Basescu a dat startul retragerii din Irak. „Misiune indeplinita in Irak”, a anuntat, ieri, presedintele Traian Basescu, in fata soldatilor romani dislocati in Camp Dracula, Tallil. Anuntul, urmat de o ceremonie care l-a facut pe seful statului sa izbucneasca din nou in lacrimi, reprezinta, de fapt, startul operatiunilor de retragere a Romaniei din Irak. Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii (MAp), maiorul Constantin Spanu, a confirmat, pentru EVZ, ca „de astazi incepe, practic, retragerea din Irak”, noteaza EvZ.

In editorialul "Frectie la piciorul de lemn al absenteismului", Silviu Sergiu comenteaza afirmatia lui Traian Basescu care le-a cerut romanilor sa vina la vot, in numar cat mai mare, la alegerile pentru Parlamentul European. "Un gest firesc. Inaintea oricarui scrutin, a devenit o cutuma ca seful statului sa transmita alegatorilor acest mesaj: democratia este participativa, iar soliditatea ei este data de gradul de implicare a cetatenilor. De la scrutin la scrutin insa, mobilizarea cetatenilor la urne este o misiune din ce in ce mai grea pentru seful statului, indemnul sau este tot mai gol de continut, pe masura ce gradul de insatisfactie fata de clasa politica este mai ridicat. Din aceasta perspectiva, presedintele este de admirat. Nu este deloc simplu sa inviti alegatorii la urne, cand prestatia candidatilor a fost lamentabila in campania electorala. E ca si cum ai legitima mediocritatea". Integral in EvZ.

Adriana Saftoiu vrea vot obligatoriu. Politicienii spun ca nu e cazul. Deputatul PNL, Adriana Saftoiu, a declarat ieri pentru Gandul ca votul obligatoriu a devenit o necesitate in Romania si ca va initia un proiect de lege: „O democratie serioasa presupune si existenta unor reguli, iar acestea trebuie create”. De partea cealalta a baricadei, liderii partidelor politice spun ca nu este momentul. Crin Antonescu: „Nu cred ca e cazul. In partid, nu am discutat nicio secunda pe aceasta tema”; Mircea Geoana: „Romanii nu raspund la constrangeri, ci, mai degraba, la convingeri”, noteaza Gandul.

Coalitia PDL-PSD guverneaza prin ordonante de urgenta. Parlamentul a ramas o masina de vot a ordonantelor emise de Guvern, in ciuda promisiunilor ca Legislativul dominat de o majoritate de peste 70% va reusi sa-si exercite suprematia in elaborarea legilor. In primele cinci luni, Cabinetul Boc a emis 110 acte normative, dintre care 59 ordonante de urgenta, mai multe decat a elaborat Guvernul Tariceanu in ianuarie-mai 2005 si de trei ori mai multe decat Executivul CDR. Din numarul total de ordonante emise, doar 27% au reprezentat proiecte din programul sau legislativ. Guvernul Boc este depasit numai de Guvernul Nastase la avalansa de ordonante de urgenta – nu mai putin de 80 in perioada ianuarie-mai 2001. Chiar ministrul Relatiei cu Parlamentul, Victor Ponta, a criticat emiterea numarului mare de ordonante emise de Guvernul Boc, scrie Romania Libera.

PSD propune 18 metode de fraudare a votului. PSD ii invata pe militantii partidului cum se poate fura la vot. Metodele de fraudare sunt descrise pe larg in cadrul unui ghid de “proceduri antifrauda” care a fost distribuit catre reprezentantii PSD din sectiile de votare, cu scopul de a preintampina posibile incercari ale adversarilor de frauda la urne. Ghidul poate reprezenta insa si un foarte bun material de inspiratie pentru cei care ar dori sa inmulteasca artificial numarul de voturi din dreptul PSD, informeaza Cotidianul.

Cristian Pirvulescu, in editorialul "Singuratatea alegatorului de cursa lunga", afirma ca “de la Caragiale incoace, alegatorul roman tot incearca sa iasa din starea de turmentare, dar nu-i prea reuseste. Insa la alegerile europene din acest an nu mai este singur; nici alegatorul european nu prea stie ce sa faca. Intr-o astfel de circumstanta, cei care inca mai valorizeaza datoria civica de a participa la scrutin sunt pusi in fata unei duble dileme: sa mearga sau nu la vot? si daca raspunsul la precedenta dilema e "da", sa voteze protestatar sau nu? Nu intamplator, la alegerile europene din acest an doar alegatorii de cursa lunga se vor prezenta la vot. Cel putin aceasta va fi situatia in toate statele in care votul nu este obligatoriu”. Integral in Romania Libera.