Monica Macovei - Intr-o sedinta de Guvern, din 2007, am afirmat: Acesta este un Guvern corupt!
Reporter: In perioada mandatului de Ministru al Justitiei ati fost adeseori criticata de politicieni si ati fost victima atacurilor presei. Ce reactii ati primit din Romania dupa ce ati fost desemnata Femeia Europei de catre Parlamentul European?
Monica Macovei: M-au sunat sa ma felicite mama si prietenii. Atat. Nu m-a sunat niciun politician, nici macar un reprezentant al Ambasadei Romaniei la Bruxelles – ma asteptam la un semn, avand in vedere ca premierea s-a facut in sediul din Bruxelles al Parlamentului European. Dar asa stau lucrurile. Este drumul pe care am ales la un moment dat sa merg. Ma bucura sprijinul si recunoasterea celor multi sau putini care apreciaza ce am facut. Nu trebuie sa fiu sustinuta neaparat de politicienii din Romania.
Reporter: Fostul comisar pentru justitie, Franco Frattini, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, au declarat ca, in mare parte, aderarea Romaniei la UE la termenul stabilit vi se datoreaza. Credeti ca Romania a inteles importanta activitatii dumneavoastra?
Monica Macovei: Intr-o anumita masura, cred ca da. Probabil ca nu la adevarata dimensiune a ceea ce sper ca, pe viitor, va insemna integrarea Romaniei in UE. Dar am primit multe mesaje de multumire si sustinere de la oameni obisnuiti, ca mine. Insa marea mea dezamagire a fost ca, dupa aderare, politicienii nu s-au tinut de promisiuni. Iar reformele ori nu au fost continuate, ori s-a renuntat complet la ele.
Reporter: In 2004, cand ati fost numita Ministru al Justitiei, nu faceati parte din niciun partid si locuiati la Sarajevo, unde lucrati pentru Consiliul Europei. Cum ati ajuns sa ocupati aceasta functie?
Monica Macovei: Intr-un mod unic! Viata este plina de surprize si de schimbari atunci cand nu te astepti! In decembrie 2004 eram in Romania, in vacanta, si urma sa ma intorc la Sarajevo. Asteptam, ca toti romanii, sa vad componenta Guvernului, anuntata pentru 26 decembrie. Spalam vasele si a sunat telefonul – atunci am vorbit cu Emil Boc
si cu Traian Basescu, care mi-a propus sa fiu Ministru al Justitiei. Nu il cunosteam pe Presedinte, nu il intalnisem niciodata. Am ramas fara glas! Chiar in aceeasi zi m-am intalnit cu el – cu schiurile pe masina si in canadiana, asa ma prinsese momentul. Traian Basescu mi-a spus atunci ca nu vrea un „avocat de partid“ in lupta impotriva coruptiei si m-a asigurat ca independenta mea va fi respectata. Am spus da, am plecat acasa si nu am dormit toata noaptea; era incredibil ce mi se intamplase!
Reporter: Cum v-ati inteles cu Presedintele in perioada mandatului de ministru?
Monica Macovei: Traian Basescu m-a sustinut permanent, pana in ultima clipa, asa cum a promis. El nu a intervenit in niciun fel in vreunul din dosarele DNA, asa cum au spus politicienii cercetati penal. Relatia profesionala dintre noi, care nu se baza pe un trecut comun, a fost cea care a functionat cel mai bine. Nu aveam nimic de impartit si nici servicii de rasplatit, asa cum, din pacate, se intampla in viata politica din Romania.
Reporter: Ce v-a motivat in lupta anticoruptie?
