Berceanu: „UDMR a facut un joc dublu“. Intalnire de noapte Geoana – Marko Bela. Pentru ca motiunea de cenzura a trecut lejer de votul Parlamentului, PD-L a acuzat UDMR de tradare. Contribuind la caderea Cabinetului II, Marko Bela a ridicat pretentia de a face parte obligatoriu din viitorul Guvern. "Totul a fost bine pana in momentul votului, cand UDMR ne-a tradat", a sintetizat jocul PD-L-UDMR din ultimele zile unul dintre vicepresedintii democrat-liberali. In egala masura erau sigure puterea si opozitia, inaintea votului pe motiunea de cenzura, ca vor iesi castigatoare, scrie Gandul.

Guvernul Boc a impovarat Romania cu 6 miliarde de euro in opt luni de mandat. Datele statistice de la Banca Nationala date publicitatii pe 13 octombrie arata ca datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a inregistrat la 31 august 2009 nivelul de 60,068 miliarde de euro (78,1 la suta din total datorie externa), in crestere cu 17,3% fata de 31 decembrie 2008. Practic, in primele opt luni, datoria externa pe termen mediu si lung a crescut cu 8,847 miliarde de euro. Din cele 8,847 miliarde de euro povara la datoria externa, 6,011 miliarde de euro se datoreaza exclusiv Guvernului Boc, iar restul mediului privat, scrie Cotidianul.

Inainte sa pice, Boc 2 a dat verde primarilor sa reporneasca „tiparnita”. Primariile vor putea sa foloseasca in continuare biletele la ordin ca instrumente de plata. Pe ultima suta de metri, printr-o ordonanta, Guvernul Boc 2 si-a asigurat primarii ca pot face investitii, pot plati combustibil si isi pot refinanta datoria publica locala prin acest tip de instrument. In iunie, printr-o ordonanta, Guvernul interzisese platile pe baza de bilete la ordin din conturile Trezoreriei Statului, cei mai vocali adversari ai acestei decizii fiind baronii locali ai PSD, suparati ca li s-a taiat "tiparnita de bani", scrie Gandul.

Vise de primar: „Inventarul” lui Oprescu. La un an si cinci luni de la preluarea mandatului de primar al Capitalei, Sorin Oprescu se poate lauda cu o lista interminabila de promisiuni. La capitolul realizari, primarul, care tocmai si-a anuntat candidatura la Presedintie, sta insa foarte prost. Cotidianul a luat la puricat „visele” lui Oprescu pentru Bucuresti. Ce s-a ales din ele? Lista reformelor ar trebui sa inceapa chiar din interiorul institutiei, cu angajatii primariei. Asa a spus si Oprescu, inainte de mandat, dupa ce a observat ca tratamentul de care au parte oamenii care vin cu diverse probleme este sub orice critica, scrie Cotidianul.

Un etnic german cu lipici la politica mare. Primarul 88% si-a cumparat sase case. Klaus Werner Johannis, premierul propus de PNL si se pare sustinut si de PSD si UDMR, s-a nascut la 13 iunie 1959, la Sibiu. A absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, ulterior devenind profesor de fizica la Liceul Samuel von Brukenthal din Sibiu. Dupa Revolutie a ocupat, mai intai, postul de inspector scolar general adjunct, apoi pe acela de inspector scolar general al judetului Sibiu. Citeste mai multe in Gandul.

Eliade Balan, in "Stabilitate politica? Exclus", afirma ca "impresia pe care mi-a lasat-o campania pentru motiunea de cenzura este ca nu probeaza ascensiunea partidelor din opozitie, ci, mai degraba, intinderea crizei politice pana la granita insuportabilului social. Tot ce ne-a fost dat sa vedem dupa iesirea pesedistilor de la guvernare, dar mai cu sema ieri in Parlament, nu are nimic in comun cu dorinta colectiva de a proteja populatia de climatul nociv generat de lupta pentru putere prin mijloace aflate in afara standardelor democratiei. S-a demonstrat in acest fel faptul ca se poate si mai mult in materie de scandal politic prin declansarea unor actiuni publice de mare risc, menite sa alimenteze neincrederea electoratului in partide si conducatorii lor, unii dintre ei candidand la alegerile din luna noiembrie pentru functia de presedinte al Romaniei". Integral in Romania libera.

In "Efectul motiunii asupra prezidentialelor", Ioana Lupea sustine ca "motiunea de cenzura nu a avut decat un singur efect politic, acela de a reaseza clasamentul candidatilor in cursa prezidentialelor. Motiunea de cenzura care a dus la caderea guvernului Emil Boc risca sa se intoarca impotriva celor care au votat-o. PSD, PNL si UDMR au initiat un joc pe care, potrivit Constitutiei, doar presedintele Traian Basescu il poate controla, pentru ca el are dreptul de a desemna premierul. Sefului statului i s-a pus pe tava oportunitatea de a demonstra ca este deasupra partidelor si de partea interesului national, propunand un prim-ministru dincolo de orice suspiciune de partizanat politic". Integral in EvZ.