Basescu s-a suparat pe Licuriciul cel mare Seful statului a notificat reprezentanta diplomatica a Americii la Bucuresti ca nu va da curs invitatiei de a participa la aniversarea, joi, 2 iulie, a Zilei Nationale a Statelor Unite. Oficial, seful statului da vina pe agenda incarcata, insa, conform unor surse diplomatice, Traian Basescu ar dori, prin absenta sa, sa transmita un semnal de nemultumire catre Washington fata de trimiterea cu intarziere a unui ambasador titular dupa plecarea, in urma cu aproape un an, a fostului sef al misiunii diplomatice la Bucuresti a Statelor Unite ale Americii, Nicholas Taubman. Noul ambasador american, Mark Gitenstein, este asteptat sa isi preia postul dupa vacanta diplomatica ce se incheie pe 1 septembrie, scrie Cotidianul.

Intrebat intr-o emisiune de la Realitatea TV cu cine ar vota daca in turul II al alegerilor prezidentiale s-ar confrunta Mircea Geoana si Crin Antonescu, ministrul Radu Berceanu (PDL) a spus ca ar inclina spre Antonescu, precizand ca nici acesta nu are calitatile necesare unui presedinte. Intrebarea l-a pus in incurcatura pe Berceanu, acesta afirmand ca alegerea i-ar fi cu atat mai grea cu cat voteaza de fiecare data. "Mi-e foarte greu sa aleg... As inclina mai repede catre Crin Antonescu, dar mi-e foarte greu", a spus ministrul PDL dupa cateva momente de ezitare. "Sunt doi candidati fara calitatile care sa-i recomande pentru aceasta chestiune. Pentru functia asta sunt necesare niste calitati... Am mari retineri", a repetat Berceanu. Apoi democrat-liberalul s-a referit la lipsurile pe care le-ar avea Antonescu pentru a putea indeplini functia de sef al statului. "Are o anumita dezinvoltura, dar am retineri in legatura cu inhamatul la treaba, relateaza Cotidianul.

PSD lanseaza sondajul pentru descurajarea lui Oprescu La varful PSD se manifesta un interes deosebit fata de eventuala candidatura independenta a lui Sorin Oprescu la prezidentiale. Social-democratii au testat, intr-un sondaj comandat la CURS, posibilele efecte ale intrarii in competitie a primarului Capitalei. Concluzia: o eventuala candidatura a lui Oprescu nu ar avea nicio valoare. Primarul general ar obtine doar 6% din voturi, aproape cat mai putin cunoscutul Radu Duda (5%). Mai mult, daca Oprescu ar candida, cel mai afectat ar fi Crin Antonescu, care ar pierde 5% din voturi, informeaza EvZ.

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu s-a declarat, ieri, “absolut convins” ca presedintele Traian Basescu se va inscrie in cursa pentru Cotroceni. “Credeti ca nu o se inscrie? Eu, personal, sunt sigur. Nu stiu ce face domnul Traian Basescu, dar eu sunt absolut sigur ca o sa se inscrie”, a spus el. Ministrul Transporturilor a mentionat ca presedintele Basescu nu a dorit sa fie, din cei cinci ani de mandat, patru ani presedinte si un an candidat. “Cred ca este normal ca cel aflat in functie sa se inscrie intr-un termen normal in competitie, adica in apropierea inceperii campaniei, precampaniei, pentru ca, vrand-nevrand, de principiu, el este considerat oricum unul din competitori, fiind cel care ocupa functia”, a spus Berceanu, scrie Gardianul.

Comisia Europeana anunta ca nu a fost informata in legatura cu o eventuala solicitare a autoritatilor romane referitoare la intentia de finantare a CEC din bani de la buget. Potrivit unui raspuns transmis agentiei Mediafax de Comisia Europeana, "autoritatile romane nu au informat Comisia Europeana in legatura cu recapitalizarea CEC. Comisia a descoperit singura acest lucru si au fost serviciile Comisiei care au contactat, informal, autoritatile romane, la jumatatea lunii martie, nu invers". Oficialii de la Bruxelles spun ca astfel de informatii sunt insuficiente pentru a permite Comisiei sa evalueze daca recapitalizarea CEC constituie ajutor si daca raspunsul este afirmativ, daca acesta este compatibil cu dispozitiile Tratatului European. "Totusi, Comisia a fost cooperanta fata de autoritatile romane, explicandu-le care sunt optiunile", scrie Romania Libera.