Ministrul Muncii, Marian Sarbu, i-a provocat presedintelui PSD, Mircea Geoana, o criza de nervi, din cauza ca a plecat in concediu de trei saptamani si nu s-a mai intors, desi era nevoie de prezenta lui la negocierile cu PDL pe marginea proiectelor de legi privind salarizarea unica si sistemul de pensii, a caror adoptare de urgenta este ceruta de FMI. Dupa ce in sedinta de ieri-dimineata a Coalitiei Emil Boc le-a comunicat pesedistilor ca in 2 septembrie, adica peste trei saptamani, intentioneaza sa isi asume in Parlament raspunderea pentru legea unica a salarizarii si pentru legea sistemului de pensii, Geoana si-a varsat nervii in sedinta Biroului de Conducere al PSD, la Kiseleff, aratandu-i, in absenta, cartonasul galben lui Marian Sarbu, disparut in vacanta. “Marian OK, e in concediu, dar e cam de mult in concediu! Trebuia sa lase concediul si sa vina sa fie aici la discutiile despre legile care tin de ministerul lui! Nu trebuia sa plece”, a spus presedintele PSD, anuntand, potrivit unor surse participante la sedinta conducerii partidului ca “o sa aiba o discutie cu Marian cand se intoarce”, relateaza Cotidianul.

PD-L si PSD nu au ajuns, nici ieri, la un acord privind asumarea raspunderii guvernului pe legile Educatiei. Dupa cum ne-au declarat surse politice, la sedinta coalitiei, premierul Emil Boc i-a anuntat pe pesedisti ca intentioneaza sa vina in fata Parlamentului pe 2 septembrie si ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, are termen pana pe 14 august sa prezinte forma finala a legilor Educatiei in guvern. Mircea Geoana s-a opus imediat: „Nu sutem de acord cu asumarea raspunderii. Legea trebuie trecuta prin dezbatere parlamentara. Ce naiba, suntem cu totii parinti! Sa nu folosim copiii in campania electorala!”, afirma Gandul.

Potrivit unui document al Departamentului de Strategie si Comunicare al PNL, “Crin Antonescu este a doua optiune a votantilor lui Mircea Geoana”. Strategii PNL apreciaza ca 49% din electoratul PSD este favorabil lui Antonescu. “In ansamblu, imaginea lui Geoana este slaba, el fiind vazut prea . Chiar si dimensiunile de imagine unde sta relativ bine (leadership si experienta) nu sunt considerate a fi cele care-l descriu pe Geoana”, se arata in documentul atribuit liberalilor. Totodata, acestia sunt de parere ca daca PSD iese de la guvernare, risca sa piarda controlul “asupra parghiilor de putere si accesul la resurse”, scrie Gardianul.

Cu mii de angajati si o structura tot mai stufoasa, cele doua Camere au un regim privilegiat si pentru ca au puterea sa-si voteze propriile bugete, de multe ori in directa contradictie cu restrictiile impuse de Guvern. Pe de alta parte, cum posturile de functionar parlamentar reprezinta un bun refugiu pentru cei care nu au mai prins functii de "ales", aceasta categorie s-a bucurat continuu de noi si noi avantaje. Veniturile de multe ori mai mari decat cele ale presedintelui si premierului, sporurile numeroase si conditiile avantajoase de pensionare atrag ca un magnet, astfel ca de multe ori criteriile de performanta sunt puse in umbra de gradul de rudenie. La o privire sumara pe declaratiile de avere ale functionarilor parlamentari, doar la Camera Deputatilor pot fi depistate 39 de cupluri. Acestora li se adauga inca 13 la Senat, dar si cuplurile "mixte", in care unul dintre soti e angajatul Camerei, iar celalalt activeaza la Senat. Sau invers. Si aceasta, plecand de la premisa ca toti functionarii parlamentari si-au completat corect declaratiile de avere si fara a lua in considerare celelalte grade de rudenie: parinti-copii ori frate-sora, scrie Romania Libera.

Nastase i-ar pune taxa candidatului Geoana. Taxa pe presedintie ii pune pe jar pe o parte dintre candidati. Desi PSD este de doua saptamani in tema cu propunerea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) de a introduce o cautiune de 1.200.000 de lei de prezidentiabil la depunerea candidaturii, liderul social-democrat Mircea Geoana a sarit ieri ca ars, declarandu-se impotriva. „Eu nu sunt de acord. Cine vrea sa candideze, sa candideze. Nu este nevoie de oprelisti. Nu are niciun fel de-a face cu PSD si nici cu PDL, daca ma intrebati pe mine. Din punctul meu de vedere, e un joc democratic deschis”, s-a pronuntat el antitaxa, etichetand propunerea AEP drept „nastrusnica”, scrie EvZ.