Candidatura lui Laszlo Tökes pe lista UDMR pentru europarlamentare ar putea fi un prim pas pentru preluarea conducerii Uniunii, considera presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno. „Cred ca foarte multa lume din Ardeal ar dori acest lucru (ca Tökes sa conduca UDMR - n.r.). Eu sunt unul dintre acei oameni care am aceasta doleanta. Daca a facut acest pas Tökes Laszlo, sa conduca lista UDMR, ar fi acum chiar o rezolvare pentru conflictul UDMR - PCM daca domnul episcop ar conduce si UDMR, si atunci va asigur ca va fi coalitie intre UDMR si PCM”, a declarat, marti seara, Szasz Jeno, scrie EvZ.

Legile sigurantei nationale, blocate de doi ani in Parlament, se vor intoarce la Cotroceni, dupa ce forma in care au fost elaborate de guvernul Tariceanu a fost contestata de serviciile secrete. Este vorba despre Legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, Statutul ofiterilor de informatii si legile de organizare si functionare ale SRI si SIE, care au reprezentat un motiv de disputa intre liberali si Traian Basescu. O comisie de la Cotroceni elaborase initial pachetul de legi ale sigurantei astfel incat ofiterul de informatii ar fi primit puteri sporite, putand inclusiv sa efectueze anchete premergatoare urmaririi penale, afirma Cotidianul.

Deputatul PNL, Ludovic Orban, a declarat ca va depune, intr-o saptamana, un proiect de lege care sa limiteze imunitatea presedintelui Romaniei, astfel incat acesta sa poata fi tras la raspundere pentru faptele sale si in timpul mandatului. "Am pregatit o propunere legislativa care sa expliciteze si sa clarifice imunitatea prezidentiala, care nu este foarte clar limitata in Constitutie. Ca urmare a deciziei Parchetului de pe langa ICCJ in dosarul Mihaileanu, presedintele Romaniei este singurul cetatean care beneficiaza de imunitate totala, si nu poate fi pedepsit neputand fi trimis in urmarire penala. Legea vrea sa-l aduca pe presedinte la statutul de cetatean al Romaniei egal in drepturi cu toti ceilalti. Vreau sa-i redau cetatenia romana lui Basescu", a sustinut Ludovic Orban, afirma Gandul.

Fostul ministru al justitiei Monica Macovei ar putea deschide lista candidatilor PD-L pentru alegerile europarlamentare, in cazul in care va accepta propunerea democrat-liberalilor, un alt nume vehiculat din partea acestei formatiuni fiind cel al ziaristului Traian Ungureanu. PD-L Dambovita a anuntat recent ca sustine candidatura pentru PE a lui Theodor Stolojan, cu recomandarea ca acesta sa deschida lista de candidati. Printre candidatii PD-L pentru PE s-ar putea numara si Alina Mungiu-Pippidi, consilierul prezidential Cristian Preda, fiica presedintelui, Elena Basescu, precum si actuali europarlamentari. Liderul PD-L Iasi, Dan Carlan, a anuntat ca va propune Biroului Permanent Judetean al filialei sa sustina candidatura Alinei Mungiu-Pippidi la alegerile europarlamentare, adaugand ca a avut o discutie cu aceasta si ca raspunsul va fi dat dupa ce propunerea va fi validata de conducerea organizatiei. Dan Carlan a declarat, marti seara, ca a avut o discutie cu Alina Mungiu-Pippidi “pentru a intelege in ce masura propunerea poate fi discutata la varful PD-L Iasi”, relateaza Gardianul.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a reusit sa atraga de partea sa pe unul dintre cei mai importanti oameni din partid, Theodor Melescanu. Conform lui Dan Andronic, care e consilierul lui Tariceanu, fostul ministru de la Externe si Aparare a ales sa-l sprijine pe acesta din urma in dauna lui Crin Antonescu, la alegerile pentru presedintia partidului, programate la Congresul din 20-21 martie. Cel mai probabil, Melescanu va candida la functia de prim-vicepresedinte al partidului, in cazul in care Congresul va decide pana la urma crearea acestei functii, scrie Curentul.