Politicieni de Cartoon Network Orice asemanare a politicienilor din lumea reala cu personajele de desene animate descrise mai jos nu este intamplatoare. Te uiti putin la Mircea Geoana si putin la magarul din „Shrek“, un gand vesel ti-o si ia pe dinainte. Il vezi pe Porky Pig cum isi numara ouale de sub gaini, parca e Adrian Nastase in ograda din Zambaccian. De trasaturile pe care Crin Antonescu le are in comun cu Chucky, papusa ucigasa, ce sa mai zici? Chiar si in partid i-au adus acestuia o porecla cu ochi albastri. Ca politica nu-i o sfanta se stie de cand lumea, e una din cele mai vechi meserii din lume, dar ce-ar fi daca ne-am uita la ea ca la un desen animat sau ca la un film SF? N-am descoperi ca King Louie, regele maimuta din „Cartea junglei“, Kung Fu Panda, gascanul Uncle Waldo din „Pisicile aristocrate“, crabul Sebastian din „Mica sirena“ sau R2-D2 din „Razboiul Stelelor“ au fiecare un alter ego politic romanesc? Va invitam sa priviti si sa cantariti „Who’s Who“ in politica romaneasca, afirma Cotidianul.

Crin Antonescu si-a angajat un expert american in revolutii portocalii Liderul PNL, Crin Antonescu, nu bate pasul pe loc in dorinta sa de a castiga alegerile prezidentiale din toamna. Daca pesedistul Mircea Geoana si-a asigurat serviciile consilierilor care l-au facut pe Barack Obama presedintele Statelor Unite, Antonescu si-a asigurat si el serviciile unui consultant politic american cu palmares: Sam Patten, cel care, potrivit unor surse liberale, ar mai fi lucrat pentru campania presedintelui George W. Bush in 2000, dar si la cea a presedintelui Viktor Iuscenko, in Ucraina, si la o alta revolutie portocalie, in Georgia, informeaza Cotidianul.

Elena Basescu recunoaste pe pagina personala de Internet, www.ebasescu.ro, ca a tintit prea sus atunci cand a decis sa candideze ca independent pentru un loc de europarlamentar. „Da, vreau sa castig, desi imi dau seama ca poate tintesc prea mult acum”, afirma fata presedintelui. Ea se plange din nou de faptul ca presa i-a creat o imagine care nu corespunde realitatii si ii invita pe internauti sa-i cunoasca „Jurnalul real al Elenei B.” pentru ca lumea sa afle „ce planuri am, ce gandesc, ce imi place si cine sunt cu adevarat, nu imaginea pe care mi-a facut-o presa, informeaza Cotidianul.

UDMR pregateste o statistica a maghiarilor schimbati din functiile detinute in serviciile deconcentrate, a declarat vicepresedintele executiv al Uniunii, Laszlo Borbely. De asemenea, a adaugat el, UDMR va face demersuri la institutiile europene pentru desfiintarea ordonantei privind politizarea deconcentratelor. „Este inadmisibil sa ajungem in 2009 sa schimbam pe criterii politice. Partidele politice au venit, si chiar acolo unde erau unele intelegeri si au inteles cei care au fost in prima pozitie sa faca un pas inapoi, si acolo pur si simplu i-au dat afara si nici nu se stie daca vor primi un post in acea institutie”, a explicat Laszlo Borbely, relateaza EvZ.

Ambasada Austriei scapa din nou pe piata un document despre politica de la Bucuresti. Potrivit actului, Basescu le-ar fi spus diplomatilor ca, daca se hotaraste sa nu candideze, Emil Boc ar reprezenta PD-L-ul in cursa. Presedintele Traian Basescu a evitat sa con­firme sau sa infirme autenticitatea documen­tului atribuit Ama­basadei Aus­triei, refuzand si sa spu­na clar daca Emil Boc este sau nu candi­datul-rezerva al PD-L. Tactica pre­zidentiala a fost incercarea de a minimaliza intreaga ches­tiune. „Nu-mi creeaza nicio problema mie, ma tem ca Ambasada Austriei trebuie sa dea o explicatie. Trebuie sa vedem in ce masura si-l asuma Ambasada Austriei si dupa aceea vom reactiona noi, dar nu putem reactiona pe un document care nu stim al cui este. E o scrisoare pierduta", a afirmat seful statului la Realitatea TV. La insistentele moderatorilor, Basescu a spus ca nu a luat inca decizia daca va candida sau nu si ca spune acest lucru de cateva luni. „Eu nu-l am adversar nici pe Geoana, nici pe Antonescu. Adversarul meu este criza. Obiectivul meu este diminuarea la maxim a efectelor crizei”, a afirmat Basescu, adaugand ca nu va intra in cursa prezidentiala daca se ajunge la „un derapaj economic si social”, cum ar fi un somaj de peste 10 la suta. Intrebat despre ipoteza „Emil Boc - presedinte si Daniel Daianu – premier”, el a raspuns: „Ati mers atat de departe cu speculatiile! Incredibil! Sa aud de Daianu premier... In ceea ce priveste Partidul Democrat, in mod categoric, daca eu voi lua decizia ca, asumandu-mi un derapaj economic si social al Romaniei, sa spun «Cred ca nu am de ce sa candidez», va trebui sa hotarasca”, scrie Gandul.

In PSD se face coada la scaunul lui Mircea Geoana Ministrul agriculturii, social-democratul Ilie Sarbu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Victor Ponta, Liviu Dragnea, Dan Nica, Gheorghe Nichita si Ion Toma ar putea fi succesorii lui Mircea Geoana in fruntea PSD daca acesta va castiga la alegerile prezidentiale din toamna. “In PSD sunt multi oameni valorosi care pot ocupa functia de presedinte al partidului”, a completat Sarbu. Un alt nume vehiculat de multa vreme este Cristian Diaconescu, actualul ministru de externe. El a fost readus recent in prim-plan de seful PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. Acesta a declarat sambata, la un post de televiziune, ca Diaconescu este unul dintre cei “patru-cinci candidati” pentru preluarea sefiei partidului dupa prezidentiale. Intrebat daca nu exista o raceala a relatiilor dintre ministrul de externe si Mircea Geoana, liderul PSD Bucuresti a evitat un raspuns transant. “Sunt suparari si suparari, si eu am avut suparari cu Mircea Geoana, dar cred ca interesul este comun. Odata castigata presedintia, castigam intr-un fel cu totii”, a conchis social-democratul. De asemenea, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a sustinut ca ar putea candida la sefia partidului daca Mircea Geoana devine presedinte al Romaniei si daca va avea sprijin de la colegi, relateaza Gardianul.