PNL, zgarcit cu eurocandidatii. Liberalii care vor in PE cheltuiesc de trei ori mai mult decat au facut-o colegii lor in 2007. Eurocandidatii PNL se vad nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar in campania electorala decat au facut-o colegii lor in urma cu doi ani. Si asta pentru ca, la centru, s-a decis ca, in schimbul renuntarii la contributia obligatorie, costul oricarui material suplimentar sa fie suportat de cel care aspira la un post in Parlamentul European, scrie EvZ.

Mogulul Voiculescu sustine ca Traian Basescu i-a cerut sa-i predea Antenele. Dan Voiculescu relateaza, intr-un interviu pentru Gandul, ca, in 2006, Traian Basescu l-a chemat la Cotroceni pentru a incerca o “colaborare” cu trustul de presa din care fac parte Antenele. Dezvaluirea vine ca o reactie la atacurile pe care presedintele le-a facut la adresa “trustului crescentian”, al carui “mogul” da detalii, in premiera, din culisele televiziunii pe care a infiintat-o si despre oamenii sai, noteaza Gandul.

In editorialul "Alegerile (ne)europene" Christian Mititelu se intreaba daca "stim pentru ce Ne vom alege reprezentantii in Parlamentul European. Constructia postbelica, care se numea initial Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului si a devenit in cele din urma Uniunea Europeana, avea initial doar o adunare consultativa, formata din parlamentari ai tarilor membre. Adunarea avea sa se transforme in Parlament, cu parlamentari alesi direct abia in 1979. S-a considerat ca se remediaza astfel un „deficit democratic”. Paradoxal insa, interesul publicului pentru parlamentul european pare sa fi scazut in cei 30 de ani de reprezentare directa. Prezenta la urne in alegerile europene a scazut treptat pana la sub 50% in 2004, iar Eurobarometrul prognozeaza o accentuare a declinului in 2009 de pana la cca. 35%. Europenii nu par deosebit de interesati de cine ii va reprezenta in Parlamentul European in urmatorii cinci ani". Integral in EvZ.

Independent la independent trage. Elena Udrea, sprijinita de Pavel Abraham. Candidatul independent la Parlamentul European Pavel Abraham ii ureaza celuilalt candidat independent Elena Basescu sa obtina un milion de voturi in alegeri, pentru a duce, astfel, la distrugerea “sistemului ticalosit”. “As vrea ca Elena Basescu sa obtina un milion de voturi, astfel incat sa fie, fara sa vrea, un om care distruge sistemul numit chiar de reprezentantii partidului din care provine ea, ticalosit. Fiindca va avea de suferit un partid si vom asista, mai repede, la distrugerea unui mecanism, alianta toxica, ce functioneaza acum, in care avem la numarator almanahe si la numitor succesuri”, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Cluj, Abraham. In opinia acestuia, “Romania, cu asemenea lucruri, nu poate fi in frunte, in Europa”. Abraham a spus ca pe Elena Basescu o trateaza “ca pe un partener adevarat” si nu va recurge la niciun atac la persoana, scrie Gardianul.

Watson ii indeamna pe liberali sa arate UE ca Romania nu este doar "partidul lui Basescu". Liderul Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Graham Watson, i-a indemnat pe liberalii romani sa demonstreze la europarlamentare ca "Romania nu este doar partidul de guvernamant" al lui Traian Basescu, amintind ca ALDE ii reprezinta in PE pe cei care inclina balanta deciziilor, scrie Cotidianul.

In umbra prezidentialelor, strategii electorale de criza. Astazi incepe oficial campania electorala pentru alegerile europarlamentare. Cei 33 de alesi ai Romaniei vor avea primul mandat de 5 ani. Desi in campanie fortata de doi ani, inceputul formal al cursei electorale ii prinde pe politicienii romani nepregatiti. Cel putin asa indica analiza R.l. in privinta sloganurilor de campanie, noteaza Romania Libera.