Nu trebuie sa fii cititor in stele pentru a realiza ca Mircea Geoana nu este nici pe departe cartea cåstigatoare a PSD pentru alegerile prezidentiale. Dupa o expunere mediatica si publica excesiva in campania pentru europarlamentare, Geoana a ajuns cu greu la 24%, cifra care da fiori pe holurile din Kiseleff, unde se comenteaza din ce in ce mai mult lipsa de anvergura politica a candidatului PSD la prezidentiale. Surse social-democrate bine informate ne-au declarat ca, in ultima vreme, se contureaza o solutie noua pentru alegerile din aceasta toamna: presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Argumentele in favoarea reorientarii PSD spre solutia Adrian Nastase sunt numeroase si cu mai multa greutate in comparatie cu cele care sustin mentinerea candidaturii lui Mircea Geoana. Candidatul Mircea Geoana s-a aflat intotdeauna cu multe procente in urma partidului, semn ca nu a fost si nici nu va fi vreodata o locomotiva electorala adevarata. In comparatie, procentele de vot ale lui Nastase au gravitat intodeauna deasupra partidului, semn analizat indeaproape zilele acestea in Kiseleff, relateaza Curentul.

Din cauza rezultatelor slabe obtinute de PD-L in judetul Vaslui la recentele alegeri europarlamentare, conducerea respectivei filiale a fost inlocuita, sambata, in prezenta ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, si a coordonatorului zonal pedelist, Gheorghe Stefan , zis si „Pinalti”. Astfel, fostul presedinte al organizatiei judetene, Cornel Mihalache, a fost nevoit sa-i cedeze locul deputatului Dragos Iftimie, care si-a stabilit deja un obiectiv: obtinerea unui rezultat mai bun la alegerile prezidentiale. As putea spune ca asta este, de fapt, prioritatea numarul unu. Putem considera ca deja suntem in campanie, timpul e foarte scurt”, a precizat Iftimie, citat de agentia NewsIn. Totusi, ca sa nu se simta cu totul exclus, Biroul Permanent National i-a rezervat fostului presedinte, ca recunostinta pentru activitatea anterioara, unul din cele doua posturi de vicepresedinte, pe celalalt fiind numit deputatul Dan Marian, relateaza Gandul.

Vajnicul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor e suspect de proxenetism si pedofilie, dar si de faptul ca ani buni a facut politie politica. Deunazi, marele fotbalist Gica Hagi sugera presei sa cerceteze legaturile pe care le-ar fi avut cu Securitatea si unul dintre aliatii parlamentarului nostru. Este vorba despre Gigi Becali, la randul sau ales in PE pe listele PRM. Imediat, finantatorul Stelei s-a jurat ca n-a facut informari la Securitate si a spus ca Hagi este nebun daca afirma asa ceva, insa e greu de spus acum ce consecinte va avea declaratia “Regelui”. Deocamdata insa avem un caz special - Corneliu Vadim Tudor, scrie Gardianul.

Democrat-liberalii se confrunta cu o problema de imagine, agravata cu fiecare zi, in care Monica Ridzi ocupa scaunul ministerial. Cazul Ridzi a declansat si razboiul intern in partid intre cele doua tabere. Aripa veche, formata din "greii" Blaga, Videanu, Berceanu si Preda, se infrunta cu tabara Elenei Udrea, Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi, care au castigat teren in partid. Premierul Emil Boc a infirmat sambata informatiile potrivit carora presedintele Basescu l-ar fi sunat pentru a-i spune ca nu este de acord cu demiterea ministrului Tineretului si Sportului. Seful Executivului a reafirmat ca PDL nu va impiedica ancheta justitiei in cazul ministrului Ridzi si ca nici nu va vota in Parlament impotriva inceperii urmaririi penale, in cazul in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va solicita declansarea acestei proceduri. "Cel putin din perspectiva Partidului Democrat Liberal, nici un ministru nu va beneficia de protectie speciala in raport cu justitia. Monica Iacob Ridzi va merge, va da socoteala in fata justitiei si, evident, va raspunde din punct de vedere legal si politic pentru ceea ce face", a spus Boc, informeaza Romania Libera.

