Sindromul "protocolului inexistent" cuprinde filialele PDL. Majoritatea filialelor PDL din teritoriu – in special din Moldova, din sudul tarii, dar si o parte din organizatiile ardelene – propun ruperea protocolului cu PSD, invocand neintelegerile existente in cadrul coalitiei. Aceasta solutie politica se va afla astazi pe masa secretarului general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, care a cerut saptamana trecuta o evaluare a modului de functionare a aliantei in teritoriu, scrie Romania Libera.

Kelemen Hunor a declarat ca formatiunea sa va semna motiunea de cenzura impotriva legii educatiei nationale. Liberalii nu agreeaza continutul pachetelor de legi pentru care Executivul isi asuma raspunderea si nici modalitatea de adoptare. Drept urmare, conducerea PNL a decis luni, in cadrul unei sedinte extraordinare la care au participat si senatorii, si deputatii partidului, doua cai de atac impotriva celor trei pachete de legi: motiuni de cenzura si sesizari adresate Curtii Constitutionale, scrie Cotidianul.

Turistii electorali sunt protejati de birocratie. Peste 3.000 de romani acuzati de vot multiplu la europarlamentare raman nepedepsiti, din cauza procedurilor greoaie de verificare. Cei care au votat de mai multe ori la alegerile europarlamentare din iunie nu pot fi deocamdata pedepsiti, intrucat listele originale care le-ar putea demonstra faptele sunt blocate la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), scrie EvZ.

Geoana sustine ca presedintele este parintele strategiei de rupere a coalitiei. Liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca vocile tot mai vehemente ale democrat-liberalilor din teritoriu care cer ruperea coalitiei au ca fundament o strategie mai veche a presedintelui Traian Basescu. Geoana mai afirma ca prin acest lucru seful statului isi doreste de fapt sa-i provoace pe social-democrati, noteaza Gardianul.

Guvernul Boc isi asuma raspunderea succesiv pe trei pachete de legi. PD-L si presedintele Traian Basescu vor da azi o noua lovitura, atat partenerilor de guvernare, cat si intregii clase politice. Cabinetul Boc urmeaza sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului, succesiv, pe trei pachete legislative - legile educatiei, salarizarii si restructurarii agentiilor guvernamentale, dupa care, in noapte, presedintele Traian Basescu va pune cireasa pe tort si se va adresa Legislativului pe teme politice de actualitate, scrie Gardianul

In editorialul "Romanii luati de prosti", Calin Hera apreciaza ca "Realitatea televiziunilor si a ziarelor e una, cea de pe teren alta. E un truism. O smecherie care tine. Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu si-a adus aminte ca dosarele Revolutiei si cele ale mineriadelor au, inca, autori necunoscuti. Au trecut 19-20 de ani, au murit sute de oameni si totul e in ceata. Vorba lui Iliescu: nu stim cine l-a ucis pe Kenedy, cum sa aflam cine au fost „teroristii”?". Integral in EvZ.

In editorialul << De ce e toxic refrenul "nu s-a discutat">>, Elena Vijulie scrie ca: "Sorin Oprescu este asteptat sa-si anunte in aceste zile candidatura la presedintie. Primarul a ajuns la concluzia ca, daca mai prelungeste asteptarea, "da senzatia de neseriozitate". Si cum ecuatia politica pe care anuntul sau urmeaza sa o modifice substantial priveste in mare masura sprijinul PSD, ai presupune ca marturisirea lui Sorin Oprescu ca s-a intalnit recent cu Ion Iliescu cuprinde elemente revelatoare." Integral in Romania Libera.