Blaga: „Daca ministrii PSD pleaca din sala cand vine Basescu, pleaca de tot”. Reactie dura a lui Vasile Blaga la amenintarile pesedistilor ca vor parasi sala Guvernului: ministrii PSD vor fi demisi instant si se va face „Guvernul Boc II”. Liderul PD-L a declarat la Interviurile Gandul ca Emil Boc este varianta de rezerva a PD-L la Presedintie in cazul, destul de improbabil, dupa cum sugereaza, in care Traian Basescu nu va vrea sa mai candideze.

Serviciile secrete ii sufla lui Basescu cum sa se lupte cu criza. Serviciile secrete sunt principalul furnizor de analize si previziuni economice al presedintelui Traian Basescu, Cotrocenii neavand o structura de specialitate. Si Banca Nationala a Romaniei trimite analize economice la Administratia Prezidentiala. Oficiul pentru Informatii Integrate din cadrul Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) strange toate datele referitoare la evolutiile economice de la diversele institutii ale statului - mai ales de la serviciile secrete - si i le pune in mapa zilnica ce ii este special destinata presedintelui Romaniei, dupa cum au declarat pentru Cotidianul surse din Administratia Prezidentiala.

Banii Registrului Comertului, si mai aproape de baronii locali. Deputatii au adoptat luni pe articole proiectul de lege prin care Registrul Comertului trece de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert. Proiectul a fost votat de alesii PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor; de opus s-au opus democrat-liberalii. Votul pe intreaga lege urmeaza sa fie dat in zilele urmatoare. Initiativa apartine unui numar de 13 deputati si senatori provenind din randurile partidelor care s-au pronuntat pentru acest demers legislativ si a fost elaborata in fosta legislatura. Ministerul de Justitie se opune vehement, scrie Romania libera.

Cum a convins-o Basescu pe „fata tatii” sa nu candideze pe listele PD-L. Presedintele Traian Basescu a ridicat cortina de pe discutiile cu mezina sa legate de candidatura acesteia la euroalegeri. La B1 TV, Basescu a povestit ca el a oprit-o, in trecut, pe Elena sa candideze la alegerile locale si la cele parlamentare, cu argumentul: „Fata tatii, nu poti sa cobori de pe podium direct in Consiliul General al Primariei Bucurestiului sau direct in Parlament”. Fata cea mica a acceptat, initial, spusele tatalui, mai ales ca atat ea, cat si sora ei, fusesera avertizate ca politica nu e o chestiune tocmai usoara: „Ambelor fete le-am spus «Fetele tatii, vedeti cum e in politica, se arunca cu vorbe urate, se minte, te murdareste oricine. Vreti asa ceva?!» Cea mare n-a vrut, cea mica a vrut cu o tarie care pe mine m-a surprins, m-a socat”, scrie Gandul.

Alesii dau afara presa de la dezbaterile privind desfiintarea pensiilor de lux. Coalitia aflata la guvernare a mai suferit ieri o fractura, de aceasta data in comisia comuna pentru statutul senatorilor si deputatilor care dezbate solicitarea PDL de desfiintare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cu 8 voturi pentru (PSD, PNL, UDMR si Minoritati) si 4 contra (PDL), senatorii si deputatii din Comisia de statut au decis sa nu invite presa la lucrarile de marti, cand pe rol s-au aflat dezbaterile generale la proiectul PDL de modificare a pensiilor parlamentarilor. Propunerea de neacceptare a presei a venit din partea deputatului UDMR Kerekes Karoly, scrie Cotidianul.

Radu Duda curteaza voturile nehotaratilor. Cotat cu 6,5% intr-un recent sondaj INSOMAR, Principele Radu Duda alearga singuratic pe culoarul prezidentiabililor. Duda a postat pe blogul sau personal fotografii de campanie, unde imbracat intr-un elegant costum negru, incruntat sau schitand un zambet subtire, apare in mijlocul copiilor, jucand table cu pensionarii sau strangand mana oamenilor care se relaxeaza la o bere pe terasa. In afara intalnirilor de la om la om, Principele Radu Duda se arata ingrijorat de problemele generale ale societatii, cum ar fi "criza satului romanesc". "Aceasta criza nu este doar una economica, scrie Romania libera.

In "Credit doar cu buletinul. De vot", Silviu Sergiu considera ca "Multi ar putea gasi benefica insistenta cu care Traian Basescu solicita relaxarea creditarii. Demersul sau este justificat, dar incomplet, pentru ca presedintele refuza sa sanctioneze incapacitatea guvernului de a gestiona criza, dovedita in mai multe randuri. Presedintele sare doar la gatul bancilor, pentru ca nu-si poate permite sa terfeleasca guvernul pe care l-a girat. Orice critica apasata la adresa executivului s-ar repercuta si asupra imaginii sale. Traian Basescu le cere bancilor sa reia creditarea, pentru a evita intrarea Romaniei intr-un derapaj economic accentuat, in conditiile in care guvernul refuza sa ia masuri impopulare inainte de alegerile prezidentiale". Integral in EvZ.

Robert Turcescu, in "Goagalii", afirma ca "Pentru toti ziaristii care au nascut texte violente impotriva “goagalului”, aratindu-se indignati de asa ofensa adusa de Traian Basescu lecturii aplicate despre papadie, cu creionul in mina si cu manualul de botanica in poala, un blestem mai crunt decit pica-v-ar netu’ o zi intreaga nu exista, si ei stiu nu bine, ci, probabil, cel mai bine lucrul acesta. Auzindu-l pe Presedinte vorbind despre Google si papadie, ospatari si forta de munca, mai ca-ti vine sa dai cu basca de pamint, sa strigi din toti rarunchii de indignare, sa protestezi fata de propovaduirea culturii copy-paste la care indeamna pina si primul barbat al tarii, sa smulgi din Biblioteca Academiei cele noua carti Historiai semnate Herodot si sa iesi in piata publica citind, citind, citind, intr-un protest mut, dar intelectual, la care sint convins ca se vor ralia mase largi de cetateni, grupuri de tineri in special, aruncind la gunoi, cu indignare, laptopurile, iPhone-urile, mp3-urile, PSP-urile si, la un moment dat, in virful revoltei, pina si consolele PlayStation". Integral in Cotidianul.