Monica Macovei: Sunt un om puternic. In perioada in care am fost ministru, pe masura ce se inmulteau atacurile si cu cat rezistenta politica era mai mare la masurile anticoruptie ori la schimbarile de fond, eu deveneam mai incapatanata. De multe ori ma gandeam: „Nu va las! Atat cat pot, nu va las sa faceti cum vreti voi!“. Au fost mai multe momente tensionate, cand am refuzat sa semnez diverse acte normative, din cele asa-numite „cu destinatie“, tipice coruptiei institutionalizate. Imi amintesc chiar ca intr-o sedinta de Guvern, la inceputul anului 2007, am afirmat: „Acesta este un Guvern corupt!“. S-a facut liniste. Iar domnul Tariceanu a spus ceva de genul: „Buuun, si acum sa trecem la punctul urmator de pe ordinea de zi“. Chiar stiind cum s-a terminat, as retrai acea perioada. Mi se pare fascinant sa te zbati sa croiesti drum si sa deschizi niste porti de transparenta si de integritate in aceasta mare de coruptie politica.
Reporter: De ce ati tinut mereu la statutul de „independenta“? Credeti ca apartenenta la un partid politic v-ar fi compromis?
Monica Macovei: Da, credibilitatea mea si mai ales a unora dintre deciziile mele ar fi fost afectata. Ii vedeam pe colegii mei din Guvern care nu isi permiteau sa spuna sau sa faca ce voiau de fapt. Nu puteau sa se opuna, de exemplu, unei decizii a Guvernului, pentru ca faceau parte dintr-un partid. Si este normal sa asculti de seful de partid – e vorba de o echipa. Dar, in cazul meu, asa trebuia sa decurga lucrurile: sa fiu singura. Nu cred ca un membru de partid ar putea lua masuri anticoruptie reale sau pentru independenta justitiei in Romania de astazi. Insa pe mine nu m-a sunat nimeni sa imi spuna sa semnez, sa dau un aviz, sa iau o decizie.
Reporter: Dupa ultimele alegeri, romanii sunt mai dezamagiti ca niciodata de politica. Se simte nevoia unui partid nou, fara „baroni“. V-ati gandit sa infiintati un nou partid?
Monica Macovei: Da, cred din ce in ce mai mult ca asta ne-ar trebui. Sunt insa multe lucruri de luat in calcul: este nevoie de un grup de profesionisti in toate domeniile si de finantare. Nu se poate face un partid fara bani – au existat tot felul de tentative de partide mici care au disparut. Cred ca, in situatia in care se afla azi Romania, ar fi singura solutie. Se poate face, fara a spune insa ca va fi usor. Tara se afla intr-o retea a baronilor din multe partide, care sunt greu de zdruncinat. Dar, atat timp cat exista vointa si am sustinerea oamenilor, nu este imposibil.
Interviul integral cu Monica Macovei este publicat in editia de martie a revistei Marie Claire care apare pe piata miercuri, 25 februarie.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Pe mine ma intereseaza ce a facut Macovei in mod concret? A simtit romanul ca justitia a fost mai buna in timpul ei?
Nu ma intereseaza ca nu a dormit toata noaptea pentru ca i s-a oferit pozitia de Ministru si ca a declamat "Acesta este un guvern corupt".
Nu ne mai vindeti mitul Macovei. Zau ca este rasuflat. Nu cumparam si nu ne tine cald la justitia din zilele noastre. Nici macar revista Marie Claire unde aflam vad acum cum ne machiem si la propriu si la figurat. Au o poza super pe coperta. In astfel de reviste se publica astfel de interviuri.
Macovei a facut exact acest lucru: a luptat impotriva coruptiei. Pentru asta a fost indepartata din guvern. Imi place sa cred ca, daca mai multe persoane care afirma ca isi doresc ca justitia sa functioneze bine, ar fi sustinut-o, atunci coruptii nu ar fi reusit sa o indeparteze.
http://www.eupolitix.com/latestnews/news-article/newsarticle/eu-woman-of-the-year-hailed-by-parliament-president/
Informatia este corecta pentru ca este reprodusa din ziarul PE. Nu-i asa? Va citez:
The award has been given each year since 1987 by the International Association for the Promotion of Women in Europe. The jury consisted of MEPs, journalists, NGO representatives and academics.
