, coordonatori speciali ai filialelor locale ale PDL. Cei patru, care au ramas membri ai PNL, activeaza nestingheriti in PDL, in speranta ca legea va fi modificata astfel incat sa permita din nou migratia alesilor locali, scrie Romania Libera.