Tensiunile in interiorul coalitiei de guvernare se intensifica direct proportional cu apropierea alegerilor europarlamentare, dar si prezidentiale. Dupa o perioada in care ambele formatiuni, PSD si PD-L, dadeau semnale ca lucrurile intre ele functioneaza bine, ca disensiunile in teritoriu s-au rezolvat si formatiunea colaboreaza intr-un mod constructiv in judete, in ultima perioada au reiesit la suprafata vechile probleme. Mai mult, si liderul PSD, Mircea Geoana, a cerut, ieri, DNA sa se autosesizeze in cazul “celor 30 de hectare obtinute de Mircea Basescu” si a “milionului de euro” pe care l-a avut la dispozitie Ioana Basescu. Solicitarea a venit in contextul in care pe piata a aparut informatia potrivit careia Agentia Nationala de Integritate a inceput sa ii verifice averea lui Geoana, afirma Gardianul.

Au fost, ca tot romanul, impartiali: au sponsorizat si stanga, si dreapta. Aproape 20 de firme au facut donatii semnificative, potrivit listelor publicate de Monitorul Oficial, si PSD, si PDL. Printre cei mai importanti contri­bui­tori la bugetele PSD si PDL se afla grupul de firme EnergoConstructia (Bucuresti), care i-a finantat in anul 2008 atat pe social democrati, cat si pe democrat-liberali cu cate 100.000 de lei, chiar daca in 2007 a sprijinit si PNL cu aceeasi suma - 100.000 de lei. Din grupul de firme mai face parte Energo Bet S (Bucuresti), care a oferit PSD 70.000 de lei si PDL - 50.000 de lei, scrie Cotidianul.

Noua conducere a PNL a majorat considerabil cotizatiile demnitarilor partidului si a stabilit o cotizatie fixa pentru filiale. In sedinta BPC de luni s-a decis ca fiecare parlamentar al PNL si fiecare presedinte de filiala sa plateasca o cotizatie de 400 lei (4 milioane lei vechi). Anterior, cotizatia demnitarilor era de 100 lei (un milion de lei vechi). Totodata, s-a stabilit si o cotizatie de 5.000 de euro pe luna pentru fiecare filiala, scrie Cotidianul.

Patru ore de program pe zi la Luxten ii aduc Elenei Basescu aproximativ 7.000 de lei lunar. Acest lucru rezulta din declaratia de avere din dosarul de candidatura pentru euroalegeri, depus, ieri, de fiica presedintelui la Biroul Electoral Central. Astfel, independenta Elena Basescu, alias EBA, a declarat oficial venituri din activitatea sa de economist in 2008 de aproximativ 83.000 de lei, adica 6.900 de lei lunar. Firma la care este angajata part-time coincide cu cea care a concesionat intretinerea retelelor de iluminat din Capitala pentru 15 ani. Contractul a fost atribuit in 1997, afirma EvZ. Potrivit propriilor declaratii, Elena Basescu petrece patru ore pe zi la Luxten, unde introduce „niste date in calculator”. „Nu sunt vreun doctor in economie, vreun specialist. Lucrez in financiar, la un calculator, pe un post de functionar. Ma duc patru ore pe zi la birou, ma asez pe un scaun si introduc niste date in calculator.

Ia sa vedem la ce se mai pricepe Gheorghe. Absolvent de Inginerie a materialelor. Angajat la Siderurgica lui Hunedoara. Trecut la Marmosinul lui Videanu. Avansat vicepremier al Romaniei. Ajuns in viata ministru al Finantelor.

Reporter: Metalurgie, marmura. Dar la castraveti va pricepeti?

Gheorghe Pogea: Daca mi-ar fi spus cineva acum zece ani, sa zic, ca am sa renunt la siderurgie si ma duc in domeniul rocilor naturale, as fi pus pariu pe oricit, ca n-am sa merg. Dupa ce am ajuns aici mi-am dat seama ca roca naturala e febletea naturii, frumusetea naturii in casa dumneavoastra.

Rep.: Care-i lucru mai frumos, cel scos din pamint, cel prelucrat de om?

G.P.: Si una si alta sint frumoase. Dar niciodata omul nu poate imita imperfectiunea naturii, care da frumusete. Imperfectiunea naturii este perfecta. Ceea ce vezi e imperfectiunea naturii dar este perfecta pentru ochiul omului. Asa cum niciodata omul nu a reusit, in laboratoare, sa imite fulgul de zapada, forma si dimensiunea, cu toate ca sintem in mileniul trei, cind vorbim de nanotehnologie. (Academia Catavencu)

Liberalii au pastrat intacte primele opt locuri de pe lista de candidati, considerate eligibile, si au operat modificari abia de la pozitia a 17-a incolo. Lista eurocandidatilor PNL, pentru care au fost stranse 540.000 de semnaturi, este deschisa de fostul senator Norica Nicolai, pozitiile eligibile fiind ocupate in ordine de Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Beni-Oni Ardelean, Ovidiu Silaghi si Csibi Magor-Imre. Nume cu greutate in PNL gasim totusi in zona locurilor neeligibile si a candidatilor de rezerva, exclusiv insa cu rol de imagine: Ludovic Orban, Romeo Stavarache si Relu Fenechiu. Prezent la Biroul Electoral Central, liderul Crin Antonescu a declarat ca alegerile europarlamentare si campania ce le preceda constituie un test pentru capacitatea de mobilizare a PNL. In plus, presedintele PNL si-a exprimat speranta ca eurocampania sa se axeze pe teme europene si sa nu fie "parazitata" de subiectele interne, scrie Romania Libera.

Partidul Democrat-Liberal a anuntat ca isi mentine decizia de a-l propune pe Sever Voinescu pentru functia de secretar al Camerei, in ciuda faptului ca, in urma cu doua saptamani, acesta a fost respins prin vot, cu contributia masiva a PSD-ului. Potrivit ziare.com, fostul jurnalist devenit deputat PD-L a declarat ca se asteapta la un vot „rational“ din partea PSD-ului si nu la unul „afectiv“, influentat de faptul ca a fost un critic al acestuia cand lucra in presa, scrie Curentul.