Liderii PSD si PDL au negociat intre patru ochi impartirea controlului asupra posturilor publice: cu sefi noi, TVR ar trebui sa-i faca imagine candidatului Traian Basescu, iar Radioul public ar ramane sa poarte mesajul candidatului Mircea Geoana. Negocierile pe functii intre cele doua partide din coalitie au ajuns si la nivelul posturilor nationale de radio si televiziune. Intr-o intalnire tête-à-tête, Mircea Geoana si Emil Boc au hotarat ca PDL sa-l inlocuiasca pe Alexandru Sassu de la conducerea TVR, iar PSD pe Maria Toghina din fruntea radioului, au declarat pentru Cotidianul surse din conducerea PSD. Asta in ciuda faptului ca jurnalistii din MediaSind fac apel la partidele parlamentare sa adopte cat mai rapid o noua lege a SRTv care sa asigure institutiei o independenta politica reala, scrie Cotidianul.

Dezbaterile la motiunea „Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu, istoria se repeta” au debutat cu un scandal intre Putere si Opozitie, dupa 45 de minute sedinta fiind suspendata pentru consultari la cererea PDL. Din primele minute ale dezbaterii motiunii, presedintele de sedinta, Roberta Anastase si deputatul PSD Valeriu Zgonea au acuzat pe raportorul liberal, Alina Gorghiu, ca in loc sa citeasca textul inregistrat saptamana trecuta, prezinta o varianta modificata. De aici a pornit un intreg scandal intre liberali, pe de o parte si PSD-isti si PDL-isti de cealalta parte. PSD prin Aura Vasile i-a acuzat pe liberali de “incalcarea flagranta a regulamentului”, pentru refuzul de a citi varianta initiala a motiunii, in timp ce acestia, prin Bogdan Olteanu, au invocat faptul ca, in perioada scursa de la depunerea motiunii si dezbatere, ministrul invatamantului a dat mai multe ordine care au necesitat shimbarea unor paragrafe din text, informeaza Cotidianul.

Guvernul a adoptat in ultima sedinta o ordonanta de urgenta prin care Daniela Andreescu, seful Secretariatului General al Guvernului, devine practic cel mai puternic om din Palatul Victoria, primind calitatea de unic ordonator principal de credite, adica va gestiona intregul buget al Executivului. Totodata, secretarul general al Guvernului este investit cu puteri maxime asupra angajatilor din aparatul guvernamental, premierul Emil Boc nemaiavand dreptul de a numi in functie sau a demite decat in cazul secretarilor de stat si al consilierilor de stat. Cotidianul a scris in editiile sale trecute ca Daniela Andreescu a avut un atu care ar fi putut cantari la nominalizarea sa la SGG: este o apropiata a familiei Udrea-Cocos.

Grupul parlamentar al PD-L din Camera Deputatilor a decis sa-l propuna pe Sever Voinescu pentru functia de secretar in Biroul Permanent al Camerei, in locul lui Cezar Preda, care a renuntat la acest post dupa ce a fost numit presedinte al Comisiei SRI. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat, ieri, pentru Mediafax, ca Sever Voinescu il va inlocui pe Cezar Preda in functia de secretar al Camerei Deputatilor. Plenul Camerei Deputatilor va vota, astazi, aceasta inlocuire, deputatii urmand sa se exprime in privinta acestei propuneri prin vot secret cu bile. Cezar Preda, care a ocupat pana in prezent functia de secretar al Camerei Deputatilor, a renuntat la acest post dupa ce a fost numit in functia de presedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, scrie Gardianul.

Presedintele Consiliului National al PSD a declarat astazi, inaintea Biroului Permanent al PSD ca noul presedinte al PNL este un candidat mai puternic la prezidentiale decat Tariceanu. "Este vorba de un om civilizat, un om cu un discurs foarte bun si din anumite puncte de vedere este redutabil in campanie si cu un mesaj mai bun decat al lui Calin Popescu Tariceanu", sustine Adrian Nastase, scrie EvZ.