Sansele PSD de a ramane la putere sunt minime, in conditiile in care Traian Basescu isi va reinnoi in toamna mandatul de presedinte al Romaniei. O spune chiar liderul social-democratilor Mircea Geoana, care compara cu niste „cantece de sirena” asigurarile PDL-istilor ca PSD va ramane la guvernare. „Cred ca, in timpul campaniei, Traian Basescu si unii lideri PDL vor trimite cantece de sirena catre PSD-isti, spunandu-le: nu va faceti griji, veti ramane la guvernare indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale. Au inceput deja sa dea acest semnal. Nimic mai fals. (…) Celor care isi fac iluzia ca Traian Basescu va avea vreo intentie binevoitoare fata de PSD in conditiile in care castiga inca o data se insala amarnic”, a declarat Geoana, intr-un interviu. Liderul PSD a adaugat ca singurul scop al sefului statului este ”de a-si crea un partid dominant”, iar social-democratii nu reprezinta decat obstacol in calea sa, relateaza EvZ.

Intr-o localitate aflata nu departe de Piatra Neamt, Elena Basescu a reusit o performanta electorala uimitoare in domeniul administrarii umilintei. Cu 33 de procente inregistrate in comuna nemteana Alexandru cel Bun la alegerile europene a batut mar atat Partidul Democrat Liberal, cat si pe cel Social Democrat. Daca in cazul PDL a fost vorba despre o diferenta de vreo sase procente, PSD a ramas la peste 20 de procente distanta. Cum a fost insa posibila grozavia? Pentru ca pe liste sunt trecuti aproape 5.000 de oameni cu drept de vot, iar EBA nu si-a aratat nici fitele si nici nu a incercat sa-i impresioneze cu talentul oratoric. De fapt, istoria retine faptul ca in viata ei nici nu a pus piciorul in comuna care avea sa scoata cel mai tare rezultat al ei. „Cica a trecut o data pe aici, cu masina, dar nu a oprit...”, umbla vorba printre babutele care i-au dat girul pentru un mandat de europarlamentar. Raspunsul acestei dileme vine extrem de transant de la primarul comunei, Ion Rotaru: „Pai de ce sa vina ea sa faca aici campanie, cand i-am facut-o eu? Eu m-am dus la oameni sa le zic sa o voteze. Iar eu stiu sa fac campanie electorala”. Lucrurile se complica putin atunci cand aflam ca primarul e de la PRM, iar logica ar fi dictat ca voturile sa mearga spre Gigi Becali si Vadim Tudor. Dar primarul vede altfel lucrurile: „Domnule, eu am ajutat-o pentru ca e femeie. Mie doua lucruri imi plac in viata: florile si femeile. Din pacate, acum am ramas doar cu mirosul. Cum sa n-o ajut sa castige?”, scrie Cotidianul.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009, scrie duminica ziarul rusesc online Pravda, atribuindu-i succesul obtinut la CIJ in disputa cu Ucraina sau implicarea in evenimentele din R. Moldova. "Bineinteles, spre deosebire de colegii sai din SUA si Iran, Barack Obama si respectiv Mahmoud Ahmadinejad, el (Traian Basescu - n.r.) a oferit mai putine motive de discutie despre persoana sa. Dar despre aceste tari se vorbeste des, pe cand Romania este un 'oaspete' mai rar al fluxurilor de stiri. Insa acest an a schimbat totul si acest lucru a fost posibil datorita presedintelui Romaniei", scrie Pravda, publicatie rusa online privata, care nu are nicio legatura cu organul de presa al Partidului Comunist. Principalul succes al lui Basescu, potrivit Pravda, "este victoria pe care a obtinut-o la inceputul anului in diferendul cu Ucraina in disputa privind Insula Serpilor, informeaza Cotidianul.