Tovarasii lui Cozmanca, incolonati pentru Oprescu. Fosti activisti PSD, „pensionati” politic in „regimul Geoana”, asteapta startul pentru campania prezidentiala a primarului Capitalei. Primarul Capitalei Sorin Oprescu isi va anunta miercuri candidatura pentru Presedintia Romaniei, sustin surse din stafful de campanie condus de Octav Cozmanca. „Ma simt pregatit sa intru in lupta”, a confimat, sambata, Oprescu pregatirile pentru lansare. In acest timp, Cozmanca a pus pe picioare un Comitet de sustinere si a organizat o retea de activisti care sa se ocupe de campania in judete. „Reteaua Cozmanca” este formata din fostii tovarasi de lupta politica, vechi lideri PSD, marginalizati in „regimul Geoana”, relateaza EvZ.

PDL pregateste “doua-trei remanieri”. Colegiul Director al PDL l-a mandatat aseara pe premierul Emil Boc “sa ia toate masurile care se impun in vederea unei bune guvernari”. Desi anuntul n-a fost urmat de precizari suplimentare, indicii cu privire la intentiile PDL au fost oferite de secretarul general al partidului, Vasile Blaga, prezent in studioul Realitatea TV, conform EvZ.

Parlamentul unicameral propus de Basescu se bate cap in cap cu regionalizarea dorita de UE. Presedintele Traian Basescu propune acum romanilor, printr-un referendum, trecerea la un parlament unicameral. Din 2013 insa, Romania va fi constransa de apartenenta la UE sa aiba doua Camere ale Legislativului. Intentia sefului statului de a propune un sistem parlamentar unicameral vine in contradictie cu transformarile ce urmeaza sa se petreaca in Romania in urmatorii trei-patru ani. Concret este vorba despre reorganizarea administrativa a Romaniei, mai precis, la trecerea impartirii administrativ-teritoriale in regiuni. Or, in cazul unui astfel de sistem administrativ, existenta a doua Camere ale Parlamentului este aproape obligatorie, scrie Cotidianul.

PD-L a inchiriat Sala Palatului de doua ori pentru o singura lansare a lui Basescu. PD-L a inchiriat Sala Palatului si pentru 10 octombrie, si pentru 17 octombrie, au declarat pentru “Gardianul” surse din partid. Demersul PD-L de inchiriere in doua date diferite, cu costurile aferente, a Salii Palatului se datoreaza faptului ca Traian Basescu nu le-a spus nici macar democrat-liberalilor data precisa in care urmeaza sa-si anunte candidatura. Motivul oficial al inchirierii salii este Conferinta Nationala a PD-L, la care sunt asteptati 6.000 de invitati din tara si strainatate.

In editorialul "Tara cu doua Camere? Depinde cine sta in ele" Dan Cristian Turturica scrie: "Sa presupunem ca, printr-o minune, referendumul propus de presedintele Basescu ar scoate suficient de multi oameni la vot, iar acestia si-ar exprima optiunea pentru un Parlament cu o singura Camera. Sa presupunem ca dupa succesul referendumului, tot printr-o minune, parlamentarii si-ar pune singuri latul de gat, declansand procedura de revizuire a Constitutiei care, in final, le-ar garanta multora iesirea din politica deoarece ar reduce drastic numarul de locuri pe care vor candida la urmatoarele alegeri. Ei bine, tot acest lant de evenimente fericite si in mod cert surprinzatoare nu ar fi suficient pentru a rezolva cele mai mari neajunsuri ale sistemului legislativ romanesc: incompetenta, dezinteresul si coruptia majoritatii parlamentarilor." Integral in Romania Libera.

Mircea Marian, in editorialul "Sunt toti politicienii ticalosi?", afirma ca: "Putine lucruri ma scarbesc mai mult decat acei politicieni romani care injura sistemul pe care l-au creat, din care fac parte de foarte, foarte multi ani si pe care il intretin in continuare. Romania pare a fi plina de farisei care, in aplauzele publicului, isi reneaga originile." Integral in EvZ.