Intr-adevar sunt si premii care sunt acordate de catre Parlamentul European dar acesta nu este al Parlamentului chiar daca a fost inmanat de Pottering.
Din pacate prietenul Frattini nu mai lucreaza la Comisie. Cum doamne sa poti sa spui astfel de somitati ca aderarea se datoreaza ei? In afara de tralala, s-a facut vreo evaluare a justitiei care sa demonstreze durabilitatea a ceea ce a facut Macovei. Nici macar societatea ei civila nu a confirmat acest lucru.
Iar Codurile asteapta de un secol sa fie adoptate.
In vara lui 2005 au trecut prin asumarea
de catre odiosul Tariceanu 3 tone de legi
(stranse cu toptanul sub o singura
palarie- legea reformei in justitie si proprietate).
Au fost modificate atunci , printre altele si CELE TREI LEGI ale justitiei,
care fusesera adoptate in vara lui 2004,
cu doar un an in urma,
cu votul UNANIM !!! deci si al Bocilor....
...nu e de mirare ministru era Cristian Diaconescu ...iar datorita eforturilor lui s-a recuperat stralucit ramanerea in urma
lasata de cotoroanta de Stanoiu.
A ...si sa nu uit...legile in varianta Diaconescu ...fusesera bine apreciate de UE...inclusiv ideea ca PROCURORII MEGA SEFI
sa fie propusi de CSM ...nu de ministrul justitiei.
*
Gasind treaba asta deja bifata,
Macovei avea de aplicat legile respective.
Treaba complicata !!!
Printr-un talent remarcabil,
i-a convins pe cei de la UE
ca aceleasi legi mai trebuie adoptate odata...
...asa s-a ajuns la momentul
cu asumarea...
....asa s-a construit legenda
cu energica si competenta Macovei...
...asa au redevenit morarii uneltele lui base numite la propunerea lui mako...
*
Predoiu, Boc si Basescu folosesc acum
exact aceeasi smecherie:
se pregatesc sa adopte inca
un vagon de legi grase - 4 coduri....cum
or iesi ...vai de noi...bine de avocati....-
iar cei de la Comisia UE vor inghiti
inca odata momeala.
Ai lui Baroso sunt si ei pe final de mandat...
....cu ceva spagi putem obtine
ridicarea monotorizarii
....fara ca functionarea justitiei sa fi iesit din marasm.
Iar ridicarea monitorizarii ar fi si o realizare
a lui base , cea dintai de la starpirea maidanezilor
...care continua insa sa se intrupeze din neant...pe toate strazile bucurestene....
Romania celor 60% "absenti" e o Romanie fara justitie.
E bine si ca accepti ideea de a face un Partid nou .
Binenteles nu de tipul celor de azi -
1- Partidul HAITA
2- Partidul TURMA
3- Partidul GASCA
4- Partidul SLEAHTA ;
Un Partid trebuie sa invete sa asculte , sa se organizeze functie de problematica abordata de membrii sai , sa nu uite niciodata problematica tarii sale si a poporului in care traieste , sa-si numeasca conducatorii pe baze democratice si nu in functie de cati bani da la partid .
Si inca ceva , un partid trebuie sa traiasca din cotizatii si din sponsorizari si nu de la buget .
Daca faci partid , cauta-ma si te voi ajuta .
Cu stima
Gheorghe Buhac
IChiar daca pare utopic, nfiintati va rog un partid nou, in care sa existe in mod real organizatii de baza, in care oamenii sa poata expune liber opiniile si interesele. Un partid al oamenilor pentru oameni. Un partid in care promisiunea sa fie respectata, sa existe sanse egale si reale la o cariera politica. Un partid cu o viata adevarata, nu cu una creata in laboratoare PR. Un partid care sa creasca caractere pentru viitor, nu demagogi. Altceva decat ceea ce exista acum.
