Nastase si Iliescu fac strategia de opozitie. Daca PSD va castiga alegerile cu 3-4 procente in fata PDL, atunci social-democratii ar trebui sa se retraga de la guvernare pentru a creste astfel sansele candidatului Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din toamna. Asa suna ideea-cheie a strategiei PSD post alegeri-europarlamentare, discutata recent in Grupul de strategie din Kiseleff, 10. Ideea a fost avansata de Ion Iliescu si Adrian Nastase, doi dintre membrii Grupului. Cei doi au incercat sa-l convinga pe Geoana ca ar avea mai multe sanse sa-l invinga pe Traian Basescu daca PSD se disociaza de guvernul Boc, care si-ar dovedi impopularitatea prin pierderea alegerilor de catre PDL, scrie EvZ.

Boc da wireless la toti alegatorii din sectorul pedelistului Negoita: „Sa-l folositi bine“. Mare adunare de mamici, elevi, studenti, cativa profesori si simpatizanti „portocalii” in parcul IOR, din sectorul 3. Premierul Emil Boc a venit sa inaugureze primul hotspot unde tinerii pot beneficia de internet wireless - un proiect decis de Guvern, care „a prins foarte repede viata”, dupa cum chiar oficialul s-a laudat. „Stim foarte bine ca fara informatie, in ziua de astazi, nu vom putea tine pasul cu vremurile. In cadrul strategiei nationale cu privire la tehnologia informatiei, hotspoturile (puncte de acces wireless) ocupa un loc important. Am tinut la acest proiect pentru ca si atunci cand eram primar am inceput un parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor pentru un hotspot in zona centrala a orasului si stiu cat de bine a fost primit de catre studenti, elevi, vizitatori”, a povestit premierul ceva din experienta sa de edil al orasului Cluj-Napoca, scrie Gandul.

PDL nu crede in amenintarile PSD. Democrat-liberalii refuza sa pice in capcana intinsa de partenerii de guvernare cu privire la ruperea protocolului si asteapta pana dupa alegeri, cand vor decide, in functie de scor, care va fi soarta coalitiei. In timp ce tabara social democrata care solicita iesirea de la guvernare devine tot mai vocala, pedelistii par extrem de calmi. Gheorghe Flutur neaga existenta unor discutii la nivelul coalitiei despre ruperea protocolului si catalogheaza declaratiile lui Liviu Dragnea si Marian Vanghelie ca fiind „de campanie”. El a subliniat ca fiecare partid din coalitia de guvernare este responsabil in egala masura pentru gestionarea problemelor Romaniei, scrie Cotidianul.

Politia si serviciile, mobilizate contra autobuzelor electorale. Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ieri ca organele de ordine se vor mobiliza exemplar pentru a preintampina eventualele incercari de fraudare a alegerilor, in special prin turism electoral. "Planul intocmit anul acesta pentru alegerile europarlamentare este fara precedent, fiind mobilizate 51.039 cadre ale ministerului", a afirmat Nica. Este vorba despre 30.142 politisti, 10.484 jandarmi si 10.407 angajati ai altor structuri, inclusiv ai serviciilor de securitate, scrie Romania libera.

Elena Basescu isi asigura voturile in Dorobanti: „Poponet e un baiat extraordinar daca-l cunosti”. La final de campanie electorala, fiicei presedintelui, Elena Basescu, i s-a parut oportun sa apere de rau-voitori „gasca de Dorobanti”, din care a recunoscut ca si ea face parte din simplul motiv ca locuieste in aceasta zona a Capitalei, dar mai ales pe deja celebrul personaj monden – Poponet, recunoscut pentru relatiile personale cu vedete si conturile mari din banca. Prezenta, marti seara, la emisiunea „Nasul” de la B1TV, pentru a vorbi despre proiectele sale pe care vrea sa le deruleze in Parlamentul European daca va castiga la scrutinul de duminica, Elena Basescu a tinut sa-i asigure, la un moment dat, pe eventualii sai alegatori si ca „Poponet (Codin Maticiuc – n.r.) e un baiat extraordinar daca il cunosti”, scrie Gandul.

Stolojan: Paleologu poate sa planga cat doreste. Prim-vicepresedintele PD-L a declarat, la Realitatea FM, ca declaratiile lui Marian Vanghelie despre necesitatea iesirii de la guvernare a PSD sunt provocate de nemultumirile sale legate de numirile la deconcentrate si ca trebuie ignorate. Prezent la emisiunea “Casa Presei”, de la Realitatea FM, Theodor Stolojan a sustinut ca actuala coalitie functioneaza bine si ca e departe de a inregistra esecul guvernarii CDR. Liderul PDL a mai declarat ca presiunile exercitate de personaje precum Vanghelie asupra ministrilor PDL n-ar trebui sa-i sperie pe acestia, ei fiind liberi sa renunte la functii daca nu pot respecta disciplina coalitiei, scrie Cotidianul.

In "Tandemul Isarescu - Basescu", Ioana Lupea afirma ca "Mugur Isarescu candideaza in tandem cu Traian Basescu. Nu la presedintia Romaniei, asa cum speculau multi si si-ar fi dorit unii, ci la inca un mandat de guvernator al Bancii Nationale. Candidaturile celor doi sunt stans legate. De primul depinde, intr-o mare masura, candidatura celui de-al doilea. Basescu si-a conditionat intrarea in competitia electorala de trecerea crizei economice. Cateva dintre cele mai importante parghii, cum ar fi cursul valutar, se afla in mana guvernatorului BNR". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Ce alegem anul acesta: Severini sau Macovei?", considera ca "In 2009, romanii au de ales intre doua oferte: nationalismul fardat, care ar vrea sa puna mana pe banii europenilor si apoi sa-i pacaleasca ascunzandu-i pe politicienii corupti in dosarele unei justitii uituce, sau reformismul complicat, care prefera sa aiba pierderi pe termen scurt, dar sa castige pe termen lung un sistem juridic mai onest si mai rapid. Liberalii si socialistii s-au asezat impreuna in prima categorie, cu manecile suflecate, cu mainile in sold, cu fetele dilatate de ura, tipand cu spume la gura impotriva dusmanului comun din a doua categorie: Monica Macovei. Romanii au de ales si duminica la europarlamentare, dar si la toamna, la prezidentiale, intre cele doua tipologii: Severin si Macovei". Integral in Romania libera.