Basescu citeaza din anchete nefinalizate. Presedintele l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vintu de deturnarea a 60 de milioane de euro, desi detaliile anchetei se afla doar la DNA. Presedintele Traian Basescu a prezentat, marti seara, la postul B1Tv, informatii dintr-un dosar penal aflat inca in lucru la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si nu s-a ferit sa dea verdicte, substituindu-se astfel nu doar anchetatorilor, ci si instantei de judecata, scrie EvZ.

Andrei Plesu sustine votul obligatoriu. Dezbatere Gandul: cum raspund Rebengiuc, Cartarescu, Manolescu, Cosasu si Mihaies. Andrei Plesu a reiterat zilele trecute, in revista Dilema Veche, necesitatea impunerii prezentei la vot a electoratului. Actorul Victor Rebengiuc spune ca polemica pe aceasta tema il cam lasa rece. “Eu mi-am facut filozofia mea de viata pentru cat voi mai trai: nu mai votez atata timp cat aceiasi oameni se schimba la conducere, intre ei. Sper sa nu ma bage la puscarie daca va fi vot obligatoriu si eu n-am sa ma prezint!” In schimb, profesorul Nicolae Manolescu se declara un aprig combatant al acestei impuneri. “Sunt categoric impotriva introducerii votului obligatoriu, pentru ca asta nu ar rezolva cu nimic situatia. Votul este un drept si nu o obligatie, si nu ma poti forta sa ma duc la vot daca eu nu vreau. Faptul ca s-a absentat atat de mult de la urne este un efect, nu o cauza. Si asta este o forma de vot, se cheama vot prin omisiune”. Integral in Gandul.

Monica Iacob-Ridzi si-a pierdut firma. Instalarea in functia de ministru al Tineretului si Sportului nu a ajutat-o, deocamdata, pe Monica Iacob-Ridzi sa-si sporeasca averea. Ba, din contra, conform declaratiei de avere publicata ieri pe site-ul MTS, Monica Iacob-Ridzi a renuntat la cele 397 de parti sociale pe care le detinea ca asociat la SC Euroriva Serv SRL Lupeni, in valoare de 3.970 de lei. In ultimul an fiscal, ministrul incasase dividende in valoare de 18.000 de lei la aceasta societate, scrie Cotidianul.

"Problemutele" Coalitiei pun pe butuci Parlamentul si Guvernul. Pe principiul bulgarelui de zapada, "pachetelul de problemute" dintre PDL si PSD a crescut si ameninta acum supravietuirea Coalitiei. Dupa "paralizarea" Parlamentului din cauza dosarului Nastase, nici Guvernul nu se simte prea bine: ministrii PDL si PSD calca Protocolul in picioare, scrie Romania libera.

EBA bate UDMR la sponsori de campanie. Investitorii in campania Elenei Basescu s-au dovedit mai generosi decat cei ai UDMR, formatiune cunoscuta pentru sustinerea unor importanti oameni de afaceri. Sponsorizarile pentru fiica presedintelui au crescut in ultimele doua saptamani de campanie de la 16.000 de lei (3.800 de euro) la 430.800 (102.500 de euro), depasind UDMR cu 3.000 de euro. Donatiile pentru EBA le-au surclasat si pe cele pentru PRM, care, cu tot cu Gigi Becali pe lista, a strans 180.000 de lei (42.800 de euro), scrie EvZ.

Tinichigiu si filosof. Basescu, marturisiri necenzurate catre Liiceanu: „Scoala scoate tampiti“. „Scoala scoate tampiti!“ Acesta era porumbelul pe care Traian Basescu era sa-l spuna in sedinta de Guvern de duminica, dar pe care si l-a reprimat in ultima secunda. Presedintele Basescu a fost surprins, miercuri, la pranz, la deschiderea Bookfest, de un microfon al unei camere de filmat, in timp ce ii marturisea lui Gabriel Liiceanu ca era sa faca o gafa si mai mare decat cea cu tinichigiul si filosoful: „Acu’, si eu am gresit. Eu am vrut sa spun: scoala scoate tampiti. Si, in ultima clipa, am zis sa nu spun aceasta vorba. Este o prostie ce voiam sa spun. Desi ea pe fond era corecta“, scrie Gandul.

Mircea Marian, in "Noi, securistii lui Basescu", considera ca "Basescu are ceva dreptate cand spune ca presa romana a preluat obiceiurile fostei securitati. Dar cred ca presedintelui nu-i displace acest fenomen si stie sa se foloseasca de el. Ce a facut Basescu, marti seara, la postul B1? L-a denuntat pe dusmanul sau declarat, Sorin Ovidiu Vintu, pentru faptul ca ar fi beneficiat de o rambursare „incorecta” de TVA in valoare de circa 60 de milioane de euro". Integral in EvZ.

In, "Basescu isi masoara criza la toamna", Sabina Fati afirma ca "Traian Basescu se ingrijoreaza, pe buna dreptate, pentru ziua de maine a tarii, fiindca Romania este afectata de criza ca un convalescent dupa o lunga suferinta, lovit brusc de o boala agresiva. Abia a inceput sa functioneze economia de piata, abia s-au terminat privatizarile, abia au mai crescut salariile si criza intoarce tara din drum. Deja Romania este pe primul loc in UE, cu cea mai mare rata a inflatiei: 5,9, semn ca leul devine din ce in ce mai slab in ciuda tratamentelor aplicate de Banca Nationala. In schimb, Romania este pe ultimul loc intre statele comunitare dupa criteriul competitivitate si a coborat noua locuri fata de anul trecut, potrivit Institutului International pentru Managementul Dezvoltarii din Elvetia". Integral in Romania libera.