Monica Macovei si Cristian Preda se delimiteaza de Ridzi. Grupul societatii civile din PDL rupe tacerea in cazul Monica Iacob-Ridzi. Doi dintre noii europarlamentari democrat-liberali, Monica Macovei si Cristian Preda, au criticat voalat implicarea lui Ridzi in scandalul “2 mai”, sugerand indirect in acelasi timp ca premierul Emil Boc ar trebui sa o demita. "Politicienii din toate partidele, pentru a-si proteja membrii ce au probleme cu justitia, se refera la prezumtia de nevinovatie. Prezumtia de nevinovatie trebuie respectata de organele de ancheta si de cele judiciare, dar asta nu inseamna ca un sef de partid trebuie sa tina in functie o persoana", a declarat, marti, Monica Macovei, in cadrul unei emisiuni la Realitatea FM. Intrebata daca se refera la cazul ministrului Tineretului si Sportului, Macovei a raspuns ca nu a vizat un exemplu concret, dar a mentionat faptul ca invocarea prezumtiei de nevinovatie este o practica intalnita in toate partidele, scrie Cotidianul.

Parlamentarii vor locuinte de serviciu. Senatorii Iulian Urban (PDL) si Attila Cseke (UDMR) i-au cerut presedintelui Senatului, Mircea Geoana, sa faca demersuri, impreuna cu presedintele Camerei, pentru declansarea unei proceduri de construire de locuinte de serviciu pentru parlamentarii care au nevoie de cazare in Bucuresti, scrie EvZ.

Sapunaru, Orban si Hrebenciuc, in topul chiulangiilor. Institutul pentru Politici Publice (IPP) sustine, intr-un studiu prezentat presei, ca prima sesiune parlamentara a acestui an a fost „marcata de absenteism“. Campioni absoluti la acest capitol au fost ministrii. „Din 472 de voturi in plen, exprimate prin sistemul de vot, Marian Sarbu (PSD+PC) si Dan Nica (PSD+PC) nu au participat la nici unul, Elena Udrea (PDL) a votat de trei ori, Constantin Nita (PSD+PC) de opt ori, Theodor Paleologu (PDL) de 18 ori si Monica Iacob-Ridzi de 20 de ori“, precizeaza IPP. In afara ministrilor, IPP sustine ca in topul absentilor de la Camera se afla si alti reprezentanti de marca ai partidelor care au lipsit masiv de la votul din plen: Nini Sapunaru (PNL) cu o prezenta de doar 7%, Ludovic Orban (PNL) - 7%, Dan Ilie Morega (PNL) - 8%, Viorel Hrebenciuc (PSD+PC) - 8% si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD+PC) - 9%, scrie Cotidianul.

PDL isi dribleaza alegatorii cu ajutorul PRM si PNG. PDL si-a calcat in picioare haina doctrinara, batand palma pentru Bucuresti cu doua partide extremiste: PRM si PNG. PDL si PRM au semnat un protocol de colaborare in Consiliul General al Bucurestiului prin care una dintre cele doua functii de viceprimar ii va reveni lui Victor Iovici, de la PRM. Acesta urmeaza sa fie ales in locul lui Robert Ionescu, pe cale sa devina primul politician PNG care intra in Guvern ca sef al unei agentii din subordinea Ministerului Economiei. PDL a ajuns in aceasta situatie dupa ce unul dintre consilierii PNG, aliat, a dezertat la PSD, distrugand majoritatea fragila din Consiliu. PDL si-a gasit atunci un nou aliat, in PRM, asigurandu-si astfel 30 de voturi din totalul de 55 din Consiliu si reusind sa pastreze postul de viceprimar al lui Mircea Raicu, scrie Romania libera.

Analistii: Geoana are de pierdut daca iese de la guvernare. Contactati de cotidianul.ro, analistii politici sustin ca retragerea PSD+PC de la guvernare ceruta de liderul conservator Dan Voiculescu ar putea fi o carte perdanta pentru Mircea Geoana. “Alianta PSD+PC ar trebui sa se retraga cat mai repede de la guvernare” pentru a creste sansele la prezidentiale ale lui Mircea Geoana, declara ieri liderul PC Dan Voiculescu intr-un interviu pentru Cotidianul. Analistii contactati de Cotidianul il contrazic. “Cel care paraseste corabia in vremuri de criza, poate plati pretul. Experienta crizei in strainatate arata ca in astfel de momente, oamenii tind sa fie mai legati de cei care sunt la putere. Totul depinde de evolutia situatiei economice”, crede fostul lider al Grupului de la Cluj din PSD Vasile Dancu.

Mircea Marian, in "Si Patriciu are dreptate. Putin", afirma ca "intr-un articol publicat intr-un ziar pe care-l patroneaza, Dinu Patriciu sustine ca nu mai putin de 50% din „birocratia centrala si locala” ar trebui sa fie concediata. Trecem peste faptul ca Patriciu putea sa-l convinga sa urmeze acest sfat pe prietenul sau, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu. La sfarsitul guvernarii liberale, in 2008, cheltuielile cu personalul bugetar au depasit 8% din PIB, fata de 4,8%, in 2004. Dar fostul patron al Rompetrol are dreptate atunci cand arata ca numarul bugetarilor - undeva in jur de 1,3 milioane - este mult prea mare. Veniturile lor - care au crescut pana si in acest an urmare a legilor emise de guvernul anterior - sunt platite din taxele si impozitele firmelor private, si asa sufocate de criza". Integral in EvZ.

In "Mircea Geoana. Chit-chit", Cristian Patrasconiu sustine ca "Presedintele PSD practica actele de curaj in regim part-time. Voi face mai jos o mica demonstratie in acest sens. Mircea Geoana pe surse, la Turnu Magurele. Cocos, agresiv, luandu-si poza de barbat politic, indeamna la lupta. Este cat se poate de explicit in ce spune. Citez: “Dati, ma, in ei ca sunt vraiste la chestia asta! Boc n-are habar de economie. Pogea este adus de pe drumuri. ~stilalti toti siu ca este omul de casa al lui Videanu. Sunt vulnerabili din punct de vedere public. Hai sa-i atacam.” Asadar, pe surse, pe inregistrari, probabil ca si in oglinda cand se priveste intens, Mircea Geoana e sau macar incearca sa fie un lider. Secventa numarul doi. Luni, sedinta de coalitie". Integral in Cotidianul.