Deputaţii i-ar face dosar penal lui Udrea. Ministrul turismului Elena Udrea ar putea fi urmărită penal pentru încălcarea legii răspunderii ministeriale. Propunerea urmează să fie discutată de deputaţii din comisia de anchetă care o acuză că nu le-a trimis toate documentele solicitate. Potrivit Legii răspunderii ministeriale (115/1999), refuzul nejustificat de a prezenta Parlamentului informaţiile solicitate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Potrivit legii, răspunsul trebuie oferit în 20 de zile, scrie EvZ.

Baronii PDL îi cer lui Boc să scape de PSD. Liviu Negoiţă l-a mobilizat pe premier: „Când o să vă mai vedem şi noi, ca atunci când eraţi deputat, sărind la beregata PSD?”. Acum sau niciodată!”. Cu acest mesaj l-au luat pe sus greii PDL din teritoriu pe premierul Emil Boc, căruia i-au cerut răspicat să ia imediat poziţie fermă şi să scoată PSD de la guvernare. Pledoariile anti-PSD ale vicepreşedinţilor Sorin Frunzăverde, Ioan Oltean, Gheorghe Flutur şi Liviu Negoiţă au stârnit aplauze furtunoase la şedinţa de luni a Colegiului Director, după care Boc a anunţat solemn: „Gata! Nu mai stau în această funcţie pentru a face figuraţie. Ori sunt hotărâţi (PSD-iştii - n.r.) să meargă alături de noi, ori aleg o altă cale!”, scrie EvZ.

Antonescu prinde din nou aripi într-un sondaj comandat de consultanţii PNL. Liberalul îi ia din nou faţa lui Geoană, deşi a fost invizibil aproape toată vara. Crin Antonescu renaşte ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă în sondajele de opinie comandate de Marsh Copsey şi Asociaţii, firma de consultanţă cu care lucrează PNL. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) în perioada 20-27 august, candidatul PNL ar obţine 20,1% din voturi, scor cu care s-ar clasa pe locul doi în bătălia pentru Cotroceni, scrie Cotidianul.

Asumare sub semnul întrebării. Legile educaţiei, salarizarea unică şi măsurile anticriză sunt cele trei pachete cu care Guvernul se va prezenta în faţa celor două Camere ale Parlamentului. Executivul condus de premierul Emil Boc îşi va asuma astăzi răspunderea în Parlament pe trei pachete legislative al căror conţinut a rămas însă incert. Dezbaterea continuă pe cele două pachete de legi ale educaţiei, cel propus de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cel al şefului Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, scrie Adevarul.

Iliescu: „Băsescu şi reforma educaţiei. Dă-l în mă-sa pe gheaţă!“ Cum să ieşim din „capcana” lui Băsescu? Pesediştii s-au învârtit în jurul acestei întrebări ore întregi, luni, la Biroul permanent şi apoi la reuniunea grupurilor parlamentare, fără a reuşi să dea un răspuns. Gândul vă prezintă culisele acestor discuţii. După opt luni de guvernare, în PSD sunt conturate aceleaşi două curente, despărţite de poziţia faţă de pactul cu Băsescu, scrie Gandul

Nuntă şi botez la Senat. Senatorul PNL Mircea Diaconu a propus,ieri, ca Senatul să se mute în sediul pe care această Cameră legislativă l-a ocupat înainte de război, lângă fosta Primărie a Capitalei, iar Palatul Parlamentului să fie închiriat pentru nunţi şi botezuri. „S-ar putea face nunţi, s-ar putea face botezuri, s-ar putea câştiga bani foarte mulţi", a apreciat senatorul liberal, care a adăugat că, prin mutarea Senatului în fostul sediu, s-ar economisi "sume uriaşe care înseamnă încălzire, iluminat, cunoscute şi ronţăite de presă zi de zi", scrie Gandul.

In editorialul "Mircea, la mana lui Sorin", Eliade Balan afirma ca "Daca doctorul Oprescu va intra pana la urma in lupta pentru Cotroceni, pas pe care urmeaza sa-l faca mai repede decat se asteapta unii, presedintele Senatului ar putea avea cea mai trista toamna din cariera sa de om politic de pana acum. Participarea "independentului" la competitia pentru sefia statului il poate pune pe liderul social-democrat in situatia ingrata de a alerga din nou dupa alegatori, asa cum a facut-o in anul 2000, in timpul unei vizite electorale, cand a strigat dupa un grup de muncitori rataciti prin curtea unei fabrici: "Nu fugiti! Sunt eu, Mircea Geoana!". De data asta, este posibil sa-l vedem pe candidatul pesedist gonind chiar dupa voturile colegilor din PSD, ii vizez aici cu precadere pe politicienii din Ardeal, care nu au fost niciodata de acord cu candidatura presedintelui lor de partid pentru functia de sef al statului. Integral in Romania Libera.

In editorialul "Un pericol si o cacealma", Cornel Nistorescu scrie: "Îl bănuiesc pe Viorel Hrebenciuc de o cacealma destul de ieftină. După ce a citit comentariul nostru din Cotidianul a ieşit luni pe înserat la o denunţare a SPP-ului. Şi a anunţat ieri că depune în Parlament o lege de restructurare a SPP-ului şi a STS-ului. Cum să treacă un asemenea subiect pe lângă el? Ieri a fost marţi. Aţi văzut proiectele de lege depuse aşa cum am văzut eu albinele din Burma pe statuile de la Universitate. De ce n-a zis Viorel Hrebenciuc nimic despre poliţia politică până acum? Nu ştiu partidele din Parlamentul României că întreaga clădire a Casei Poporului este un sector al SPP?" Integral in Cotidianul.