Ca sef al Departamentelor PSD, fostul premier a numit deja mai multi apropiati in functii de ministri de rezerva. PSD e la putere, dar pe sest lucreaza la un „shadow cabinet”, o structura care se infiinteaza de obicei in vremea opozitiei. Este vorba, mai exact, despre un demers de invigorare a Departamentelor PSD, actiune de care este responsabil Adrian Nastase (foto), ca presedinte al Consiliului National al partidului. Surse din PSD ne-au declarat ca o parte a sefiilor acestor departamente au fost oferite deja unor pesedisti care nu au apucat sa intre in guvernul oficial. Este vorba in primul rand de Catalin Voicu, propus pentru a prelua sefia Departamentului de Aparare si Interne, condus pana de curand de Gabriel Oprea, scrie Cotidianul.

Nastase: „Nimeni din PSD nu m-a aparat” Liderul social-democrat le-a reprosat colegilor ca nu i-au blocat dosarele in parlament, avertizandu-i ca Basescu e pe urmele lor. Membrii Biroului Permanent al PSD l-au lasat sa-si incheie pledoaria, fara sa incerce macar sa-l compatimeasca cineva. In timp ce Nastase se tanguia, liderii social-democrati isi consultau preocupati hartiile de pe masa sau se uitau insistent la telefoanele mobile. Vazand ca nici Geoana, nici altcineva de la masa nu sare sa propuna o actiune solidara in parlament pentru blocarea dosarelor sale, Adrian Nastase s-a dat batut. El i-a informat pe liderii PSD ca va cere grupului sa voteze pentru trimiterea sa in justitie, scrie EvZ.

Fosta conducere liberala a Ministerului Transporturilor si-a tiparit gratuit afisele pentru campania electorala la alegerile locale, la tipografia Filaret, aflata in subordinea Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA. Costul afiselor se ridica la 137 milioane de lei vechi. Pe de alta parte, potrivit unui raport al Revizoratului General de Control Financiar de Gestiune din cadrul CFR SA, in perioada alegerilor parlamentare, PNL a folosit trei masini ale tipografiei Filaret si „din dispozitia conducerii unitatii au fost trecute curse fictive pentru a acoperi consumul de carburanti”. Revizoratul General de Control Financiar de Gestiune din cadrul CFR SA a efectuat o ancheta cu privire la activitatea tipografiei Filaret in 2008. In urma verificarilor situatiei financiare a tipografiei Filaret, revizorii au constatat, printre altele, ca PNL nu a achitat facturi in valoare de 137 milioane de lei vechi, in perioada alegerilor locale, pentru prestatia efectuata de tipografia Filaret, afirma Gardianul.

Cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulata de consilierul local din Timis Lucian Torj a fost respinsa de tribunalul Timis. Acesta este acuzat de coordonarea unei presupuse grupari de crima organizata destructurate in judet. Potrivit unui comunicat semnat de judecatorul Mihaela Roibu, purtator de cuvant al Tribunalului Timis, instanta a respins cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulata de Lucian Torj, astfel ca acesta va ramane in arest preventiv. Decizia poate fi atacata cu recurs in 24 de ore de la comunicare, recursul urmand sa fie solutionat de Curtea de Apel Timisoara, scrie Gandul.

Biroul permanent al PDL a stabilit ieri ca parlamentarii, presedintii si vicepresedintii de CJ, precum si primarii ori viceprimarii partidului sa nu fie inclusi pe lista pentru europarlamentare pentru care au fost depuse deja 61 de dosare la conducerea centrala. 19 dintre posibilii candidati au mai putin de 35 de ani. Printre dosarele depuse se afla si cel al Elenei Basescu si al lui Rares Niculescu, nominalizat recent purtator de cuvant al Guvernului si apoi retras, in urma unui scandal nocturn dintr-un club de manele. "S-a ridicat problema celor din administratia locala si a parlamentarilor alesi in colegii uninominale. S-a considerat ca acestia au o responsabilitate in fata electoratului si trebuie sa-si duca mandatul pana la capat", a explicat Gheorghe Flutur, el adaugand ca nu se vor face derogari de la aceasta decizie. Data scrutinului urmeaza sa fie stabilita miercuri de Guvern, scrie Romania Libera.

Primul tur al prezidentialelor ar trebui sa aiba loc in noiembrie, astfel incat noul presedinte sa depuna juramantul pe 21 decembrie 2009. Premierul Emil Boc a declarat ca la alegerile prezidentiale, candidatul sustinut de PDL va fi Traian Basescu. In 2009, pentru prima oara, scrutinul prezidential se desfasoara separat de alegerile pentru legislativ. „Alegerile pot avea loc inainte de 15 decembrie, dar depunerea juramantului de catre noul presedinte sa aiba loc dupa aceasta data, data expirarii mandatului fostului presedinte”, a declarat Emil Boc. In 2004, alegerile prezidentiale au avut loc concomitent cu alegerile pentru Parlament, iar datele celor doua tururi – 28 noiembrie si 12 decembrie – au fost calculate in functie de termenele instalarii Legislativului din 2000, scrie Adevarul.

Iosif Boda: "E fata lui taticu": “Daca va fi pe lista, e clar ca va fi in primii zece. Oricum, singurul nume de pe lista ce are puterere de a trage lista dupa el e Stolojan. Despre cum va arata viitorul europarlamentar Elena Basescu… Sint mult mai multi mai buni ca ea, dar nu cred ca va fi nici ultima. Ea este fata lui taticu’ iar problema nu va fi atit a ei, cit a tatalui ei, care are un an electoral in fata. Va fi un punct de vulnerabilitate pentru Basescu. Pentru adversarii PD-L acesta va fi un punct sensibil si o oportunitate ce poate fi exploatata si pe care puteau sa nu o creeze. Cum va arata activitatea ei... poate se exprima mai bine in limba engleza.” Cristian Parvulescu: "Mi-a fost eleva la SNSPA si dintre calitatile pe care le-am enumerat mai sus e clar ca are doua: determinare si deschidere spre compromis. Nu stiu cite cunostinte a reusit sa acumuleze de cind e stagiar la Parlamentul European sau cit de bine cunoaste practicile de acolo. Daca vreti, calitatile ei si ale domnului Preda, un alt candidat cert, se completeaza si cred ca pot forma o echipa redutabila, scrie Academia Catavencu.