"Primul siloz", dedicat baronilor. Programul "Primul siloz", lansat de Ministerul Agriculturii, devine o afacere de promovare si salvare de la criza a baronilor locali. Nicidecum de ajutorare a taranului. Guvernul a luat ieri in discutie o ordonanta de urgenta prin care agricultorii pot obtine credite bancare pe baza unui sistem asemanator cu "Prima Casa". Insa taranul roman nu poate obtine bani de la banca pentru investitii in agricultura decat pe baza unor garantii bancare. Aceste garantii inseamna obligativitatea ca taranul sa-si depoziteze cerealele in silozuri acreditate de Ministerul Agriculturii. Insa un fost ministru al Agriculturii ne-a declarat ca in acest moment pretul pentru depozitarea cerealelor este stabilit, printr-un sistem de monopol, de baroni PSD ai agriculturii: Trita Fanita (Agroexport), Ioan Nicolae (Interagro) si Culita Tarata (SC TCE Trei Brazi). "Patru firme (printre care Interagro, Agroexport, Cargill) detin aproape jumatate din piata depozitarii cerealelor. Dat fiind ca taranul are nevoie de garantii bancare pentru a obtine credit cu garantii de stat, stapanii silozurilor vor stabili, dupa voie, pretul depozitarii", ne-a precizat sursa citata, noteaza Romania Libera.

Kelemen Hunor: UDMR are candidat la prezidentiale pentru a nu ceda spatiul politic altora. Candidatul UDMR la presedintie, Kelemen Hunor, si-a analizat miercuri, in cadrul Taberei UE de la Baile Tusnad, sansele la alegerile prezidentiale si a explicat motivul pentru care Uniunea si-a desemnat un candidat, afirmand, printre altele, ca nu-si putea permite sa "cedeze spatiul politic altora". Kelemen Hunor a participat miercuri, la o discutie in cadrul Taberei UE de la Baile Tusnad, avand ca tema alegerile prezidentiale si daca poate Romania sa aiba un presedinte maghiar, informeaza Cotidianul.

Mogulul Voiculescu il vrea in guvern pe mogulul Patriciu. Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, s-a aratat indignat de alcatuirea actualului Executiv, in special de ministrii PD-L care ocupa portofoliile economice. Intr-un comunicat de presa, acesta a sanctionat, in calitate de coautor al programului anticriza propus de Alianta PSD+PC, lipsa de profesionalism si coerenta a cabinetului Boc: „In conditiile celei mai grave crize economice din istorie, Romania este condusa de amatori, de urechisti care nu au invatat niciodata notele economiei”, noteaza Gandul.

Nemirschi n-a avut timp de licitatii. Comisia parlamentara l-a audiat, ieri, pe ministrului Mediului, in legatura cu atribuirea, fara licitatie, a unui contract de publicitate in valoare de 500.000 de euro firmei Ars Advertising. Chestionat pe tema existentei altor contracte acordate prin aceeasi procedura a incredintarii directe, Nicolae Nemirschi a mentionat incheierea unui parteneriat de 15.000 de euro cu o societate din domeniul tipografic. El a precizat ca noul contract a fost semnat „in contextul“ celui cu Ars Adevertising, scrie Adevarul.

La Europarlamentare, Elena Basescu a cheltuit aproximativ 500.000 de lei, 432.906 fiind donatii. Pregatirile pentru alegerile europarlamentare desfasurate in data de 7 iunie au scos sume importante de bani din buzunarele partidelor politice participante. In topul “cheltuitorilor” se afla PD-L, care a investit in campania pentru Parlamentul European peste 9 milioane de lei. Pe locul al doilea s-a clasat Alianta PSD+PC, care a cheltuit aproximativ 7 milioane de lei, urmata de PNL, care a investit aproape 3 milioane de lei. Nu de atatea resurse s-au bucurat UDMR si PRM, care au reusit, totusi, sa obtina cu sume mult mai mici mandate la PE. La capitolul candidati independenti, la acea vreme, fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, a “platit” pentru fotoliul de europarlamentar 487.939 de lei, scrie Gardianul.

In editorialul "Geoana s-a jucat de-a presedintia", Horia Ghibutiu afirma ca "Al doilea om in stat a acceptat invitatia aiuritoare de a-si imagina ce ar face daca ar ajunge presedinte. Nu s-a jucat mult de-a presedintia. Dar s-a jucat. Ca mai tot romanul abonat la cablu, am cascat si eu gura la televizarea in direct a ceea ce a reprezentat, probabil, evenimentul anului in media - omagiul adus marti, la Staples Center din Los Angeles, irepetabilului Michael Jackson. Practic, aveam doua posibilitati de a urmari emotionanta transmisie. Prima, sa ma uit pe CNN ori Euronews, cu avantajul unui „direct” curat, fara dublaje, titraje si interventii docte din studio. A doua, sa vizitez cu telecomanda posturile din Romania care au difuzat, integral sau pe sarite, evenimentul. Fireste, am ales provocarea. Dupa socoteala mea, au fost „live” Pro TV-ul, Antena 1, Realitatea, Antena 3, N 24, U TV, MTV, Music Channel (scuze daca am omis pe cineva, abonamentul meu are posibilitati limitate)". Integral in EvZ.