Cand il veti infiinta, ma voi stradui din toate puterile sa contribuiesc cu ce bani pot si cunostintele profesionale pe care le am.
Rahatul acoperit sub covor, rahat generat de justitia corupta incepe sa se vada din ce in ce mai bine.
In Ro exista 2 mari categorii de care noi, ceilalti, nu putem scapa: Ticalosii & Fraierii.
Ticalosii n-ar avea nici o sansa daca n-ar exista atatia fraieri (prosti).
De fapt asta-i problema: o tara de prosti!
Daca n-ar fi fost atatia idioti nu i-am fi avut pe Ceasca, Ilici, Constantinescu, Basescu, Vadim, ....
si am fi avut mai multi ca d-na Monica.
Pentru voi, prostii care postati:
Toate balacariile si murdariile care i s-au pus in spinare D-nei Monica ar trebui sa resuscite neuronul vostru inecat in palinca si ceapa si sa traga ceva concluzii. Teoretic.
Pentru ticalosi: Voi stiti bine sa va jucati cartea.
V-am vazut de cand am inceput sa inteleg tara in care m-am nascut.
Hm, aunci inca speram ca voi sunteti mai putini sau cel putini fraierii mai putini.
Manipularea continua.
http://atlasnetwork.org/networknews/monica-macovei-is-the-eus-woman-of-the-year/
si mai taca-ti gura aia, care vorbeste multe dar nu spune nimic
Ce ar mai fi de adaugat: de ce MM nu a fost numita ministru? Nu era Boc cel care spunea public ca are postul asigurat?
Printesa justitiei a fost abandonata...;)
Lasa asta ...
Am intrat in posesia variantei
necenzurate a interviului.
Citez:
”Spalam vasele si a sunat telefonul – atunci am vorbit cu Emil Boc ....Da Emil, spăl vasele si cuget la un program de reforma in justitie !
O modificare a Constitutiei mi s-ar parea
de asemenea necesara:
este inadmisibila renuntarea
la vechea cale procedurala de atac
din vremea lui Stefan cel Mare:
”Jalba la Vodă”.
Și in general marginalizarea presedintelui
e neavenita.
-Vai Monica , pai in cazul acesta cred ca
ar trebui sa te punem Ministra.
Exact despre o reforma majora a Constitutiei vorbeam adineaori
cu domnul Presedinte ALES ...
...ce coincidenta...mai ales ca
si noi spalam vasele...stai ca vrea
sa-ti spuna si el ceva...
- Alo, mba Monica , ejdi persaona potrivita,
exact asa cum mi-a zis Alina...
Mie imi place de tine mai demult
ca porti parul pe frunte,
ca mine,
desi astia de la departamentul ”imagine”
ma tot piseaza sa imi tund suvita.
Poti veni in 5 minute sa facem Guvernul ?
- Vai domnule Presedinte dar mi-e jena, sunt cu schiurile pe masina si in canadiana...
- Asta mda... e o problema !
Eu aveam nevoie de o titulara la Justitie ...nu la Tursim...acolo am deja o candidata
foarte buuuna ...pana la urma ii infiintez io
si minister si serviciu de informatii...
Deci nu ma mai tine din activitate,
ori la justitie ori la Sarajevo...
Am ramas fara glas!
Și chiar in aceeasi zi m-am intalnit cu el
si cu unu Angelescu
care dupa aia s-a spanzurat din cauza
de tigari fara timbru....
http://www.eupolitix.com/latestnews/news-article/newsarticle/eu-woman-of-the-year-hailed-by-parliament-president/
Informatia este corecta pentru ca este reprodusa din ziarul PE. Nu-i asa? Va citez:
The award has been given each year since 1987 by the International Association for the Promotion of Women in Europe. The jury consisted of MEPs, journalists, NGO representatives and academics.
Intr-adevar sunt si premii care sunt acordate de catre Parlamentul European dar acesta nu este al Parlamentului chiar daca a fost inmanat de Pottering.