Uninominalii PDL vor fir rosu cu Basescu. Nemultumiti ca sunt neglijati de propriii ministri, dar si ca sa-si mai ridice cota in colegii in toiul campaniei, uninominalii PDL l-au chemat pe presedintele Traian Basescu la o discutie privata in parlament saptamana viitoare. Asteptarea numarul unu este un raspuns transant in privinta candidaturii la prezidentiale, ne-au declarat surse din PDL. Ca paravan oficial insa, democrat-liberalii au improvizat o tema de dezbatere de la care, spun ei, n-ar fi putut lipsi presedintele: rolul deputatului ales uninominal, scrie EvZ.

Iliescu sugereaza subtil PDL sa renunte la Basescu si da de inteles ca PSD ar cam iesi din guvernul Boc. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sugereaza ca social democratii ar putea parasi coalitia de guvernare daca PDL va continua sa se ralieze pozitiilor dure ale sefului statului. Intr-un interviu acordat, marti, pentru Radio Realitatea FM, liderul onorific al social-democratilor nu-si ascunde adversitatea fata de intrarea la guvernare a PSD alaturi de PDL: “Eu n-am fost adeptul acestei aliante. Nu am fost entuziastul sustinator al ei”. Concesiv, ex-presedintele Romaniei accepta motivele intrarii PSD la guvernare: “Ma rog, s-a negociat acest lucru, are si ea (alianta -n.r.) ratiunea ei pentru ca cele doua partide impreuna asigura o majoritate stabila. Asta bineinteles ca inseamna, ca orice intelegere politica, si un anumit compromis”, scrie Cotidianul.

Romania risca sa piarda Agentia pentru Energie. Romania este pe cale sa contabilizeze inca un esec din cauza nepasarii autoritatilor de la Bucuresti. Este vorba despre sediul Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in Domeniul Energiei, asa cum toate tarile membre UE gazduiesc diversele agentii ce tin de Comisia Europeana. Avand in vedere miza gazduirii unei institutii cu o mare influenta in spatiul comunitar, Slovenia si Slovacia s-au inscris in competitie cu mult timp inainte de Romania. Decizia finala privind amplasarea Agentiei urmeaza a fi luata in cadrul Consiliului UE-Energie din 11-12 iunie, prin vot secret. In timp ce contracandidatele Slovenia si Slovacia erau de luni de zile in plina campanie de lobby, partea romana si-a depus candidatura oficiala abia in luna martie, scrie Romania libera.

Alianta PSD-PNL supravietuieste in deconcentrate. Liberalii au reusit sa ramana la guvernare, in teritoriu, in unele judete, cu sprijinul PSD, care le-a cedat functiile negociate cu PDL la nivelul institutiilor deconcentrate. Acest lucru a creat mari nemultumiri in organizatiile judetene ale PSD, deoarece batalia pe aceste functii este mare si in interiorul partidului, si cu partenerii de Coalitie de la PDL, or, in cateva judete, propunerile votate la partid pentru sefiile deconcentratelor au fost anulate de directive venite de la Bucuresti in favoarea reprezentantilor PNL, pentru ca acestia sa ramana pe functiile ocupate din vremea guvernului Tariceanu, scrie Cotidianul.

In "Basescu, cu PSD la bine si la greu", Ioana Lupea afirma ca "Coalitia PDL-PSD va trai atatea zile cate ii da Traian Basescu. Iar el nu are niciun interes sa le scurteze inainte de alegerile prezidentiale, chiar daca, molipsit de melancoliile pariziene, se declara dezamagit de sine insusi. Liderii PSD sunt cei care spera sa fie aruncati afara din Palatul Victoria: buna intelegere din interior le-a taiat ministrilor si baronilor locali apetitul pentru campanii electorale". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Codul etic al capitanului", considera ca "Traian Basescu recurge la scepticism nu doar ca mijloc de supravietuire, ci si ca motor de crestere. Nu vrea sa-si anunte deocamdata candidatura pentru un nou mandat fiindca vrea sa-si convinga potentialii alegatori ca este un politician responsabil, gata sa-si asume efectele crizei. In acest fel, poate creste emotia dramatica a cursei electorale, poate numara public adeziunile celor nelinistiti ca presedintele s-ar putea retrage si poate preveni surprizele de toate felurile. Astfel, daca varful crizei se nimereste in plina campanie prezidentiala, se va putea replia sustinand un tehnocrat disponibil si de nadejde, ca, de pilda, Mugur Isarescu, fiindca pana atunci rezerva sa Emil Boc isi va pierde credibilitatea pe masura ce va creste si numarul somerilor". Integral in Romania libera.