Cum vrea PSD sa inghita serviciile lui Basescu Pesedistii vor sa inaspreasca controlul parlamentar asupra STS si SPP si sa schimbe procedura de numire a sefilor acestor servicii speciale. Acestea sunt principalele prevederi care se regasesc in initiativele de modificare ale legilor de functionare a STS si SPP si pe care social-democratii doresc sa le depuna la Parlament in perioada urmatoare. Textele s-au aflat, ieri, in mapa pentru discutii a membrilor PSD, reuniti in sedinta saptamanala a Biroului Permanent, insa din lipsa de timp ele nu au mai fost dezbatute. Daca, in prezent, sefii celor doua servicii speciale sunt desemnati de CSAT dupa nominalizarea de catre presedinte, acestia ar urma sa fie numiti in functie, potrivit modificarilor care vor fi anuntate de social-democrati, de Parlament, relateaza Gandul.

Liderul grupului parlamentar PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a anuntat, ieri, ca propune deputatilor celorlalte partide sa isi cedeze in luna noiembrie indemnizatia si sa lucreze doar in teritoriu, fiind si o perioada de campanie. “Vreau sa va anunt o decizie a grupului parlamentar PD-L din Camera Deputatilor, prin care deputatii PD-L solicita celorlalte grupuri parlamentare din Camera si Senat ca pe luna noiembrie sa cedeze indemnizatia, adica sa aiba o luna fara salariu sau concediu fara plata”, a anuntat Mircea Toader. Acesta a precizat ca decizia apartine tuturor grupurilor parlamentare si va fi trimisa Biroului Permanent al Camerei dupa consultarea deputatilor din toate partidele. Liderul PD-L a precizat ca nu l-a informat pe premierul Emil Boc privind aceasta initiativa, fiind vorba despre o “dorinta” a grupului PD-L, dar ca l-a anuntat pe liderul grupului PSD Viorel Hrebenciuc despre aceasta initiativa care a afirmat, potrivit declaratiilor democrat-liberalului, ca se va gandi la aceasta posibilitate, relateaza Gardianul.

Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca din punctul de vedere al PD-L, candidatul la presedintie este Traian Basescu si a precizat ca nu s-a discutat in sedintele Biroului Permanent National al partidului despre ipoteza unei candidaturi independente a sefului statului, sustinut de democrat-liberali. ''Eu am fost la toate sedintele Biroului Permanent National al PD-L, pentru ca le conduc si nu am discutat niciodata in acest for o asemenea ipoteza. Din punctul de vedere al PD-L, candidatul nostru este presedintele in exercitiu. Acest lucru este foarte clar. Evident ca decizia de a candida din partea PD-L, decizia de a-si anunta candidatura, ramane o decizie suverana a presedintelui. Dar punctul nostru de vedere este acesta'', a spus Boc, scrie Adevarul.

Marian Petre Milut a fost exclus din PNTCD Juriul de Onoare, Disciplina si Arbitraj al PNTCD a decis, in urma sesizarii Comitetului National de Conducere al formatiunii, excluderea lui Marian Milut din partid "pentru abateri disciplinare grave", se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele PNTCD Cluj-Napoca, Paul-Sorin Tita. Membrii Comitetului National de Conducere din PNTCD au sesizat Juriul de Onoare, Disciplina si Arbitraj si au cerut excluderea lui Marian Petre Milut din partid, invocand abateri grave disciplinare comise "in calitate de pretins presedinte al PNTCD", scrie Romania Libera.

Pamfletarul Vanghelie, strunit de Geoana Presedintele PSD le-a cerut subalternilor sa inceteze scandalul cu democrat-liberalii si sa se concentreze pe guvernare si pe problemele oamenilor. Tinand in mana un sondaj privind dorintele electoratului, Mircea Geoana le-a cerut ieri subalternilor din PSD sa se abtina de la declaratii care sa tensioneze relatiile din coalitia de guvernare. „Peste 70% dintre romani vor sa se inceteze circul”, a spus Geoana, punand degetul pe cel mai proaspat sondaj primit de la INSOMAR. „Incepand de azi, nu mai permit declaratii care sa provoace certuri in coalitie. Trebuie sa ne concentram pe problemele oamenilor, pe problemele economice si sociale ale romanilor”, le-a spus Geoana membrilor Biroului Permanent al PSD. El a adaugat ca PSD nu a crescut in sondaje atacand PDL. „In continuare suntem cu un punct in fata PDL, dar nu este relevant”, a afirmat el, aratand ca situatia se pastreaza la fel ca in urma cu o luna. Geoana a subliniat ca ruperea coalitiei nu este de dorit, deoarece „populatia se pronunta impotriva iesirii PSD de la guvernare”, majoritatea exprimandu-se pentru mentinerea coalitiei, scrie EvZ.

Schimbarile din educatie sunt lipsite de fond Aplicarea propriu-zisa a legii educatiei nationale mai asteapta aproximativ un an. Mircea Miclea, expertul Comisiei pentru educatie a presedintelui Traian Basescu, spune ca este prea mult, iar liderii profesorilor vad deadline-ul ca pe o utopie. „In termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va elabora normele metodologice, regulamentele si instructiunile ce decurg din aplicarea prezentei legi, iar acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei”, se precizeaza in proiectul legii educatiei nationale pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea peste o saptamana in fata Parlamentului. „Toate aceste norme si metodologii nu au de ce sa fie compuse intr-un an. La solutiile noastre am dat 4 luni pentru actele normative din invatamantul superior si 6 luni pentru invatamantul preuniversitar. Multe dintre metodologii exista si nu trebuie decat updatate. Parca vor sa traga de timp. Trebuie redus si trebuie stabilita o etapizare clara”, explica profesorul Mircea Miclea, citat de Cotidianul.