In editorialul "Pionieratul lui Mircea Geoana" Horia Ghibutiu afirma ca "Mircea Geoana si-a lansat ieri oficial candidatura la presedintia Romaniei, bucurandu-se de sprijinul unei multimi de cravate rosii cum nu s-a mai vazut de pe vremea reprizelor silite de adulatie ale pionierilor. Plenara PSD-ista, care a inrosit dupa-amiaza micile ecrane fixate pe televiziunile de stiri aservite audientei, a avut ca punct principal pe ordinea de zi lansarea la apa a candidaturii lui Mircea Geoana. Liderul PSD le-a promis nu doar romanilor, ci si PDL-istilor, ca ii va scapa de Traian Basescu. Daca, in primul caz, nu e foarte sigur ca romanii s-au decis ca vor asta - sondajele, asa cum sunt ele, indica altceva deocamdata -, in ceea ce-i priveste pe democrat-liberali, acestia chiar nu sunt incomodati de lesa de care pomeneste Mircea Geoana, desi, e drept, nu s-a facut publica nicio cercetare in acest sens". Integral in EvZ.

Walesa, fan al miscarii eurosceptice Libertas. Polonezii si romanii isi voteaza reprezentantii pentru Parlamentul European in aceeasi zi, pe 7 iunie. Polonezii au 17 mandate de eurodeputati in plus fata de romani. Favorit in sondaje, la Varsovia, este „Platforma Civica“, un partid din aceeasi familie politica europeana cu PDL. Ambele partide sunt afiliate PPE. Fosta tara comunista, Polonia a devenit membra a NATO in 1999 si a Uniunii Europene in 2004. Lider al sindicatului muncitorilor din Gdansk, Walesa a declansat o greva in 1980, care a constituit inceputul prabusirii regimului comunist. El a fost ales presedinte al Poloniei in 1990 pentru o perioada de cinci ani si este laureat al premiului Nobel pentru Pace, scrie Adevarul.

Iliescu l-a scapat pe Geoana din lesa sa-si infiga coltii in Basescu. Mircea Geoana a fost lansat oficial in cursa prezidentiala, intr-un show electoral, tinut la Romexpo, in prezenta a 10.000 de oameni. „Vom rupe lesa in care Traian Basescu ii tine pe romani”, a promis prezidentiabilul pesedist. Sala mare a Romexpo a retrait joi anii de glorie ai intalnirilor antedecembriste. Pavilionul central a avut parte de inca o plenara rosie, de aceasta data pentru lansarea lui Mircea Geoana la Cotroceni. Manifestarea a fost deschisa de ultimul prezidentiabil pesedist, infrant acum cinci ani de Traian Basescu, scrie Gandul.

Roberta Anastase si Anca Boagiu vor un «Pact pentru Femei». Proiectul initiat, acum mai bine de 8 ani, de Anca Boagiu si Roberta Anastase, de promovare a femeilor in politica s-ar putea concretiza intru-un “Pact pentru Femei”. Conferinta care a avut loc, ieri, la Muzeul Taranului Roman, “Egalitate de sanse pentru femei in politica romaneasca”, este un program de incurajare desfasurat de Fundatia Ithaka in parteneriat cu Fundatia Robert Schuman. Rezultatele acestei campanii vor fi prezentate la Bruxelles Comisiei Europene. Conferinta pe teme legate de importanta implicarii femeilor in politica a adus in discutie, la propunerea Mihaelei Miroiu, profesor SNSPA, infiintarea unui “Pact pentru Femei”. Acesta va pune la dispozitie materialele de documentare, cat si partea de cercetare, scrie Gardianul.

80% dintre romani vor dezbaterea publica a Codurilor. Dilema asumarii raspunderii sau adoptarii Codurilor in procedura obisnuita naste disensiuni in Coalitia PDL-PSD si ii dezbina pe social-democrati. Pe acest fond, societatea civila incearca sa forteze dezbaterea publica. Un studiu arata ca peste 80% dintre romani vor sa fie consultati asupra legilor importante. 82% dintre romani considera ca cetatenii ar trebui sa fie consultati inainte de scrierea sau adoptarea legilor, potrivit unui studiu comandat de Transparency International Romania in cadrul campaniei "Opriti Codurile!". In plus, studiul a relevat faptul ca peste 80% din persoanele intervievate nu cunosc deloc sau cunosc doar intr-o mica masura prevederile din proiectele celor patru Coduri (Penal, Civil, de Procedura Penala si de Procedura Civila), noteaza Romania Libera.

Autoritatea Electorala are o problema “soft” de un milion de euro. IPP sustine ca AEP vrea sa arunce pe fereastra un milion de euro pentru softul pentru euroalegeri, desi l-ar putea folosi pe cel din 2007, cu o mica modificare. Institutul pentru Politici Publice acuza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) ca vrea sa iroseasca un milion de euro pentru achizitionarea unui soft nou pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, in conditiile in care cel cumparat in 2007 poate fi folosit cu mici modificari, informeaza Cotidianul.