Programul zilnic al presedintelui tradeaza candidatura lui Basescu. Desi joaca aria nehotaratului, Traian Basescu este nelipsit de la marile adunari populare cu incarcatura electorala, organizate - mai cu seama la sfarsit de saptamana - de reprezentanti locali ai PDL. In ultima perioada a adaugat vizite de lucru pe santiere. Traian Basescu sustine ca nu s-a hotarat daca va candida din nou la alegerile din iarna. Programul sau cotidian insa il tradeaza: nici o saptamana fara cateva vizite in teritoriu. Ofensiva pentru cucerirea simpatiilor a fost pornita in momentul de maxima audienta al sarbatorilor de Pasti care l-au gasit in Bucovina. Au fost nelipsite, cu acea ocazie si in cele care au urmat, baile de multime, imbratisarile, aclamatiile, dialogurile directe, celebrul ras sanatos, fotografiile cu electorii, ridicarile de copii in brate, glumele, precum si corectiile aplicate ziaristilor sub forma de apostrofari, scrie Cotidianul.

Ponta: Raportul CE „este zero”. Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Victor Ponta, a declarat, ieri, ca raportul Comisiei Europene despre justitia din Romania „este zero” si nu are nicio valoare pentru domeniu. „Raportul pe justitie n-are nicio legatura cu Romania. V-am spus si din februarie. Ei vorbesc despre niste lucruri, sunt niste functionari acolo care scriu. Noi traim in Romania si stim care e justitia din Romania. O sa cititi raportul si o sa credeti ca se vorbeste despre alta tara. N-are nicio valoare, este zero pentru justitia din Romania”, a afirmat Ponta, relateaza EvZ.

Pogea, sub presiunea baronilor PSD. Liderii coalitiei au cedat presiunilor baronilor din PSD, hotarand sa reintroduca biletele la ordin emise de autoritatile locale. Cel mai vocal contestatar a fost primarul Radu Mazare, care a amenintat ca va face scandal daca autoritatile locale sunt impiedicate sa se mai finanteze prin bilete la ordin. Lideri locali precum primarul Constantei, Radu Mazare, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, si primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, au pledat la masa sedintei coalitiei de ieri pentru mentinerea sistemului de plata cu bilete la ordin. Marul discordiei viza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75/2009, care stabileste ca din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plati pe baza de bilete la ordin, cu exceptia celor dispuse inainte de intrarea in vigoare a OUG, respectiv inainte de 29 iunie 2009. Anterior, institutiile publice puteau sa emita bilete la ordin catre furnizori pentru a garanta plata anumitor sume la date fixe. Biletul la ordin este un instrument de plata prin care o persoana numita emitent se obliga sa plateasca, la o anumita data, o anumita suma de bani fixata, care este datorata unei persoane numite beneficiar. Ea poate cuprinde o parte care nu se incadreaza in exercitiul financiar curent, ci poate fi platita peste un an sau mai multi, grevand astfel bugetele pe anii viitori, afirma Romania Libera.

Diplome contra voturi. Acesta a fost calculul simplu al lui Mircea Geoana, care, impreuna cu mai multi lideri PSD, a bagat-o, duminica seara, in sedinta pe Ecaterina Andronescu, cerandu-i sa repare greseala de a-i lovi pe posesorii de diplome Spiru Haret, socotite „ilegale” in varianta Ministerului Educatiei. Cu prezidentialele batandu-i la usa, Mircea Geoana a calculat ca e o eroare sa-si puna in cap cateva sute de mii de posibili votanti, drept care i-a cerut Ecaterinei Andronescu sa gaseasca „o solutie” prin care statul sa le recunoasca absolventilor diplomele, fara a-i obliga sa mai dea o data examenele. La pozitia lui Mircea Geoana s-a raliat imediat si Marian Vanghelie, seful direct pe linie de partid al Ecaterinei Andronescu. Vanghelie a certat-o pe sefa Educatiei ca aplica masuri „in retroactiva”: "Parerea mea personala este ca nu pot veni cu masuri retroactive. Eu cred ca informatia din partea ministerului nu a fost foarte clara, iar raspunsul ministrului trebuie sa sune intr-un mod categoric, diplomele vor trebui sa fie recunoscute. Nicio masura nu poate veni in retroactiva", relateaza Gandul.

Flutur: „Unele dosare au inceput sa prinda mucegai in Parlament“. Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a afirmat ca sunt unele dosare de fosti sau actuali ministri care „au inceput sa prinda mucegai in Parlament si trebuie sa actionam in aceasta directie pentru ca Justitia sa isi faca datoria påna la capat“. Referirea a fost una clara la dosarele fostilor prim-ministri Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, blocate sau tergiversate la ora aceasta in Parlament. Apelul lui Flutur la deblocarea acestor dosare a venit in contextul in care a fost intrebat despre cum va vota PD-L in cazul avizarii urmaririi penale pentru fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi. Fara a fi transant, liderul democrat-liberal a dat de inteles ca PD-L va vota pentru urmarirea penala a acesteia, insa a cerut si urgentarea votului pentru cei doi fosti prim-ministri, relateaza Curentul.

Un ministru are o casa invizibila in Elvetia. Incredibil! Extrasenzorial! Sa vedeti unde s-a ajuns: acum, politicienii nu isi mai ascund averile, ci declara si ce nu au! De exemplu, un ministru al cabinetului Boc a declarat ca detine o casa in Elvetia. Cind colo, ce sa vezi: casa ia-o de unde nu-i. Nu e si pace. Deci, repetam: ministrul a declarat ca are o casa pe linga lacul Geneva, la Montreux, doar ca imobilul nu exista. Pai, atunci, care-i spilu’? Pai, spilu’ e ca, in declaratia de avere, casa ar fi costat, la cumparare, 400.000 de euro. Iar daca ministrul respectiv nu a cheltuit banii aia pe casa, inseamna ca i-a cheltuit pe altceva si casa nu e decit un paravan pentru cheltuielile alea secrete, scrie Academia Catavencu.