UDMR nu vrea modificarea Constitutiei. UDMR nu sprijina modificarile constitutionale propuse de presedintele Traian Basescu. „Se incearca modificarea Constitutiei intr-o directie care se opune intereselor minoritatilor si care ar duce la limitarea puterii parlamentare din Romania”, sustine europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler. In opinia sa, cu Traian Basescu „jucator” si o Curte Constitutionala pe post de ,,legiuitor”, propunerile pentru noua Constitutie nu respecta ,,regulile democratiei”, noteaza EvZ.

Grupul parlamentarilor debusolati care se urnesc mai greu din cauza tracului. Ei sunt alesii care in primele doua sesiuni din aceasta legislatura nu au avut nicio initiativa legislativa si nu au deschis gura decat atunci cand au depus juramantul. S-au miscat din banci doar pentru a ajunge, eventual, la bufetul Parlamentului. Lista lor nu e una de neglijat, mai ales ca au trecut sapte luni de la campania electorala, cand promiteau la fiecare colt al colegiului ca vor initia legi care sa-i ajute pe alegatori si vor desfasura pentru acestia o activitate legislativa intensa. Au vorbit doar la depunerea juramantului. Fiecare formatiune are parlamentari care nu s-au implicat niciodata in dezbaterile din plen in cele doua sesiuni. Potrivit site-ului Camerei, deputatul PSD de Calarasi, Dumitru Boabes, nu a vorbit la tribuna decat pe 19 decembrie 2008, cand a depus juramantul. Nici in privinta initiativelor legislative, nu a depus prea mari eforturi. El a semnat impreuna cu alti cativa colegi de partid o singura propunere, de modificare a Legii pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere, scrie Gandul.

PSD «forteaza» modificarea protocolului de guvernare. Social-democratii vor sa modifice in toamna protocolul de colaborare guvernamentala cu PD-L, “fortand”, potrivit unor surse din conducerea formatiunii, introducerea unor puncte din planul de iesire din criza prezentat in urma cu o saptamana de liderul PSD, Mircea Geoana. Mai mult, refuzul democrat-liberalilor de a accepta acest lucru ar putea duce la o rupere a aliantei de guvernare chiar in pragul alegerilor prezidentiale care, cumulat cu protestele sociale prognozate, sa determine o reducere masiva a electoratului actualului presedinte Traian Basescu. Vicepresedintele PSD Ioan Stan sustine insa ca protocolul aliantei va fi modificat doar in urma deciziei Curtii Constitutionale asupra legii care prevedea ca presedintele Senatului sa fie si vicepresedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, punct care va fi scos, noteaza Gardianul.

Traian Basescu pledeaza in Cisiordania pentru solutia "doua state". Presedintele a vizitat mormantul lui Yasser Arafat si s-a intalnit cu omologul palestinian Mahmud Abbas si a subliniat interesele energetice ale Romaniei in Orientul Mijlociu. Aflat in vizita in teritoriile palestiniene, presedintele Traian Basescu s-a intalnit, duminica, cu presedintele Autoritatii Palestinene, Mahmud Abbas. Primirea a avut loc la sediul Securitatii din Ramallah, in Cisiordania, scrie Cotidianul.

Ridzi si Tariceanu i-ar putea intoarce pe deputati din vacanta. Dupa prima ancheta parlamentara finalizata in trei saptamani, Biroul Permanent decide astazi cat de rapid se va pronunta plenul Camerei Deputatilor. E vorba de doua cereri de urmarire penala: Ridzi si Tariceanu. Presedintele camerei deputatilor, Roberta Anastase (PDL), a declarat ca va cere Biroului Permanent, care se va aduna astazi, convocarea unei sesiuni extraordinare a plenului, dedicata celor doua solicitari de incepere a urmaririi penale, dar si discutarii rapoartelor Sterling si Ziua Tineretului. Roberta Anastase argumenteaza ca, potrivit regulamentului, "rapoartele comisiilor de ancheta urmeaza sa fie dezbatute in 15 zile de la depunerea acestora", si spune ca a primit joi seara raportul comisiei Ridzi, noteaza Romania Libera.

In editorialul "De ce nu a scapat Ridzi", Dan Cristian Turturica afirma ca reactia presei in cazul Ridzi este un "exemplu minunat de solidaritate jurnalistica. Dezvaluirile incepute de "Gazeta Sporturilor" in urma cu o luna au devenit rapid subiect principal pentru toata mass-media. Numeroase publicatii, televiziuni si site-uri de Internet nu s-au multumit doar sa citeze demersul "Gazetei" si s-au alaturat cu toata forta campaniei menite sa scoata la iveala toate dedesubturile afacerii prin care ministrul Tineretului si Sportului a transferat cateva sute de mii de euro din bani publici catre doua firme de apartament. A fost o exemplara dovada ca, atunci cand vrea, mass-media poate lasa orgoliile profesionale deoparte si poate face front comun pentru a demasca afacerile veroase si abuzurile demnitarilor". Integral in Romania Libera.