Recent intrat in PDL, pe ale carui liste vrea sa candideze la alegerile europarlamentare din vara acestui an, consilierul pe probleme de educatie al sefului statului, Cristian Preda, isi continua pe blog razboiul declansat de-o vreme cu liderii PNL. Dupa fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu si omul de afaceri Dinu Patriciu, Preda lanseaza o sarja si la adresa noului presedinte liberal, Crin Antonescu. Din Asia acolo unde se afla intr-o delegatie, Preda critica atat discursul victorios al lui Antonescu cat si activitatea de pana acum a acestuia ca si politician. „La Congresul recent, Crin Antonescu a spus un singur lucru memorabil: „daca eu, un om simplu, normal... fara conspiratii, fara aranjamente... am putut ajunge presedinte al celui mai mare partid din Romania, atunci fiecare roman are o sansa”. Dincolo de faptul ca fraza e un auto-elogiu, ea contine trei inexactitati si o promisiune inutila. Prima inexactitate este cea potrivit careia noul sef al PNL ar fi un om simplu. El este, de fapt, de mai bine de doua decenii fie deputat, fie un asistat al propriului partid si al finantatorilor sai. Nimeni nu isi aduce aminte vreo lege sau vreo cauza aparata de dl Antoenscu. Daca ne uitam mai bine, ce-i drept, dl. Antonescu este deputat mai degraba cu numele, avand multe absente la activ si fiind cunoscut mult mai bine sub forma sa mediatica decat sub cea propriu-zis politico-parlamentara. A doua afirmatie imprecisa este cea potrivit careia el ar fi ajuns presedinte PNL fara aranjamente, scrie Cotidianul.

Schimbarea conducerii PNL ii readuce pe liberali in centrul atentiei PSD si PDL. Antonescu le taie elanul. Pesedistii par mai incantati de noua conducere a PNL decat democrat-liberalii. O dovedesc laudele unanime pe care le smulge Crin Antonescu din partea liderilor social-democrati. „Am cele mai bune pareri despre Crin Antonescu, este un om inteligent, un nobil intelectual. Cred ca da o nota atractiva partidului“, a declarat sambata presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. „Eu nu mi-am ascuns niciodata respectul si simpatia fata de Crin Antonescu. Cred ca e unul dintre putinii lideri care nu au nicio legatura cu vechea generatie si oranduire si acest lucru imi da speranta mie si generatiei din care fac parte“, sustine si vicepresedintele social democrat Victor Ponta, scrie Cotidianul.

Mircea Geoana pune la indoiala calitatile lui Vasile Blaga, pe care il catalogheaza drept „un politician modest”. Liderul PSD a raspuns ieri astfel criticilor aduse de secretarul general al PDL, care i-a acuzat pe social-democrati ca „au nenorocit” tara impreuna cu PNL, iar pe Geoana - ca „se da extravirgin”. „Nu vreau sa intru in polemica. Domnul Blaga este un ministru bun, dar un politician modest”, a comentat liderul social-democrat. Raspunsul lui Geoana vine la doua zile dupa ce Vasile Blaga l-a acuzat ca, fiind in campanie pentru prezidentiale, uita ca PSD face parte din guvern. „In guvern, lucrurile merg bine, echipa este sudata, dar vedem punctele de vedere. EvZ

