„PSD-ul e ca un tanc sovietic”. Mircea Geoana si-a expus intr-o sedinta cu activul de partid din Maramures sfaturile privind organizarea campaniei electorale. Inregistrarea discursului lui Geoana a aparut pe site-ul ne-cenzurat.ro. Discursul catre PSD-istii maramureseni a inceput intr-o nota optimista: „Am o veste buna: Basescu se prabuseste! Nici Emil Constantinescu nu a avut o prabusire mai dramatica. De ce? Pentru ca sistemul a inceput sa-l lase din brate”, scrie EvZ.

PD-L: „Daca Nica ramane la Interne, n-are rost ca Basescu sa mai candideze“. „E o chestiune de saptamani, poate chiar zile”, spune un important lider PD-L, intrebat cat va mai dura mariajul cu PSD. Liderii PD-L dau ca sigura scoaterea PSD din guvern, dar niciunul dintre mai-marii democrat-liberali nu isi asuma public o astfel de declaratie. La nivelul coalitiei, amenintarile cu ruperea protocolului sunt frecvente, dar, de aceasta data, pedelistii se arata hotarati, spunand, deocamdata doar in discutii off the record, ca nu vor intra in alegerile prezidentiale din 22 noiembrie cu pesedistii la guvernare, scrie Gandul.

PNL: Nu intram acum in nici o combinatie de guvernare. Liberalii au decis ieri oficial sa nu se implice in vreo formula noua de guvernare si nu renunta la intentia de a ataca Executivul cu o motiune de cenzura. Biroul Politic Central (BPC) al PNL, intrunit ieri intr-o sedinta extraordinara, a luat decizia ca, in cazul constituirii unui nou guvern, sa nu se implice in actul de guvernare. „S-a reiterat hotararea ca PNL sa nu participe la guvernare si sa nu sustina nici un guvern - cel existent sau altul al acelorasi forte politice - pana la alegerile prezidentiale. Aceasta hotarare a fost luata in consens, in unanimitate, de intregul Birou Politic Central, de toti senatorii si deputatii“, a precizat Antonescu, potrivit Cotidianul.

Trei scenarii dificile pentru Emil Boc. Ratarea asumarii raspunderii pe 2 septembrie a adus Guvernul intr-un nou impas. Blocajul politic vine cu un nou sir de amenintari dinspre PDL spre PSD, dar acesta nu e dispus sa joace rolul victimei. Apropierea campaniei electorale multiplica scenariile legate de schimbarea unor ministri, remanierea sau chiar caderea Guvernului, scrie Romania libera.

Oprescu catre subalterni: candidez la presedintie. Sorin Oprescu si-a anuntat marti, neoficial, inscrierea in cursa pentru Cotroceni. Primarul General i-a convocat pe directorii municipalitatii intr-o sedinta in care i-a anuntat ca va candida la presedintie, ne-au declarat surse din institutie, participante la discutii. Oprescu le-a facut subordonatilor si instructajul pentru campania electorala. El le-a cerut sa se fereasca in urmatoarele luni de implicarea in scandaluri de presa, care i-ar putea crea probleme in campania electorala, scrie EvZ.

Harababura la Guvern, haos in coalitie. Salariile bugetarilor sunt suspendate in aer, masurile anticriza asteapta vremuri mai bune, iar legile educatiei sunt intr-o continua miscare browniana, dependente exclusiv de „temperatura“ mediului politic. Asta pentru ca PDL si PSD se calca pe nervi reciproc. Ar vrea sa se desparta, desi le e bine impreuna, iar Emil Boc isi asuma si nu prea raspunderea pe pachetele de legi promise cu cateva luni in urma. Concluzia? Haos cat vezi cu ochii, scrie Cotidianul.

Basescu trimite diplomatii sa faca lobby. Presedintele Traian Basescu le-a cerut, ieri, diplomatilor romani sa obtina "cele doua voturi" de care Romania mai are nevoie, de la tarile din UE, pentru a intra in "turul doi" pentru gazduirea Agentiei de Reglementare in Energie. Potrivit Mediafax, seful statului a aratat ca demersurile partii romane pentru gazduirea Agentiei au inceput foarte tarziu, precizand ca afirmatia este o constatare si nu o critica, scrie EvZ.

In "Ce au in comun Udrea si Nastase", Alina Mungiu Pippidi se intreaba "ce au in comun Elena Udrea si Adrian Nastase, aceasta neverosimila pereche care ii pune sesiunii parlamentare de toamna obstacolul cel mai greu de sarit, imunitatea in cadrul propriului partid? De ce cand ma uit la ei imi vine in minte vechiul vers al lui Sorescu: "Oaia ce-a mancat-o lupul a format cu el un cuplu"? Pentru ca, la patru ani dupa ce Nastase devenise odios pentru ca se lafaia pe toate canalele datorita publicitatii generoase de stat, aceeasi practica a adus proeminenta doamnei Udrea, ca si contrareactia aferenta. Parlamentul a permis ca destui demnitari sa fie urmariti penal. Dar nu toti. Unii sunt mai egali decat altii si in capul listei intangibililor sunt instalati temeinic Nastase si mai noua lui colega Elena Udrea. Un simplu exercitiu biografic arata ca nu e doar o simpla coincidenta: biografiile acestor oameni chiar au multe in comun". Integral in Romania libera.

Horia Ghibutiu, in "Moldova va fi iubita noastra", afirma ca "Vestea demisiei lui Vladimir Voronin a facut valva ieri, cand noul parlament moldovean se intrunise pentru a doua oara, in timp ce comunistii isi adunasera activul (multumim pentru limbajul de lemn Agentiei Noutati-Moldova) la Palatul Feroviarilor din Chisinau. Controversatul anunt - ba dezmintit, ba sters, ba confirmat ulterior - a apucat sa faca valuri in presa de la noi. Au aparut imediat biografii ale militianului bolsevic Voronin, comentarii, speculatii. Jubilam de-a dreptul ca, disparand din primplan, ii putem sugera, in sfarsit, sa-si bage limba moldoveneasca - introducerea acestei inventii sfruntate in manuale este marea sa ctitorie - in arhivele partidului comunist". Integral in EvZ.