Europarlamentarii romani trag tare pe ultima suta de metri a mandatului lor, pentru a-si dovedi utilitatea atat in cadrul comisiilor si grupurilor parlamentare europene din care fac parte, cat si pentru electoratul care i-a trimis la „post” si de la care mai vor un rand. Cu toate acestea, ei spun ca nu mai au prieteni si nici credibilitate in fata colegilor lor europeni. „Desi ne facem datoria atat fata de grupurile parlamentare din care facem parte, cat si fata de electoratul de acasa, avem o mare problema in Parlamentul European”, spune Corina Cretu, membru al PPE. „Dincolo de relatiile personale bune cu ceilalti membri, Romania a dezamagit. Degeaba suntem prieteni. Pana la urma, suntem politicieni si e greu sa te duci, ca politician, sa le explici alegatorilor tai ca ai dat gir unei tari care nu se poate adapta. Lumea se astepta ca Romania sa profite de noul ei statut de tara membra UE, dar n-a fost asa. Ei ne percep ca n-am fost, de fapt, pregatiti, ca i-am mintit, iar acum am devenit o povara. Asta e realitatea trista: nu mai avem prieteni, nu mai avem aliati, suntem ca o barca in deriva”, mai spune ea, scrie Gandul.

Noul presedinte al PNL le-a recomandat delegatilor la congres promovarea la nivel central a unor puternici lideri ai organizatiilor judetene, fruntase la alegerile locale si parlamentare, care l-au ajutat sa castige conducerea partidului. Antonescu a sprijinit si lideri din cercul de influenta al fostului presedinte al PNL, dintre care unii au starnit in cariera lor politica destule semne de intrebare. Primarul de la Baia Mare, Cristian Anghel, presedintele organizatiei judetene, ales sambata vicepresedinte al PNL, a fost trimis in judecata de DNA chiar anul trecut pentru abuz de putere si prejudicierea primariei cu 400.000 euro. Anghel este unul dintre cei mai longevivi edili, fiind in aceasta functie de 16 ani. Mircea Muntean, primarul Devei, devenit si el vicepresedinte liberal, este cercetat penal pentru vanzarea la un pret derizoriu a unui teren subevaluat din domeniul public unei firme de apartament apartinand unui cetatean italian. Muntean este primar al Devei de 12 ani. Un alt vicepresedintele PNL, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost cercetat penal pentru unele tranzactii in care a fost implicat de o ruda a sa, angajata sa efectueze unele lucrari publice. Pe lista oamenilor de baza ai lui Antonescu se regasesc si traseisti politic. Este cazul, de pilda, al primarului Lucian Iliescu (ales membru al Biroului Politic Central), care s-a plimbat de la PCR (unde a fost membru de marca) la PSM, iar in 1996 a sarit in barca PNL. Este primar al Giurgiului de 13 ani, scrie Romania Libera.

Noua conducere a PNL indreapta partidul in directia unei retorici care nu are un contact direct cu realitatea, scrie Alexandru Lazescu in PNL sub semnul lui Dinu Patriciu si obsesia anti-Basescu : "Daca ar fi sa tragem linie, ramin doua impresii dominante dupa ultimul congres PNL. Ambele sint poate populare la nivelul micro-cosmosului activului liberal, dar au toate sansele sa-i aduca partidului prejudicii in exterior. Prima e aceea ca, desi nu detine nici un fel de pozitie formala de decizie, Dinu Patriciu este cel care dicteaza linia politica a partidului. A doua este obsesia anti-Basescu, care a dominat practic intregul discurs public la congres. Intr-o asa masura, incit nu a mai fost practic loc pentru nimic altceva. Or, intr-o perioada in care criza economica si posibilele ei efecte au devenit principalul subiect de preocupare in societatea romaneasca, nu poti sa-ti axezi intreaga strategie politica exclusiv pe ideea ca actualul presedinte trebuie inlaturat cu orice pret de la Cotroceni. S-a ajuns, astfel, intr-o situatie de contrast ridicol intre morga si pretentiile PNL, care se prezinta cu emfaza drept principala expresie a dreptei romanesti, si singurul sau obiectiv politic major declarat: Jos Basescu!, in conditiile in care agenda publica are, cu siguranta, cu totul alte dominante". (Ziarul de Iasi)