De grija motiunii, alesii erau cat pe ce sa incurce BNR. Disputele din parlament dintre PDL si noua majoritate PSD-PNL au intarziat, ieri, validarea noului Consiliu de Administratie al Bancii Nationale. Razboiul din parlament intre noua majoritate PSD-PNL si PDL erau cat pe ce sa transfere haosul politic in curtea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Desi nimeni nu era interesat sa blocheze numirea membrilor noului Consiliu de Administratie, disputele procedurale pe tema motiunii de cenzura le-au dat emotii viitorilor oficiali ai BNR care urmau sa preia conducerea astazi, cand expira mandatul celei actuale, informeaza EvZ.

In absenta lui Basescu, pedelistii s-au consolat cu sondaje „bune”. Pedelistii s-au adunat, ieri, intr-o sedinta a Colegiului Director, pentru a vota sustinerea candidaturii lui Traian Basescu la prezidentiale si a-si face planuri de campanie. Astfel, fiecare sef de filiala PD-L trebuie sa raporteze conducerii numarul de racolari din judet - primari, parlamentari si politicieni cu diverse functii in vederea campaniei prezidentiale si a asigurarii majoritatii in Parlament. Cum actiunile in acest sens au fost deja demarate, alaturi de cei din PNTCD si fosti pesedisti cum este cazul lui Constantin Simirad si al lui Constantin Contac, democrat-liberalii vor adauga la lista de adeziuni pentru Basescu si diversi lideri locali ai Partidului Conservator, noteaza Gandul.

Seful statului i-a lasat din nou cu ochii in soare pe democrat-liberali. Presedintele, Traian Basescu i-a pus din nou pe democrat-liberali intr-o situatie penibila. Dupa ce, in urma cu o saptamana, a refuzat lansarea fastuoasa pe care PD-L i-o pregatise la Sala Palatului, inchiriata pentru doua sambete consecutiv, ieri, el n-a binevoit sa participe la Colegiul Director al partidului condus de Emil Boc, in care urma sa fie aprobata sustinerea candidaturii sale la un nou mandat de presedinte al Romaniei. Si de aceasta data, democrat-liberalii erau pregatiti, inclusiv cu un scaun si cu numele presedintelui asezat pe masa de sedinta. Acesta a ramas gol pana la finalul intruniri, drept care PD-L a votat in unanimitate, in lipsa candidatului, sustinerea acestuia la functia suprema in stat, scrie Gardianul.

In editorialul "Cine-o sa iasa?", Mircea Cartarescu scrie: "Ce-o sa fie la noile alegeri. Iata o intrebare pe care sunt convins ca v-ati pus-o fiecare dintre dumneavoastra. Dincolo de toate dezamagirile, de toate tristetile si nemultumirile noastre, jocul acesta al calcularii sanselor ramane tentant si pasionant pentru noi toti, ca un poker cu final imprevizibil. Domnule, cine va iesi pana la urma? Acest joc nu poate fi jucat decat presupunand (probabil, in mod gresit) ca pana la alegeri nu va mai iesi la iveala vreun document fatal pentru vreunul dintre candidati si nu se va intampla, in general, ceva catastrofal, care sa schimbe datele problemei. Asta noi, chibitii de pe margine, n-o putem sti, e apanajul serviciilor secrete si-al cui le controleaza". Integral in EvZ.

Oprescu: "Rolul presedintelui este de a avea o independenta totala". Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, candidat independent la alegerile prezidentiale, a declarat joi seara, la o emisiune televizata, ca ar sustine un guvern de uniune nationala, daca ar ajunge presedinte. In opinia lui Oprescu, pentru ocuparea functiei supreme in stat, "rolul presedintelui este de a avea o independenta totala". El a spus ca daca ar fi ales pentru functia suprema in stat nu i-ar propune in functia de prim-ministru nici pe Traian Basescu, nici pe Emil Boc, ci ar opta pentru tehnocrati, cum ar fi Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Daniel Daianu, noteaza Adevarul.

Cartea opozitiei: Bogdan Olteanu viceguvernator sau nimic! Mugur Isarescu a fost reconfirmat in functia de guvernator al BNR, dupa o "plimbare" de mai bine de doua ore pe holurile Parlamentului, timp in care alesii tarii s-au certat in plen. Mugur Isarescu a fost reconfirmat in functia de guvernator al BNR, dupa o "plimbare" de mai bine de doua ore pe holurile Parlamentului, timp in care alesii tarii s-au certat in plen. Citirea motiunii "11 impotriva Romaniei" a starnit dezbateri aprinse, atacuri politice si chiar injurii, noteaza Romania Libera.

Cristian Campeanu, in editorialul "Scoateti razboiul din transee!", afirma ca "Actualul Guvern trebuie sa isi incheie mandatul! Nu exista nici un fel de interogatie sau de dilema in legatura cu necesitatea acestui act. Un guvern are exact atata legitimitate cate voturi are in Parlament. Or, Executivul PDL nu are decat 35% din mandate si, prin urmare, trebuie sa plece. Pentru premierul Emil Boc si PDL solutia ideala ar fi ca Parlamentul sa le ofere ragaz sa negocieze o alta majoritate impreuna cu UDMR si cu eventuali dezertori din randurile PNL si/sau PSD pentru a se prezenta in fata Legislativului cu o formula noua si, intre timp, sa retina puterea de a emite ordonante de urgenta. Acest curs al evenimentelor este insa foarte putin probabil, pentru ca nu este rational ca noua majoritate PSD-PNL sa tolereze exercitarea puterii in mod discretionar de catre un guvern minoritar PDL". Integral in Romania Libera.