Guvernul conserva politizarea deconcentratelor. Executivul a conservat preventiv mijloacele prin care sefii de servicii deconcentrate pot fi schimbati politic. Marti, cu doar o zi inainte ca judecatorii Curtii Constitutionale sa declare neconstitutionala ordonanta prin care conducerile deconcentratelor au fost politizate (37/2009), membrii cabinetului au abrogat-o, preluandu-i insa prevederile identic in alta ordonanta, scrie EvZ.

DNA se intereseaza de soarta protocoalelor PSD-PDL. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, acuza Directia Nationala Anticoruptie de politie politica, „in prag de campanie electorala“. Fostul premier face trimitere, pe blogul personal, la o adresa a DNA Galati, inaintata filialei Vrancea a PSD, prin care se solicita fotocopii ale protocoalelor incheiate de acest partid cu orice alta formatiune politica dupa 1 noiembrie 2008. Concret, DNA Galati solicita „cat mai urgent“ protocoalele „privind nominalizarile candidatilor pentru functiile de conducere ale institutiilor deconcentrate“, demersul fiind facut in dosarul 45/P/2009. Numai ca protocoalele in cauza nu cuprind, de regula, nume de persoane, ci institutiile deconcentrate, in functie de partidul caruia ii revin, scrie Cotidianul.

Kovesi raspunde deputatilor. Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, precizeaza, intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, ca dosarul 33/P/2009, in baza caruia a fost ceruta urmarirea penala a deputatului Adrian Nastase, este o reinregistare a dosarului 114/P/2007, fiind cercetate aceleasi fapte, scrie EvZ.

Autogol la Parlament: Roberta ii strica lui Basescu jucaria referendumului. Presedinta Camerei Deputatilor a reusit sa puna piedica incercarii lui Traian Basescu de a organiza un referendum concomitent cu procesul de votare a presedintelui Romaniei, pe 22 noiembrie. Conform declaratiei date pentru Cotidianul de vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, Roberta Anastase a cedat conducerea sedintei lui Mircea Geoana, pe motiv ca nu vrea sa gireze “un abuz” al PSD si PNL. Gestul Robertei Anastase a contribuit decisiv la rezultatul votului si implicit la soarta solicitarii lui Traian Basescu. Cand s-a supus la vot trimiterea solicitarii la comisiile juridice, s-a inregistrat paritate, iar conform cutumei, votul presedintelui de sedinta, adica al lui Mircea Geoana, a contat ca fiind dublu, pentru departajare, scrie Cotidianul.

Mircea Marian, in "Emil Boc, acest kamikaze de plus", afirma ca "Premierul s-a dus in fata parlamentului si si-a asumat raspunderea pe o lege a pensiilor care va scoate din minti toata nomenklatura Romaniei: magistrati, securisti (fosti si actuali), parlamentari si diplomati.Calculul lui Boc este simplu: deputatii si senatorii nu vor fi de acord sa-si taie propria pensie, vor vota o motiune de cenzura, guvernul va muri demn, telespectatorii vor lacrima impresionati, iar blamul il vor incasa cei „322” de parlamentari rai. Dar acest joc nu va fi suficient pentru a-l ajuta pe Traian Basescu sa castige alegerile pre zidentiale". Integral in EvZ.

In "Daianu pierde la Olteanu. Si BNR", Sabina Fati sustine ca "singurul argument al liberalului Bogdan Olteanu pentru a primi un fotoliu la BNR ar fi o anumita traditie de familie: bunicul sau, Ladislau Vass, contabil de meserie, a devenit in anii ‘50 (datorita ascensiunii pe linie de partid) adjunct al ministrului de Finante. In Romania sunt adesea preferati oportunistii in locul profesionistilor, chiar si atunci cand e vorba despre Banca Nationala a Romaniei, o institutie care si-a dovedit soliditatea in cei 20 de ani de democratie arbitrara din Romania. Cultul ignorantei se practica pe scara larga in politica autohtona, de aceea parlamentarii din comisiile de buget-finante l-au preferat pe Bogdan Olteanu in locul lui Daniel Daianu. Desi ambii sunt liberali, asemanarile dintre cei doi se opresc aici, in vreme ce lista deosebirilor este nesfarsita". Integral in Romania libera.