Liberalii si maghiarii isi unesc fortele sa darame Guvernul PNL va depune marti in Parlament motiunea de cenzura privind rectificarea bugetara. UDMR si-a dat acordul de principiu, dar ar vrea sa schimbe obiectul motiunii. Opozitia din Parlament are atatea nemultumiri legate de activitatea Guvernului, incat nu se poate decide pe ce tema sa depuna motiunea de cenzura (legea permite numai una intr-o sesiune). Liberalii au anuntat deja ca vor sa taxeze Executivul pentru rectificarea bugetara, iar daca vor strange suficiente semnaturi, o vor depune marti. “Motiunea va fi depusa in plenul sedintei, este vorba de motiunea de cenzura. Dupa motiunea de luni, pe invatamant, urmeaza marti una de cenzura. Se lucreaza inca la text, avem semnaturile, sunt suficiente”, a declarat deputatul PNL Horea Vioreanu, citat de Cotidianul.

PSD declara razboi intregii drepte europene Liderii PSD au stabilit la Sinaia, timp de 5 zile, strategia pentru europarlamentare, in cadrul unei sedinte de pregatire la care au participat majoritatea sefilor de organizatii si 1.000 de membri ai echipelor de campanie. Secretarul general al PSD si sef al campaniei electorale, Valeriu Zgonea (foto), a declarat pentru Cotidia­nul ca mesajul campaniei pentru alege­rile europarlamentare va fi axat pe opozitia „stanga-dreapta”, social-democratii urmand sa ii asocieze pe partenerii de guvernare cu dusmanii Romaniei din UE, liderii europeni ai dreptei care s-au pronuntat impotriva cetatenilor romani in recentele scandaluri in care au fost implicati acestia. Acesta a precizat ca staff-ul de campanie al PSD urma sa se intalneasca aseara cu strategii americani de la firma Benenson Strategy Group, care a lucrat si pentru campania lui Obama, pentru a stabili sloganul partidului pentru alegerile din 7 iunie, relateaza Cotidianul.

PDL mimeaza reflectia la sfaturile lui Basescu Ordonanta de politizare a deconcentratelor va fi „reanalizata”, nu neaparat schimbata. Distanta luata de presedintele Traian Basescu fata de ordonanta care da startul baronilor sa-si unga preferatii in functii la nivel local a smuls rapid de la PDL intentia declarata de „a reanaliza” actul normativ. Nu si decizia de a schimba insa ordonanta, gandita astfel tocmai pentru ca guvernul sa aiba in mana in jur de 5.000 de directori si adjuncti din teritoriu. „S-ar putea sa reanalizam, daca domnul presedinte a spus un lucru la care trebuie sa reflectam”, a avansat ministrul PDL al Transporturilor, Radu Berceanu, varianta rediscutarii subiectului in sedinta de astazi a coalitiei. Mircea Geoana a intervenit insa prompt, anuntand deschis opozitia PSD la ajustari, scrie EvZ.

Presedintele a dat tonul corului de laudatori ai UDMR „Potentialul” UDMR a fost redescoperit brusc in an electoral de politicieni, care au transformat Congresul de sambata al Uniunii intr-o tribuna a laudatorilor. Tonul a fost dat chiar de presedintele Traian Basescu, care i-a transformat pe parlamentarii Uniunii din cei care dadeau semnalul „epurarii” romanilor din secuime, in urma cu doua luni, in factorul de echilibru al vietii politice, fara de care „adesea am fi fost in situatia sa gresim”. Printre regretele ca UDMR nu mai e la guvernare, Basescu le-a dat si o speranta maghiarilor: adoptarea legii autonomiei culturale, scrie EvZ.

Sondaj CCSB. Principele Radu, printre primii cinci prezidentiabili Cel mai recent barometru de opinie realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Brabding releva faptul ca actualul sef al statului, Traian Basescu, a inregistrat o scadere in preferintele electoratului romån in ceea ce priveste viitoarele alegeri prezidentiale de 25% fata de luna ianuarie, respectiv 23% fata de luna februarie. In schimb, o crestere semnificativa se poate observa atåt la liderul PNL, Crin Antonescu (11% fata de ianuarie si februarie), cåt si la presedintele social-democratilor, Mircea Geoana - 6% fata de prima luna a anului si 4% fata de februarie. Un loc important in topul preferintelor electoratului il ocupa si Principele Radu, care ar fi votat de 9% dintre romåni, chiar daca nu a trecut nici o luna de la anuntarea candidaturii pentru Presedintie. Totodata, Principele Radu ar obtine, intr-un al doilea tur de scrutin cu actualul sef al statului, 35% dintre sufragii, fata de 65% dintre preferintele exprimate pentru Basescu, scrie Gardianul. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PD-L ar obtine cele mai multe voturi, respectiv 31% din sufragii, in scadere fata de primele luni ale anului (37% in ianuarie si 39% in februarie). Pe locul al doilea se situeaza PSD+PC cu 30% (34% in ianuarie si 36% in februarie), PNL – 16% (15% in ianuarie si 14% in februarie), PRM 8% (3% in ianuarie si 2% in februarie), Elena Basescu 8%, Pavel Abraham – 1%, UDMR – 5%, altul 1%.

Ambasadori romani si moldoveni, pe ruta Bucuresti-Chisinau, halta Sculeni Mihnea Constantinescu nu ar fi trebuit anuntat ca ambasador inainte de a primi agrementul, sustine seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan. „Este dreptul lor suveran sa o faca (respingerea acreditarii-n.r.). Nu fac comentarii la domnul Stratan si, credeti-ma, nici nu merita o astfel de discutie in acest moment”, a declarat, pentru Gandul, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu. Tensiunile diplomatice romano-moldovene din ultimele saptamani prind noi forme. Cel mai recent „punct fierbinte” in relatiile dintre Chisinau si Bucuresti - respingerea acreditarii ambasadorului roman Mihnea Constantinescu - aduce in discutie problema procedurilor si cutumelor diplomatice. Mai exact, vineri, Ministerul moldovean de Externe a solicitat, printr-o nota verbala, Ministerului roman de Externe sa propuna o alta persoana decat Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chisinau, fara a comunica motivele respingerii, scrie Gandul.

Colaborarea PDL-PSD Dolj, discutata la centru Relatia PDL Dolj cu filiala PSD va fi discutata la nivel central, intrucat cele doua organizatii nu reusesc sa ajunga la o intelegere, a anuntat liderul democrat-liberal Dolj, Radu Berceanu. "Am avut o intalnire, o discutie cu partenerii nostri de coalitie de la PSD, pentru a vedea cam care sunt punctele de vedere ale celor doua partide. Noi am insistat si am intarit ideea de a rupe alianta pe care o au cu PNL, dumnealor nu doresc acest lucru, doresc sa ramana si cu PNL, probabil pentru angajamente mai vechi sau viitoare, dar si cu noi, pentru angajamente prezente", a spus Berceanu. El a afirmat ca neintelegerile dintre cele doua filiale vor fi lamurite de comitetul de conducere al aliantei, format din sapte reprezentanti PSD si sapte PDL, scrie Romania Libera.