PNL, refuzat de Avocatul Poporului. Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constitutionala (CC) in cazul ordonantei care da posibilitatea guvernului sa modifice sau sa abroge legile inainte de intrarea lor in vigoare. Institutia condusa de Ioan Muraru nu a dat curs cererii formulate de liberali in acest sens si, mai mult, a transmis PNL ca nu este vorba despre o problema de constitutionalitate. „Azi (vineri - n.r.) am trimis raspunsul catre PNL, in legatura cu plangerea fata de Ordonanta prin care s-a modificat tehnica legislativa. Nu este o problema de neconstitutionalitate in primul rand, nu in sensul in care am aruncat pisica in curtea vecinilor”, a declarat, ieri, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, fost judecator la Curtea Constitutionala, citat de EvZ.

CNSAS, in carantina din cauza dosarului “Gica Popescu”. Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis la ultima sedinta ca Mihail Bumbes, cercetatorul care a investigat dosarul de Securitate al lui Gica Popescu, sa nu mai aiba acces la arhiva CNSAS pana cand institutia nu va finaliza ancheta care sa lamureasca cum au ajuns in presa documentele consultate de acesta. “Este o ancheta a departamentului de Cercetare, care acrediteaza cercetatorii, ale carei prime rezultate le asteptam la sedinta Colegiului de saptamana viitoare. Nu este vorba de retragerea acreditarii sau de o executie sumara a lui Mihai Bumbes. Vrem sa ne lamurim cum au ajuns in presa aceste documente. Pana atunci am fost de parere in Colegiu ca este firesc ca acesta sa nu mai aiba acces la alte documente”, a declarat Claudiu Secasiu, reprezentant al Colegiului CNSAS, noteaza Gardianul.

PD-L pune in aplicare strategia „sa ne dezlipim de Ridzi” si ii scrie demisia pe surse. Ridzi nu vrea sa plece si „da explicatii” in emisiunea lui Cristoiu. Pedelistii comenteaza - mai deschis sau pe surse - ca ministrul Tineretului trebuie sa isi dea demisia. Subiectul va fi discutat intr-o sedinta a partidului de luni. Ridzi nu a fost indepartata deocamdata invocandu-se faptul ca s-ar crea un precedent periculos prin care opinia publica ar capata control asupra partidului. Ridzi merge sa „dea explicatii” doar in emisiunea lui Ion Cristoiu, ziaristul care le-a laudat pe Elena Udrea si Elena Basescu dupa ce au fost in emisiunea sa, noteaza Gandul.

Bejinariu: “Poate vom renunta la serviciile premierului Boc daca ramane in continuare in postura de portavoce”. Deputatul PSD Eugen Bejinariu sustine ipoteza ca formatiunea din care face parte poate renunta la “serviciile” actualului premier al Guvernului PSD – PD-L, Emil Boc, daca acesta continua sa ramana portavoce si nu-si va indeplini rolul de prim-ministru. “Poate se gandeste domnul Boc sa conduca Guvernul, sa nu mai fie un reportofon sau o portavoce. (...)Daca domnul Boc ramane in continuare in postura de portavoce, si nu de prim-ministru, poate vom renunta la serviciile domniei-sale”, a declarat, ieri, Bejinariu. El a mai spus ca dupa sase luni de guvernare poate constata doar ca Guvernul Boc nu a reusit sa aiba nici o solutie anticriza, in prezent, in Romania manifestandu-se a treia recesiune economica din ultimii 20 de ani, noteaza Gardianul.

Sondaje CURS contradictorii: Jongleria procentelor pentru Cotroceni. Doua sondaje CURS sugereaza ca batalia pentru fotoliul de la Cotroceni se va da intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Institutul de sondaj ofera procente diferite clientilor sai – PSD si INCOR – pentru sondaje realizate in aceeasi saptamana. Prima optiune in intentiile de vot ale romanilor este Traian Basescu in doua sondaje realizate in aceeasi perioada de CURS, unul din beneficiarii rezultatelor fiind PSD, iar altul Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR), organizatie fondata de ex-presedintele Emil Constantinescu si condusa de fostul consilier prezidential Zoe Petre. La intrebarea in sondajul PSD "Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale si ar candida pentru functia de presedinte al Romaniei urmatoarele persoane, cu cine ati vota?", 35% din cei chestionati ar vota cu Traian Basescu, 25% cu Mircea Geoana, 20% cu Crin Antonescu, 11% cu Corneliu Vadim Tudor, 5% cu Principele Radu si 1% cu Nati Meir, informeaza Romania Libera.

In editorialul "O amintire cu Monica Iacob-Ridzi", Cristian Patrasconiu afirma: "Candva, am impartit acelasi platou de televiziune pentru aproximativ o ora. Se intampla in perioada in care Andrei Gheorghe si Corina Dragotescu moderau emisiunea de la RTV care incepea la ora 23:00. Monica Iacob-Ridzi era, la acea vreme, europarlamentar si, in discutia din platou, imi amintesc, printre altele, ca isi alegea cu mare atentie cuvintele. Nu digera prea bine sau macar isi luase poza cuiva care nu digera prea bine “realitatile politice dambovitene” si ducea mereu discutia spre (normal!) Europa si spre principii. Fara sa fie spectaculos ce spunea dna Ridzi, suna bine, suna a minima decenta si a normalitate". Integral in Cotidianul.