UDMR antreneaza candidatul Kelemen Hunor pentru Cotroceni. Presedintele executiv al UDMR ar putea fi solutia gasita de maghiari pentru candidatul la alegerile prezidentiale. Calculul politic arata ca un candidat propriu la alegerile pentru Cotroceni da avantajul UDMR de a negocia in forta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale cu finalistii. Kelemen Hunor a urcat incet, dar sigur, in varful carierei politice. Poet, dar si cu activitate jurnalistica, Kelemen Hunor este din 2000 deputat de Harghita. In perioada 1997-2000 a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Culturii, iar din 2007 este presedinte executiv al Uniunii. Contactat de R.l., Kelemen Hunor a spus ca UDMR nu a luat inca o decizie cu privire la eventualul candidat: "nu am discutat despre persoana, nu vreau sa fac speculatii", scrie Romania libera.

Parlamentul voteaza legi cu dedicatie. Parlamentarii isi folosesc de multe ori votul pentru satisfacerea intereselor personale sau ale clientelei politice. Un exemplul elocvent: acum cateva saptamani, deputatii PSD si PNL au sprijinit o ordonanta a guvernului Tariceanu prin care CJ Brasov, condus de liberalul Aristotel Cancescu, primea un teren de 200 de hectare pentru un aeroport. Democrat-liberalii au acuzat, prin vocea deputatului Valeriu Tabara, existenta unor interese imobiliare in zona. Ordonanta a fost scoasa initial de pe ordinea de zi, dar a fost reintrodusa si votata, inclusiv cu sprijinul PDL, dupa ce baronii locali au ajuns la o intelegere, scrie EvZ.

Pro Democratia prevesteste voturi multipe la europarlamentare. Pentru euroalegerile din 7 iunie nu exista nici o restrictie in privinta locului in care se poate vota. Astfel, daca vreun alegator nu se afla in localitatea in care domiciliaza sau are resedinta, el poate vota la orice sectie de votare din localitatea (tara) in care se afla pe 7 iunie. Reamintim, la alegerile parlamentare se putea vota doar in localitatea de domiciliu. „Eliminarea oricarei restrictii nu inseamna altceva decat o incurajare a turismului electoral”, a declarat presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, potrivit Cotidianul.

Antonescu: Stolojan este o rusine pentru noi si pentru politica. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica, la Slatina, ca Theodor Stolojan este o rusine pentru PNL si scena politica, "un om care nu mai stie ce vorbeste", in replica la declaratia liderului PDL, care in aceeasi zi a spus ca liberalii au devorat ca "lacustele" finantele publice. "Stolojan este o rusine atat pentru noi, ca l-au pus presedinte, cat si pentru politica. Este o rusine ca om care a fost respectat de liberali pentru ca face astfel de declaratii", a spus Antonescu, potrivit Romania libera.

Conservatorii, satui de „alianta perdanta” cu PSD. Liderii PC sunt nemultumiti ca trebuie sa-si obtina functii „pe spatele” PSD. Daniela Popa, presedintele partidului lui Dan Voiculescu, a calificat asocierea cu PSD drept o „alianta perdanta”, desi in urma acestui parteneriat ea a ajuns vicepresedinte al Camerei Deputatilor, iar seful ei - vicepresedinte al Senatului, scrie EvZ.

Stolojan: PDL va sustine candidatura lui Traian Basescu la presedentie. Desi seful statului nu a transmis nici un mesaj PDL, Stolojan declara ca Traian Basescu este prezidentiabilul partidului. “Candidatul nostru este actualul presedinte Traian Basescu”, a declarat vineri la Tirgoviste, in cadrul unei actiuni electorale, Theodor Stolojan. Prim-vicepresedintele PD-L, a mai precizat ca decizia sprijinirii candidaturii lui Traian Basescu a fost “demult adoptata de PDL”, dar a mentionat ca seful statului nu a trimis niciun mesaj partidului, scrie Cotidianul.

Vantu e "de dreapta", dar nu merge la vot. Contactat de Romania libera in calitate de proprietar al trustului de presa Realitatea, Sorin Ovidiu Vantu a negat ca s-ar fi intalnit sambata, in Delta, cu presedintele PSD, Mircea Geoana. Pe de alta parte, Mircea Geoana ne-a transmis ca, de-a lungul intregii zile de sambata, a participat la actiuni electorale in judetul Constanta si ca la ora despre care existau informatii ca s-ar fi intalnit cu SOV, el se afla in comuna Mircea Voda, in fata a 1.000 de simpatizanti PSD. Sorin Ovidiu Vantu spune insa ca a avut o intalnire cu Mircea Geoana in urma cu cateva luni, cand presedintele PSD a facut un tur de vizite la toate trusturile de presa, "promovand social-democratia". Intrebat daca a discutat atunci cu Mircea Geoana configuratia politica din Romania in asteptarea alegerilor prezidentiale, Sorin Ovidiu Vantu a raspuns ca "nu a fost nimic personal. Eu nu am nici un fel de interes politic. Pe mine ma intereseaza exclusiv piata de publicitate a televiziunii", scrie Romania libera.

In “Jos Basescu: un slagar pe trei voci”, Mircea Mihaies se intreaba “In fond, de ce vor astia sa ajunga presedintii Romaniei? Ce-i mana in lupta? Ce agenda politica au? Ce solutii pentru scoaterea tarii la liman? Ce viziuni nemaiintalnite? Ei bine, cu toata obiectivitatea si cu totii porii interesului deschisi, n-am aflat de la ei decat un lucru: ca Basescu trebuie inlaturat. E - orice am spune - cel mai lapidar program politic din istoria alegerilor mondiale. Pana si al lui Ceausescu era mai detaliat. Pingelica se straduia macar sa lase impresia ca-l doare de soarta universului, de datoriile Lumii a treia, de pacea planetei. Astia, doar atat: Jos Basescu! Ma si intreb: daca sunt identici in cuget si-n simtiri, de ce vorbesc pe-atatea voci? De ce nu-si cauta un purtator de cuvant? Am scapa de monotonie si poate chiar i-ar auzi cineva!” Integral in EvZ.

Dan Cristian Turturica, in “Romania, o tara sub dictatura”, afirma ca “alegerile sunt testul suprem al oricarei democratii. Nu si la noi. In Romania, ele sunt demonstratia suprema ca o democratie mimata cu pricepere poate fi un camuflaj perfect pentru o dictatura. Anul acesta vom merge la urne de doua ori: pentru a ne alege europarlamentarii si presedintele. Vom avea campanii electorale, cea pentru Parlamentul European a si inceput deja, vom fi bombardati cu afise si fluturasi cu chipurile candidatilor, vom asista la dezbateri aprinse pe multitudinea de canale de televiziune existente, la atacuri intre candidati. Aparent, votul va reflecta optiunea noastra pentru candidatul cel mai bine pregatit sa ne reprezinte”. Integral in Romania libera.