Geoana nu il mai asteapta pe Oprescu. Fara sa mai astepte intrarea in cursa a „Doctorului”, cum planuise initial, PSD a decis data congresului de validare a lui Geoana: 27 septembrie. Dupa ce au avut de demontat zvonul ca Mircea Geoana va fi inlocuit cu Sorin Oprescu in rolul de candidat, grupul strategilor din PSD in frunte cu Viorel Hrebenciuc a decis: pe 27 septembrie va avea loc Congresul extraordinar al PSD. Atunci Mircea Geoana va fi validat candidat oficial al PSD pentru presedintia Romaniei. Anuntul a fost facut ieri chiar de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, la finalul reuninii grupului strategic, scrie EvZ.

PNL: Guvernul tolereaza turismul electoral. PNL acuza Guvernul ca va tolera turismul electoral la alegerile prezidentiale prin lipsa unor masuri pentru a opri votul multiplu. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca, la audierile de marti de la comisiile de specialitate din Parlament, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale i-a informat pe membrii comisiei ca i-a propus premierului o modalitate de prevenire a turismului electoral, dar Emil Boc ar fi refuzat-o. Potrivit lui Antonescu, directorul STS, Marcel Opris, a prezentat la comisie unele elemente tehnice ale propunerii sale pentru depistarea si sanctionarea turismului electoral, scrie Romania Libera.

Constantinescu si Patriciu vor sa stie „ce spui tu“ de Romania lui Crin. O campanie sociala adresata celor nemultumiti de felul in care merg lucrurile in Romania deghizeaza o campanie politica dusa in sprijinul lui Crin Antonescu. Acesta spune ca temele campaniei ii sunt proprii, dar ca nu stie cine plateste. O misterioasa campanie de publicitate, desfasurata pe TV si online, declarat sociala, ne trimite de cateva zile catre un site - www.spunesitu.ro - in care suntem invitati sa ne spunem parerea despre fundatura in care a ajuns tara. Dupa ce presa a incercat sa afle cine se ascunde in spatele campaniei, autorii ei au iesit din anonimat: fostul presedinte Emil Constantinescu, prin INCOR - condus de Zoe Petre - si omul de afaceri Dinu Patriciu, prin compania sa de publicitate Odyseey Communication, scrie Gandul.

Va experimenta PSD scenariul Aliantei D.A. din 2004? Trendul descrescator in sondajele interne pe care candidatul PSD la prezidentiale, Mircea Geoana, l-ar fi cunoscut in ultima vreme, dar si semnalele venite din teritoriu, potrivit carora unii social-democrati isi indreapta voturile catre Sorin Oprescu, par sa-i fi pus pe gånduri pe liderii din PSD, care incearca gasirea unei solutii cåstigatoare. S-ar parea ca “experimentul” Aliantei D.A. din 2004, cånd Theodor Stolojan a fost inlocuit cu Traian Basescu, reprezinta una din variantele luate in calcul de PSD, in schema fiind sustinerea independentului Oprescu. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, nu crede intr-un astfel de scenariu, asta “daca PSD este un partid serios”. Insa vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, sustine ca o astfel de ipoteza poate fi luata in calcul, noteaza Gardianul.

PSD vrea sa incurce si mai tare itele asumarii. Sub presiunea sindicatelor si a campaniei electorale, Guvernul Boc este dispus sa modifice substantial proiectele legislative pentru care isi asuma, pe 15 septembrie, raspunderea. Prezent la consultarile-maraton din Parlament, Emil Boc a declarat ca nici o propunere nu este respinsa din start. PSD a venit insa ieri cu propunerea ca asumarea sa fie facuta nu in aceeasi zi, ci pe parcursul a trei saptamani, scrie Romania Libera.

In editorialul "Basescu vrea sa fie independentul legitim", Silviu Sergiu afirma ca atunci "cand a candidat la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu a avut sediul de campanie intr-o cafenea botezata «La independentu». A fost un tertip, asemanator celui cu invalidarea semnaturilor la tribunal, pentru a manipula electoratul, pentru a acredita ideea ca el este diferit de ceilalti politicieni, ca nu este parte a sistemului ticalosit, ca, din contra, este respins vehement de acesta, de a ajuns sa faca politica pe drumuri. Sorin Oprescu a castigat alegerile in Bucuresti ca independent, chiar daca, in seara victoriei, oamenii sistemului s-au inghesuit sa-l felicite. Amiralul Cico Dumitrescu, fostul om de casa al lui Ion Iliescu, s-a aflat in fruntea lor". Integral in EvZ.