Dilema in curtea PNL: Calin sau Crin? Viitorul presedinte al PNL va fi candidatul partidului la alegerile pentru functia suprema in stat. Liberalii vor decide, astazi, care dintre cei doi pretendenti ii va conduce pana la urmatorul congres. Perdantul va ramane simplu membru de partid. Castigatorul ia totul. Sub aceasta deviza se va desfasura, astazi si maine, Congresul extraordinar al PNL. Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu sunt singurii care s-au inscris in cursa pentru presedintia partidului, noteaza Adevarul.

Pedelistii s-ar rupe in doua: jumatate pentru EBA, jumatate pentru partid. Monica Macovei se mai gandeste, Alina Mungiu Pippidi a spus pas PD-L si ”ambiguitatilor” sale; Cristian Preda si TRU sunt printre primii patru pe lista. Lupta cea mai stransa se da pentru locurile alocate regiunii Bucuresti-Ilfov, in vreme ce liderii PD-L si tineretul isi afirma sprijinul pentru independenta Elena Basescu, scrie Gandul.

IPP le-a numarat diplomele. Trei dintre parlamentarii romani au studii medii. Cel mai recent studiu efectuat de Institutul de Politici Publice care a avut in vedere analizarea noii componente a Parlamentului Romaniei rezultata dupa alegerile uninominale de anul trecut arata ca trei dintre parlamentari au doar studii medii. Potrivit cercetarii date publicitatii ieri, toti senatorii monitorizati de IPP din actualul mandat sunt licentiati, 40% dintre domniile lor avand si titlul de doctor in diferite domenii, iar 37% urmand cursurile altor forme de invatamant postuniversitar. Taberei deputatilor licentiati li se adauga si trei demnitari care au doar diplome de bacalaureat, scrie Gardianul.

Se cauta un compromis intre libertatea presei si dreptul la imagine. Parlamentarii care dezbat Codurile civile sustin ca vor modifica proiectele venite de la Guvern astfel incat sa nu fie afectata libertatea presei. Parerile sunt insa mult mai impartite in privinta Codurilor penale. Daca pesedistii nu sunt de acord cu reducerea pedepselor pentru infractiuni grave si cu dezincriminarea camatariei, incestului si prostitutiei, liberalii si pedelistii par a fi mai permisivi, scrie Romania Libera.

Senatorii vor decide daca il trimit pe Mihailescu cu tot cu porecla la tribunal. Senatorii-juristi au lasat la latitudinea plenului solicitarea procurorilor de incepere a urmaririi penale in cazul Serban Mihailescu. Comisia juridica a Senatului nu a reusit joi sa dea un aviz cererii DNA de trimitere in judecata a senatorului PSD Serban Mihailescu (foto), urmand ca soarta dosarului acestuia sa fie transata la vot de plen. Acesta este acuzat de procurori de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. In comisie, scorul a fost egal, 4-4, la sedinta participand doar reprezentantii PDL si PSD, cei ai PNL si UDMR absentand, scrie Cotidianul.

In editorialul "Basescu l-a sters de praf pe Vadim", Silviu Sergiu vorbeste despre faptul ca "Traian Basescu face eforturi disperate sa-i ia locul lui Corneliu Vadim Tudor in inima electoratului de factura extremista, aflat in degringolada dupa prabusirea prese dintelui PRM in optiunile de vot. Seful statului si-a asumat aceasta postura marti seara, intr-o emisiune la postul de televiziune al „domnului mogul” Sorin Ovidiu Vintu, pe care il acuza deunazi ca vrea sa subjuge statul propriilor interese de afaceri. „Pana nu demult exista un Vadim in spatele caruia ne ascundeam toti. Orice declaratie a unui demnitar maghiar care contravenea Constitutiei era trecuta cu vederea si reactiona Vadim Tudor si, cu asta, ne simteam toti cu constiinta impacata (sic!!!!)”. In loc sa ceara onest voturile fostilor simpatizanti ai lui Vadim, a preferat un discurs ipocrit, ca sa nu-si puna Bruxelles-ul in cap". Integral in EvZ.