Politicienii se bat pe milioanele de la Registrul Comertului. Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va trece din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, au decis, ieri deputatii din Comisia juridica. Proiectul urmeaza sa fie discutat in plenul Camerei, in conditiile in care interesele din jurul acestei institutii sunt imense. Ministrul justitiei Catalin Predoiu a cerut ca Registrul sa ramana in subordinea institutiei sale, in timp ce ministrul pentru IMMuri Constantin Nita (PSD) i-a propus guvernului sa-l treaca in parohia sa. Miza: veniturile anuale ale Registrului de 30 de milioane de euro, scrie EvZ.

Cat ne costa un parlamentar: deputatii promit ca-si vor face “treptat” publice indemnizatiile, chiriile, cheltuielile cu telefoanele si deplasarile. Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat azi o cerere a Institutului pentru Politici Publice prin care organizatia nonguvernamentala solicita afisarea pe pagina de internet a Camerei a tuturor cheltuielilor facute de fiecare deputat, in mod defalcat. Datele vor fi disponibile treptat, deputatii invocand volumul mare de date, scrie Gandul.

Becali si Vadim, impinsi sa-i alerge pe Geoana si pe Crin. Dupa ce liderul PRM si-a anuntat candidatura la prezidentiale, patronul Stelei nu o exclude definitiv nici el pe a sa. Analistii cred ca doar dezastrul economic l-ar putea duce pe unul dintre ei in turul doi. Dupa ce au renascut odata cu intrarea in Parlamentul European, liderii PRM viseaza la castigarea alegerilor prezidentiale din toamna. Liderul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor, si-a anuntat in urma cu o luna, intr-un discurs la Iasi, candidatura la Cotroceni, scrie Cotidianul.

Cele mai atractive destinatii electorale. Peste 15% din romanii care au votat duminica au facut-o intr-o alta localitate decat cea de domiciliu. Cu alte cuvinte, peste 650.000 de romani au profitat de zilele libere pentru a se plimba prin tara, fara a-si ignora insa dreptul constitutional de a alege. Ignorand sfaturile Ministerului Turismului, care imbie spre Bucovina, Delta Dunarii sau litoral, romanii au descoperit de Rusalii destinatii mult mai atractive, inghesuindu-se in judete precum Ilfov si Olt. Potrivit proceselor-verbale centralizate de Biroul Electoral Central, primele cinci locuri in topul judetelor cu cei mai multi votanti pe liste suplimentare revin Ilfovului (27.387 de voturi), Oltului (27.340 de voturi), Teleormanului (27.177 de voturi), Prahovei (25.223 de voturi) si Dambovitei (24.153 de voturi). In alte cinci judete (Arges, Bihor, Cluj, Dolj si Timis) numarul votantilor pe liste suplimentare a depasit 20.000, scrie Romania libera.

Voiculescu-Felix: Ca Danila Prepeleac, am plecat la drum ca „o figura marcanta a Securitatii lui Ceausescu” si am sfarsit, patetic, ca un turnator care n-a reusit sa toarne pe nimeni. Liderul neoficial al conservatorilor, Dan Voiculescu, care si-a lansat de curand un blog, a intrat in dialog cu cativa „vizitatori”, carora a incercat sa le raspunda la intrebarea de ce Partidul Conservator continua sa fie inconsistent in plan politic, desi sunt, din nou, in Parlament. Voiculescu socoteste ca de vina sunt atat viziunea utopica, anacronica, ce a stat la baza partidului, cat si el insusi, care se autocaracterizeaza ironic drept Danila Prepeleac. Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al formatiunii, si deputatul Sergiu Andon ne-au confirmat existenta unor probleme mai vechi, care au subminat identitatea partidului, scrie Gandul.

PDL vrea sefia Comisiei de justitie din PE pentru Macovei. Proaspetii europarlamentari ai PDL au stabilit deja optiunile pentru comisiile Parlamentului European, a declarat pentru Cotidianul Theodor Stolojan, seful delegatiei la Bruxelles. Potrivit acestuia, Monica Macovei va deveni membru al Comisiei de libertati civile si justitie si probabil presedinta a ei daca negocierile vor decurge bine. "Noi ne-am dori sa obtinem presedintia LIBE, dar nu depinde de noi. Sefiile comisiilor se aloca grupurilor politice in functie de zestrea cu care vine fiecare tara in parte. Inaintea noastra sunt Germania, Anglia, Franta, Polonia, Italia si Ungaria. Daca ele nu cer comisia, o sa ne revina noua", a declarat Stolojan. Acesta va opta pentru Comisia de afaceri economice si monetare, iar Elena Basescu si-a ales Comisia de buget, scrie Cotidianul.

In "Baronii cu diplome universitare", Silviu Sergiu considera ca "dezamagirile au fost o consecinta a prestatiei lamentabile a politicienilor, multi dintre ei fara anvergura si viziune. In eurocampania electorala, politicienii au cultivat in mod deliberat absenteismul, pentru ca fenomenul le este util. Niciunul dintre candidati - multi dintre ei cu un real potential - nu s-a dat peste cap sa le explice alegatorilor de ce ar trebui sa se prezinte la urne. Intrebarea legitima este de ce?". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in "O tara pentru Vadim&Becali", afirma ca "Aproape zece la suta din cei care au votat duminica s-au lasat impresionati de sloganul tandemului Vadim-Becali: "Doi crestini si patrioti vor salva tara de hoti". Fara investitii in afise, clipuri publicitare si calatorii prin tara, Vadim si Becali au reusit sa revina in prim-plan, mobilizandu-i pe cei care nu mai cred in politicienii seriosi, pe cei dezamagiti rand pe rand de Iliescu, Nastase, Constantinescu, Basescu. Potentialul cuplului Vadim&Becali este mare, fiindca bazinul nemultumitilor creste o data cu agravarea crizei. Guvernul PSD-PDL se descurca din ce in ce mai greu, iar greva spontana a ceferistilor ar putea fi doar inceputul unor miscari de strada mai serioase. Cresterea somajului, scaderea salariilor si chiar intarzierea lor ii sperie pe oameni si, cu cat e dezastrul mai mare, cu atat Vadim si Becali au mai multe sanse sa ramana pe val si chiar sa urce pe unul mai mare". Integral in Romania libera.