Romanii s-au ales doar cu sefia unei delegatii. Avem sapte vicepresedinti in comisiile Parlamentului European. Monica Macovei va coordona relatia Bruxelles-ului cu Chisinaul. Nici unul dintre cei 33 de europarlamentari romani nu a reusit sa obtina sefia vreunei comisii dintre cele 20 votate ieri de Parlamentul European (PE). Algoritmul aplicat la nivelul PE ar fi permis europarlamentarilor romani sa obtina sefia unei comisii, dintre cele ale popularilor europeni, dar PDL a preferat presedintia delegatiei PE cu Republica Moldova. In rest, Romania are 7 posturi de vicepresedinti ale unor comisii, scrie EvZ.

Udrea ii da lui Vantu 200.000 de euro fara licitatie, ca sa dea la TV emisiunea "Realitatea all-inclusive". Dupa sase luni de mandat, Elena Udrea, ministrul Turismului, sustine ca nu a utilizat nici 10% din banii alocati ministerului pe anul 2009. Dupa ce, recent, Basescu a avut mai multe iesiri critice la adresa „mogulilor” trusturilor media, luandu-i in vizor in special pe Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu, Ministerul Turismului, patronat de Elena Udrea, a anuntat ca a semnat un contract pentru trei luni cu Realitatea TV, potrivit caruia, ministerul este coproducator al emisiunii „Realitatea All-inclusive”. Intrebata daca a existat sau nu o licitatie, Udrea a pasat intrebarea colegului de la Achizitii, acesta argumentand ca emisiunea era "singurul format care ni s-a potrivit" si nu a vrut sa precizeze pe ce perioada a fost incheiat. Acest demers a fost facut in conditiile in care si alte televiziuni au emisiuni cu tema turistica, o parte dintre ele, promovand destinatii externe, in defavoarea celor interne. In schimb, la cererea adresata institutiilor media de catre MT de a difuza in mod gratuit spoturi ale campaniei "Turist in Romania", Pro TV a fost singurul care a raspuns apelului lui Udrea, noteaza Gandul.

In editorialul "Mai, Ionele, cate chestii ai pierdut", Horia Ghibutiu considera ca "E de-a dreptul savuros episodul in care Nina Iliescu si-a apostrofat sotul pe motiv ca rata discursul de la televizor al lui Traian Basescu, deoarece depana povesti in direct, la postul de radio Realitatea FM. Chestionat asupra vacantei sale, fostul presedinte al Romaniei tocmai marturisea ca nu pleaca nicaieri. Profitand de faptul ca nu mai are nicio functie publica si nu mai e nici in parlament, Iliescu relata ca isi dedica timpul unei lucrari a Academiei Romane, ceva despre ape si gospodarirea lor. Politicos cu vocea feminina care il descosea, primul sef al statului roman post-revolutionar parea dispus sa ofere si alte mostre ale felului activ, responsabil, in care isi petrece sezonul cald. Acesta a fost momentul in care in casa nu s-a mai auzit vocea cocosului, ci a gainii - ca sa apelam la o vorba din poporul pe care Iliescu l-a condus atatia ani. „... un discurs important al presedintelui. Mai, Ionele, pierzi o chestie fantastica! Trebuia sa nu raspunzi!” Asa a sunat mustrarea nevestei, la care barbatul a raspuns, stanjenit, cu un „da”. Convorbirea cu reporterita s-a incheiat subit si - de aici putem doar presupune - familia Iliescu s-a reunit in fata micului ecran, urmand comentarii, probabil, nu chiar in consens cu Traian Basescu, dar, in orice caz, constructive". Integral in EvZ.

Oprisan festival: „Cu 100.000 de euro am facut un judet fericit“. Liberalii vor sa-l ancheteze cu o comisie „à la Ridzi” pe Marian Oprisan pentru festivalul berii de la Focsani. Banii alocati in acest an pen­tru finantarea Zilelor Foc­saniului si a Festivalului Berii s-au dove­dit a fi bomba cu efect intarziat, pentru presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Liberalii si democratii l-au acuzat pe Oprisan ca, desi este an de criza, a preferat sa arunce echivalentul a o suta de mii de euro pentru cele trei zile de spectacole de la inceputul lunii iulie. Alocarea de fonduri publice pentru organizarea acestui festival este o traditie la CJ Vrancea, noteaza Gandul.

Borbely: CNS face o greseala prin apelul la boicotarea alegerilor prezidentiale. Vicepresedintele executiv al UDMR, deputatul Laszlo Borbely, a apreciat ieri, ca reprezentantii Consiliului National Secuiesc fac o “greseala” cerandu-le alegatorilor sa boicoteze alegerile prezidentiale, informeaza Mediafax. “Cred ca va pierde toata lumea si e o greseala din partea lor. Nu cred ca noi, vreodata pana acum, am solicitat alegatorilor nostri sa nu voteze. Deci, este o greseala din partea lor si demonstreaza faptul ca, de fapt, ei nu stiu al cui interes il reprezinta, pentru ca, comunitatea maghiara va avea un reprezentant (candidatul UDMR Kelemen Hunor - n.r.). Sunt convins ca cetatenii sunt mai intelepti si nu vor da curs acestei solicitari”, a spus Borbely, scrie Gardianul.

Demnitarii trebuie sa dea afara oameni pe care abia i-au angajat. Ministrii trebuie sa dea afara 3 dintre cei 16 consilieri personali la care au dreptul; un secretar de stat ramane cu 5 din 6 consilieri, iar un presedinte de Consiliu Judetean cu 4 din 5. Limitarea posturilor de consilieri personali nu aduce mari economii la bugetul de stat, dar se vrea un semnal de austeritate in conditii de criza. Premierul a anuntat ca din cei 2.083 de angajati ai ministrilor, secretarilor de stat, presedintilor de consilii judetene si primari de municipii si orase, trebuie sa fie dati afara 417, adica 20%. Emil Boc spune ca el nu va face insa nici o concediere pentru ca s-a limitat de la inceput la jumatate din cei 16 consilieri la care avea dreptul prin lege, noteaza Romania Libera.