Cine ne prelungeste monitorizarea pe justitie. Blocarea dosarelor de coruptie in Parlament si tergiversarea la nesfarsit a proceselor in instanta atarna greu in decizia Comisiei Europene. Proiectul raportului Comisiei UE privind justitia din Romania, consultat ieri de EVZ, critica Parlamentul pentru blocarea anchetelor penale, dar si prelungirea nejustificata de catre instante a proceselor de coruptie la nivel inalt. Adoptarea Codurilor e vazuta ca un semnal bun in document, care apreciaza „investigatiile non-partizane” ale DNA. Comisia nu vrea activarea clauzei de salvgardare, dar spune ca mecanismul de cooperare si verificare pe justitie e un instrument de sprijin, ce „trebuie mentinut pana cand reformele vor fi indeplinite”, scrie EvZ.

In editorialul "Prof. Vanghelie de la Spiru", Calin Hera afirma ca "Ecaterina Andronescu a zgandarit ceva ce parea de nezgandarit. Nu e de mirare, deci, ca au urmat reactii dure din partea organizatiei. Scandalul din jurul Universitatii „Spiru Haret” dezvaluie lasitati, complicitati, lipsa de scrupule si se va termina ori cu inlocuirea ministrului educatiei, ori cu punerea botului pe labe. N-am fost niciodata un fan al Ecaterinei Andronescu. E greu de uitat ca, spre exemplu, ei i se datoreaza ideea majorarii salariilor profesorilor cu 50%, lansata cu lipsa de responsabilitate toamna trecuta, cu scop pur electoral. (Aceasta aberatie a atras costuri greu de evaluat, cel putin la nivelul imaginii pe care o are institutia guvernului in Romania si ideea de respectare a legilor.) Dar, de data asta, Ecaterina Andronescu a facut un gest curajos: s-a luat de Republica Independenta „Spiru Haret”, asa cum au denumit colegii mei imensa afacere a universitatii particulare mare platitoare de publicitate". Integral in EvZ.

Basescu se duce la Targul de Fete, Geoana – la Mandra, Boc ramane cu baietii din administratia locala. Sfarsitul de saptamana va fi din nou unul incarcat pentru politicieni, care se inghesuie sa faca bai de multime cat mai departe unul de celalalt. Presedintele Traian Basescu, care in ultimele luni si-a consacrat aproape fiecare weekend diverselor sarbatori campenesti din tara, isi incepe, sambata, turul electoral la Tusnad, la Universitatea de Vara „Balvanyos” a tinerilor maghiari. In aceeasi zi, el „va bifa” Rosia Montana, Campeni si Abrud. Duminica, seful statului este asteptat, pe Muntele Gaina, la celebrul Targ de Fete. Este cea mai mare sarbatoare populara in aer liber din Romania, de la care presedintele Basescu este nelipsit in fiecare an. Seful statului a fost invitat la Alba de catre presedintele PD-L Alba, Mircea Hava, care este si primarul municipiului Alba Iulia, scrie Gandul.

Guvernul Boc, campionul ordonantelor de urgenta. Executivul condus de Emil Boc a emis in primele sase luni ale acestui an 86 de ordonante de urgenta, mai multe decat a emis Guvernul Tariceanu I in perioada similara a anului 2005, respectiv 74, care are in schimb inregistrate mai multe ordonante simple. In ultimele zile ale anului 2008, dupa instalarea noului Guvern, Cabinetul Boc a emis zece ordonante de urgenta, in timp ce in aceeasi perioada a anului 2004 Cabinetul Tariceanu adoptase 5 ordonante de urgenta. In ceea ce priveste ordonantele simple, in prima jumatate a anului Executivul a avut 5 ordonante in perioada 22-29 ianuarie, spre deosebire de cele 23 de ordonante din perioada 6 -27 ianuarie 2005. Prima ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Tariceanu, in 29 decembrie 2004, a introdus cota unica de 16%, prin modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, noteaza Gardianul.

Sorin Ionita, numit de Basescu si in conducerea Institutului Cultural Roman. Sorin Ionita, directorul de cercetare al Societatii Academice Romane, a obtinut - prin numirea in conducerea Institutului Cultural Roman - cel de-al doilea decret prezidential, din ultimele doua saptamani, de investire in conducerea unei institutii publice, din partea presedintelui Traian Basescu. Seful statului a mai semnat un decret prezidential de investire la ICR si pentru vicepresedintele Partidului Democrat Liberal, Valeriu Stoica, noteaza Cotidianul.

Prezidentiale de criza: Basescu joaca rolul nehotaratului. Presedintele Basescu amana cu inca o luna anuntarea candidaturii sale la Palatul Cotroceni, lasand ca orizont de asteptare lunile octombrie-noiembrie, cand efectele crizei se vor resimti din plin. La o intalnire cu romanii din Cehia, seful statului a afirmat ca nu a luat inca nici o decizie cu privire la candidatura sa, avansand ca termen lunile octombrie-noiembrie. "Nu am luat inca nici o decizie. O spun in modul cel mai sincer ca nu am luat. Sa ajungem pana in octombrie, in noiembrie", a spus Basescu. In repetate randuri, presedintele a anuntat ca va lua o decizie privind o noua candidatura la prezidentiale in functie de evolutia situatiei economice, scrie Romania Libera.