Sorin Ovidiu Vintu crede ca pe Traian Basescu nu-l poate invinge nimeni la alegerile prezidentiale, daca Romania nu va intra intr-o criza cumplita. „Teama imi este de o catastrofa economica”, prevede insa magnatul, aratand ca nici imprumutul de la FMI, nici Basescu, nici Emil Boc si nici parlamentul nu vor salva Romania de criza, ci oamenii de afaceri. „Noi suntem cei chemati sa scoatem tara asta din criza. Aratati-ne putin mai mult respect”, ne cere Sorin Ovidiu Vintu. El recunoaste ca in trecut a facut afaceri cu Dinu Patriciu si cu Dan Voiculescu, dar sustine ca nu are relatii apropiate cu acestia: „Cred ca ne dispretuim reciproc”, scrie EvZ.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, referitor la o posibila candidatura a Laviniei Sandru pe listele PSD pentru Parlamentul European, ca nu a auzit de candidaturi "din aceasta zona" (a PIN – n.r.), dar ca "e posibil sa existe". Prudenta lui Geoana se datoreaza reactiei de respingere vehementa a consilierului sau, Cozmin Gusa, colegul Laviniei Sandru, de catre Ion Iliescu. Afland ca Gusa ar urma sa se ocupe de organizarea filialelor PSD din Ardeal, Ion Iliescu i-a spus acum o saptamana raspicat lui Geoana: "Ori eu, ori el!", scrie EvZ.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, pare ca are un favorit la prezidentialele de anul acesta: Crin Antonescu, ales, vineri, sef al PNL. Iliescu a declarat, ieri, pentru Gandul ca liberalul „poate fi o alternativa la Traian Basescu” si a aratat ca principalul defect al lui Crin Antonescu este acela ca nu are in spate un partid ca PSD. “E inteligent, are un discurs agreabil si e un om decent si fara apetenta in imbogatirea personala. Pe Crin Antonescu mi l-as fi dorit in PSD, pentru ca eu il vad mai aproape de social-democratie (...) E greu de spus acum daca va fi mai puternic decat Geoana in lupta cu actualul presedinte. Are multe calitati, dar are si un mare handicap: este conectat si dependent de Partidul National Liberal, care are problemele sale. Inca o data va spun, mi l-as fi dorit in PSD”. Prezidentiabilul PSD, Mircea Geoana, nu s-a aratat impresionat de startul de campanie al lui Crin Antonescu, aratand ca acesta nu are sanse sa prinda turul doi, pentru ca nu are in spate un vehicul politic puternic, de talia PSD sau PD-L, scrie Gandul.

Elena Udrea i-a pus, ieri, la dispozitie mezinei prezidentiale sediul sau de campanie din Bulevardul Ghencea si i-a promis sprijin pentru strångerea celor 100.000 de semnaturi care sa-i sustina candidatura ca independent pentru Parlamentul European. Strategia pentru accesul in Parlamentul European al Elenei Basescu a cunoscut ieri un nou episod. Dupa ce saptamana trecuta presedintele OT-PD-L Monica Iacob Ridzi s-a pus la dispozitia odraslei prezidentiale impreuna cu intreaga organizatie de tineret, iar alti lideri politici ai PD-L si-au declarat sustinerea pentru gestul Elenei Basescu, ieri, a intrat in scena secretarul executiv al PD-L si totodata ministrul turismului, Elena Udrea. In calitatea sa de sfatuitoare pe linie politica, dar si mondena a fiicei presedintelui, Elena Udrea a fost vizitata, la biroul sau de la sediul Guvernului, de Elena Basescu. Mezina sefului statului a sosit la Paltul Victoria la o ora de la inceputul discutiilor dintre premierul Emil Boc si ministri pe tema imprumutului de la FMI si CE si a iesit din cladirea Guvernului dupa aproximativ trei ore. In acest rastimp, fiica presedintelui s-a aflat in cabinetul ministrului Elena Udrea. Vizita a fost confirmata de ministrul turismului, care a declarat ca discutiile au vizat apropiata campanie electorala pentru Parlamentul European in care Elena Basescu va candida ca independent. “Am discutat despre campania de strangere de semnaturi pentru candidatura ei la Parlamentul European. In acest context, i-am pus la dispozitie sediul de campanie pe care l-am avut avut in alegerile din noiembrie 2008, din Bulevardul Ghencea nr. 43. Sunt convinsa ca ii va purta si ei noroc”, a spus Udrea, scrie Gardianul.