Vintu se judeca cu Basescu in octombrie. Procesul in care Sorin Ovidiu Vintu ii cere presedintelui Traian Basescu daune de un milion de euro incepe la mijlocul lui octombrie, la Tribunalul Bucuresti. Actiunea omului de afaceri a fost inregistrata, ieri, pe rolul Sectiei a IV-a civila, iar data de incepere a procesului a fost stabilita pentru 16 octombrie, scrie EvZ.

De ziua lui, Geoana a inchiriat Teatrul Bulandra si pe Dan Puric. Anul trecut, la 50 de ani, isi comanda un spectacol grandios la Vila Lac 1 din Primaverii, la care ii canta trupa Phoenix si pe care platea, potrivit unor calcule facute de presa la momentul acela, 40.000 de euro. Anul acesta, an de criza si de candidatura la presedintie, Mircea Geoana a decis sa se serbeze mai discret. Pentru marti seara, liderul PSD a inchiriat Teatrul Bulandra, unde ii va duce pe cei 200 de invitati ai sai la un spectacol interpretat de trupa lui Dan Puric, scrie Gandul.

PSD si PDL se bat pe doua miliarde de euro de la UE. Videanu e acuzat ca a facut o HG prin care isi trage la bugetul Ministerului Economiei banii de la UE pentru emisiile de carbon. Nemirschi declara hotararea de guvern a lui Videanu ilegala si revendica banii. Ministrii PSD s-au plans ieri in sedinta Biroului Permanent al partidului ca nu au niciun cuvant de spus in Guvern si ca actele normative care se refera la bani sunt adoptate fara avizul lor, scrie Cotidianul.

Banii ministrilor, urmariti de ANI si in strainatate. "Mai mult de un membru al Cabinetului are conturi in strainatate, nu doar in Elvetia", este avertismentul transmis membrilor Guvernului de seful ANI, Alexandru Macovei. Din cei 20 de membri ai Guvernului, doar trei si-au trecut in declaratiile de avere conturi deschise la banci din strainatate. Este vorba de Vasile Blaga, Radu Berceanu si Theodor Paleologu. Primul si-a declarat doua conturi in Germania, in valoare de peste 42.000 euro, ambele pe numele fiului, in vreme ce Berceanu a admis ca are intr-un cont, in Spania, deschis in 1999, doar 1.900 euro. La randul sau, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, are depusi 40.000 euro la o banca franceza, scrie Romania libera.

Pesedistii, suparati pe Hrebenciuc: „Dormim in bocanci“. Social-democratii au fost luati prin surprindere de actiunile de campanie incepute deja de PD-L si PNL in toata tara. La sedinta BPN de ieri, liderii PSD s-au plans ca echipa de campanie a partidului nu are definitivat nici macar un calendar de actiuni pentru Mircea Geoana, candidatul la prezidentiale al formatiunii, in timp ce presedintele Traian Basescu are un program larg de vizite in mai multe regiuni, iar liderul liberal Crin Antonescu isi lanseaza inca de pe acum programul pentru alegerile din toamna, scrie Gandul.

Europarlamentarii Gigi si Vadim vor locui la hotel. Europarlamentarii boboci au facut ieri cunostinta cu sediul de la Strasbourg, acolo unde a avut loc sedinta inaugurala a eurolegislativului 2009-1014. Alaturi de veteranii europarlamentari s-au aflat si debutanti - Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Monica Macovei sau Elena Basescu. Una din marile lor probleme a fost gasirea unei locuinte la Bruxelles, acolo unde isi vor petrece de acum incolo majoritatea timpului, scrie Cotidianul.

PE isi incepe mandatul de pe pozitii de forta. Noul Parlament European isi incepe astazi cel de-al 30-lea mandat de 5 ani. Cei 736 de eurodeputati isi incep misiunea incercand sa contrabalanseze rolul dominant al Consiliului European. Spre deosebire de precedentele legislaturi, cand alegerea sefului Comisiei Europene nu intampina dificultati, eurodeputatii nu-l vor reconfirma pe actualul presedinte al CE, Jose Manuel Barroso, la un nou mandat. Cel putin, nu la fel de repede pe cat si-ar fi dorit Consiliul European (reuniunea sefilor de stat si de guvern, principalul organism de decizie al UE si garant al suveranitatii statelor membre), scrie Romania libera.

In "Nimic despre Gigi Becali", Ioana Lupea afirma ca "noul Parlament European isi incepe azi mandatul cu o premiera. Nu, spre dezamagirea presei romanesti, nu va fi vorba despre vreun spectacol grotesc pe care l-ar da europarlamentarii romani Gigi Becali si C.V. Tudor, ci despre alegerea unui presedinte din Europa de Est. Fostul premier polonez Jerzy Buzek, candidatul PPE, sustinut si de socialisti, si de liberali, va conduce legislativul european doi ani si jumatate, timp in care ar putea intra in vigoare si Tratatul de la Lisabona care ofera Parlamentului European un cuvant mai greu in privinta legilor europene". Integral in EvZ.

Cristian Patrasconiu, in "Vadim-Bruxelles. Tur-retur", sustine ca "majoritatea europarlamentarilor romani se vor pierde in hatisurile confortabile ale singurei institutii a Uniunii Europene in care membrii acesteia sunt alesi direct de catre cetatenii statelor membre. Cu rarisime exceptii, europarlamentarii romani din precedenta „legislatura“ europeana au fost, cum spun americanii, „sub radar“. Cu alte cuvinte, activitatea lor din Parlamentul European i-a facut, atunci cand a venit momentul bilanturilor, sa se remarce doar intr-un singur fel oarecum notabil - anume prin aceea ca nu s-au remarcat cu nimic la Bruxelles sau la Strasbourg. O buna parte dintre cei care au reprezentat Romania in jumatatea de mandat de europarlamentar incheiata de curand se regasesc si in formula de 33 de eurodeputati cu care tara noastra isi incepe in mod oficial pe 13 iulie activitatea in noul Parlament European". Integral in Cotidianul.