Andronescu, lucrata „tehnic” de PDL. Secretariatul General al Guvernului, condus de democrat-liberali, a trimis la parlament o varianta incompleta a legii educatiei, dand vina pe stick-ul de la minister. Un articol din legea educatiei, adoptat in guvern, dar pierdut pe drum spre parlament, a fost ieri pretextul pentru PDL de a o ataca din nou pe Ecaterina Andronescu. Secretariatul General al Guvernului (SGG), condus de democrat-liberali, da vina pe Ministerul Educatiei ca „a uitat” sa introduca in actul normativ prevederea referitoare la incompatibilitatile rectorilor cu functiile de demnitate publica. Ministerul Educatiei sustine insa ca raspunderea este la SGG, deoarece prevederea a fost adoptata in sedinta de guvern si era responsabilitatea Secretariatului sa o inglobeze in textul trimis parlamentului in vederea angajarii raspunderii, noteaza EvZ.

Traian Basescu si-a numarat pacatele. Seful statului a pretins ca inca nu a decis daca va candida. Anuntul ca va demisiona in cinci minute, daca Parlamentul il va suspenda, este primul lucru pe care si-l reproseaza Traian Basescu, dupa cinci ani de mandat. Promulgarea, in 2008, a legii de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice, precum si lipsa de tact de care a dat dovada in relatiile cu Parlamentul sau Guvernul ocupa urmatoarele locuri in topul greselilor savarsite in ultimii cinci ani, pe care Basescu le-a facut publice la postul de televiziune. In replica, analistul politic Zoe Petre a comentat ca, evidentiind aceste “greseli”, presedintele a urmarit, de fapt, “sa minimalizeze adevaratele hibe ale mandatului sau”, scrie Adevarul.

Batranii taranisti mor, dar nu i se predau lui Basescu. Marian Milut - "presedinte care nu ne reprezinta, dar care are stampila si face ce vrea domnia sa cu ea", dupa cum il prezinta vechii combatanti taranisti pe presedintele de azi al partidului - a anuntat zilele trecute ca PNTCD il va sustine pe Traian Basescu in cursa pentru Cotroceni. Surpriza a fost mare pentru toata lumea, intrucat nu a trecut un an de cand Milut il facea cu ou si cu otet pe presedinte care, in opinia sa, "nu mai reprezinta poporul roman", ci a devenit "un simplu membru de partid, speriat de preconizatul esec al PD-L" si care, uitandu-si statutul, a adoptat "limbajul de carciuma". Milut a pus schimbarea brusca de macaz pe seama faptului ca nu se poate lupta cu sefii Partidului Popular European, Barroso si Martens, care, mai mult sau mai putin direct, i-au cerut sa voteze candidatul PD-L, informeaza Gandul.

Ai nostri, ca brazii! Elena Basescu si Gigi Becali, cascadorii rasului in Parlamentul European. Mezina prezidentiala, Elena Basescu, si “razboinicul luminii”, Gigi Becali, europarlamentari, au avut cate o interventie in Parlamentul European (PE) pe subiectul eliminarii vizelor pentru persoanele din regiunea Balcanilor de Vest. Interventiile au fost cat se poate de personale si pe langa agenda. Fiica presedintelui si-a construit discursul militand pentru ridicarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, dovedind inca o data rolul de “portavoce” a dorintelor lui Traian Basescu. De factorul subiectiv nu a dus lipsa nici interventia lui Gigi Becali, care a argumentat ridicarea vizelor pentru albanezi prin radacinile familiei sale “in aproape toti Balcanii”, noteaza Gardianul.

Cristian Pirvulescu, in editorialul "Apatie electorala", afirma ca "lipsa de apetit a candidatilor la alegerile prezidentiale din acest an da seama despre starea generala a politicii romanesti. Asistam angoasati la o campanie lipsita de vlaga, asemanatoare unui razboi de transee in care fiecare parte strange munitie pentru batalia decisiva. si daca mult mai vie pare campania din media, si daca ziaristii sunt mult mai ofensivi decat politicienii, politica nu are nimic de castigat din toate acestea. Din contra! Pamfletul si deriziunea, atacul la persoana si demonstratia lacunara distrug si mai mult increderea publica in institutii, inclusiv in cele de media, si in politicieni. Dar apatia care a cuprins politica romaneasca nu este decat efectul pervers al lipsei de sens generalizate. Cum sistemul de atribuire a prazilor a devenit cel mai important motor al politicii romanesti, nu e deloc intamplatoare relaxarea partidelor in plina campanie". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Johannis, presedinte? Nu cred...", Silviu Sergiu scrie: "Nu cred ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, va candida la presedintie. Acuzatiile de coruptie nelamurite il fac vulnerabil in campania electorala. Regizorul Lucian Dobrovicescu l-a invitat pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, sa candideze la presedintie. Articolul dedicat acestui subiect a animat ieri forumul evz.ro. N-am mai vazut de mult o reactie atat de favorabila fata de candidatura unui politician la o functie publica. Pentru o zi, pana si „postacii”, platiti de partide sa orienteze dezbaterea publica intr-o directie sau alta, au amutit, desi una dintre regulile marketingului politic este sa-ti „omori” adversarul inca din „fasa”. Daca Johannis ar candida, potentialul sau electoral ar putea genera surprize mari, chiar daca ar putea fi cam tarziu pentru a intra in cursa prezidentiala, iar notorietatea scazuta la nivel national s-ar putea sa-i afecteze scorul final". Integral in EvZ.