Adina Valean: „Parlamentul national a ramas in epoca de piatra”. Personaj politic care a reusit sa stea in umbra reflectoarelor si a scandalurilor de presa, Adina Valean este destul de cunoscuta la Bruxelles si Strasbourg. Iar, datorita raportului Roaming a devenit recunoscuta in toata Europa. Raportul privind reducerea tarifelor la roaming si cel privind libera circulatie in interiorul UE sunt doua dintre cele mai interesante initiative ale europarlamentarului liberal in Parlamentul European. Despre acestea si alte proiecte, despre colaborarea dintre institutiile europene si cele nationale, dar si de agenda europeana si nivelul de implicare al parlamentarilor ne vorbeste Adina Valean, intr-un interviu acordat EvZ.

Ion Iliescu si-a inaugurat Clubul in fieful lui Copos. Ieri seara, la Crowne Plaza, s-a semnat actul de nastere al “Clubului de la Bucuresti”, organizatie nonguvernamentala politico-civica, in fapt, un for al stangii romanesti, idee initiata si sustinuta de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu alaturi de care s-au aflat colaboratorii sai cei mai apropiati, Razvan Theodorescu, Mircea Malita, Ioan Solcanu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Victor Opaschi, precum si o buna parte a pesedistilor ramasi, in ultima vreme, in afara jocurilor politice, scrie Gandul.

Cum au inventat partidele politicianul-plasma. A aparut un nou grup politic in Parlament: grupul politicienilor abonati la talk show-uri. Pe orice post de stiri, de dimineata pana seara, se rotesc aceiasi politicieni, unii participand chiar la trei-patru talk show-uri in aceeasi zi. Aceasta noua specie, „politicienii tv“, a aparut odata cu nevoia televiziunilor de a alimenta emisiunile din program cu invitati, insa s-a ajuns la un adevarat monopol al unui grup, de la fiecare partid, care face turul tuturor emisiunilor din program, comentand orice fel de subiect, de la programul de guvernare la prognoza meteo si criza gradinitelor, scrie Cotidianul.

Ludovic Orban: Basescu face un troc politic cu Geoana. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri ca seful statului, Traian Basescu, ar fi batut palma cu Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale. El sustine ca trocul cu PSD presupune ca social-democratii sa castige alegerile europarlamentare, la schimb cu obtinerea unui nou mandat de presedinte al tarii pentru Traian Basescu. El nu a precizat pe ce fel de informatii se bazeaza o astfel de afirmatie. "Dupa ce singura realizare a lui Traian Basescu a fost sa readuca PSD la putere, Basescu contribuie din plin, pune umarul din greu ca PSD sa fie castigatorul alegerilor pentru PE. Se dezice de PDL, a pus-o pe fiica sa sa candideze, care, pentru a intra in PE, trebuie ca PDL sa-i dea voturi", a insistat Ludovic Orban, potrivit Romania libera.

Mazare face pe nebunul ca sa faca rost de-un sanatoriu. Liderul PSD Constanta, Radu Mazare, ii forteaza mana lui Mircea Geoana. Potrivit unui document aparut ieri pe blogul lui Dan Andronic, conducerea centrala a PSD are termen pana la finalul lunii sa numeasca sapte persoane in functii de conducere ale institutiilor deconcentrate din judetul Constanta: Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud Est (Anghel Panait), Regionala CFR Infrastructura (Metin Apti), Regionala CFR Calatori (Vlad Tudor), Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (Manaila Marian Sorinel), Secretariatul National Roman al Retelei Universitare de la Marea Neagra (Balut Lucian), Sanatoriul Balnear Techirghiol (Picoi Adrian), Inspectoratul Teritorial in Constructii Sud Est (Ion Florentin). "Cerem imperativ tuturor ministrilor PSD din guvernul Emil Boc sa numeasca de urgenta persoanele nominalizate pentru a ocupa aceste functii in structurile regionale“, scrie Mazare in scrisoarea trimisa pe adresa Biroului Permanent National al PSD, a lui Mircea Geoana, Adrian Nastase, Marian Vanghelie si a lui Liviu Dragnea, potrivit Cotidianul.

In "Lopatica enigmaticului domn B.", Cristian Teodorescu afirma ca "Basescu a intrat atat de mult in rolul candidatului dilematic incat i-a lasat cu ochii in soare chiar si pe micii pedelisti care asteptau de la el vestea imbarbatarii. De cand umbla prin tara in scopuri aparent turistice, plimbandu-si misterul in popor, ca un Hamlet care, in loc sa rosteasca „A fi sau a nu fi“, gloseaza bine dispus pe tema Carpe diem, ca nu se stie ce va fi maine, cu incheierea „Sa traiti bine!“, Traian Basescu a devenit capitanul unui vas de croaziera cu un singur pasager, el insusi. Ca omul care nu stie daca va candida sau nu si care pare ca nu se prea sinchiseste de acest amanunt, presedintele in exercitiu a descoperit deliciile intalnirilor destinse cu cetatenii patriei". Integral in Cotidianul.

Sabina Fati, in "Romania, prizoniera intre Serbia si Marea Neagra", considera ca "politica externa autohtona continua linia trasata de Ion Iliescu acum 15 ani, cand parafrazandu-l pe Titulescu spunea ca Romania are doar doi buni vecini: Iugoslavia si Marea Neagra. Desi intre timp tara a intrat in Uniunea Europeana si in NATO, unde i s-au deschis noi perspective, liderii sai au preferat sa ramana in vechea paradigma. Vechile reticente fata de Ungaria s-au transmis din guvernare-n guvernare si din presedinte-n presedinte, demonstrand o data in plus ca elitele politice autohtone sunt victimele aceluiasi stereotip. Traian Basescu a evadat pentru o foarte scurta perioada din bucla nationalismului romantic, dar s-a reintors la el, fie din convingere, fie de frica sa nu iasa in pierdere: ca nu cumva diferenta dintre ungurii castigati si sovinii pierduti sa fie negativa". Integral in Romania libera.